reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Problem z usypianiem i snem dziecka

Staramy się aby była raz dziennie na spacerze. Teraz to trochę od pogody zależy. Nie wiem czy to można nazwać huśtaniem ale często z nią podskakuje/ tańczę w rytm piosenek które lubi. :) Od dłuższego czasu tak z nią robię bo widzę, że jej się to podoba. ostatnio krócej bo coraz więcej waży.

Jak goście zostają dłużej to zostaje z nami dopóki sama nie zacznie marudzić na spanie. Ostatnio w sobotę poszła spać po 21. Obudziła się po 22 i ciężko potem było ją uśpić bo chyba słyszała nas i gości na dole :)

Jak nie jest zmęczona to potrafi się bawić, chodzić na czworakach i od czasu do czasu zerkać na bajkę. Jakiś czas patrzy na bajkę ale zaczyna ją to nudzić więc idzie do kącika z zabawkami. Jak tam się znudzi to patrzy na tv..tak mniej więcej.
Jak jest zmęczona to często kładę ja na kolana albo brzuchu i siedzimy razem oglądając bajkę albo słuchając spokojnych piosenek ( np przed spaniem). Wtedy widać że jest zmęczona bo się bardziej wycisza i jest mało aktywna.

Może z tym wcześniejszym wstawaniem to też rozwiązanie. Ale wtedy dwie drzemki by musiała mieć.
Kurcze, ale ona nie powinna miec na ten moment żadnego dostępu do bajek...

Jak Wy macie tv puszczony caly czas to ja się przestaję powoli dziwić tym sytuacjom. To dziecko jest wiecznie przebodźcowane.

Na spacer warto wyjść niezależnie od pogody, to zdrowe.

A pory odwiedzin gości dostosować do dziecka, a nie odwrotnie.

reklama
Staramy się aby była raz dziennie na spacerze. Teraz to trochę od pogody zależy. Nie wiem czy to można nazwać huśtaniem ale często z nią podskakuje/ tańczę w rytm piosenek które lubi. :) Od dłuższego czasu tak z nią robię bo widzę, że jej się to podoba. ostatnio krócej bo coraz więcej waży.

Jak goście zostają dłużej to zostaje z nami dopóki sama nie zacznie marudzić na spanie. Ostatnio w sobotę poszła spać po 21. Obudziła się po 22 i ciężko potem było ją uśpić bo chyba słyszała nas i gości na dole :)

Jak nie jest zmęczona to potrafi się bawić, chodzić na czworakach i od czasu do czasu zerkać na bajkę. Jakiś czas patrzy na bajkę ale zaczyna ją to nudzić więc idzie do kącika z zabawkami. Jak tam się znudzi to patrzy na tv..tak mniej więcej.
Jak jest zmęczona to często kładę ja na kolana albo brzuchu i siedzimy razem oglądając bajkę albo słuchając spokojnych piosenek ( np przed spaniem). Wtedy widać że jest zmęczona bo się bardziej wycisza i jest mało aktywna.

Może z tym wcześniejszym wstawaniem to też rozwiązanie. Ale wtedy dwie drzemki by musiała mieć.
Chodzi mi o huśtanie się na huśtawce. Bo rozumiem, że jeszcze nie chodzi. Jak chodzi, to oczywiście niech chodzi jak najwięcej i zwiedza świat. Teraz pogoda jest średnia, ale warto wychodzić jak jest znośnie. Nawet jeśli siedzi w wózku, a potem ewentualnie na hustawce - powietrze dobrze zrobi dziecku.

W domu można pozwalać przemieszczać się po podłodze ile chce, po schodach (na czworakach) itp. Trochę nie rozumiem włączania bajki plus zabawek. Dziecko czworakuje i zerka na bajki? A jak się znudzi, to idzie do zabawek, a potem znów zerka? Dla mnie to jakieś pomieszanie.
A czytacie dziecku, ono się bawi ciągle albo z wami albo samo?

Jak dziecko ma takie trudności ze snem, spaniem, to bym w ogóle nie przyjmowała ludzi po godzinie gdy ma iść spać. Zaraz mnie zjedzą pewnie😅 ale za bardzo sobie cenię jakiś spokój i rutynowość. Były święta i niestety było różnie, bo późny powrót niestety nie z naszej winy (trzeba było odwieźć babcię do domu) i już było rozregulowanie i szaleństwa wieczorno-nocne.

Kurcze, ale ona nie powinna miec na ten moment żadnego dostępu do bajek...

Jak Wy macie tv puszczony caly czas to ja się przestaję powoli dziwić tym sytuacjom. To dziecko jest wiecznie przebodźcowane.

Na spacer warto wyjść niezależnie od pogody, to zdrowe.

A pory odwiedzin gości dostosować do dziecka, a nie odwrotnie.
Właśnie miałam napisać, ale mi się kliknęło "odpowiedz" za szybko 😅 @jocker tv chodzi cały czas?

Jak dziecko ma takie trudności ze snem, spaniem, to bym w ogóle nie przyjmowała ludzi po godzinie gdy ma iść spać. Zaraz mnie zjedzą pewnie😅 ale za bardzo sobie cenię jakiś spokój i rutynowość. Były święta i niestety było różnie, bo późny powrót niestety nie z naszej winy (trzeba było odwieźć babcię do domu) i już było rozregulowanie i szaleństwa wieczorno-nocne.
ja uwazam, ze dziecko małe jest raz i mozna przez ten czas się dostosować :) i z tv i z gośćmi.

Do góry