Wydaje mi sie, ze wiele zależy od wagi urodzeniowej dziecka, moja młodsza corka urodzila sie z waga2990 i w 4 dobie juz ja przekroczyla,podobnie bylo ze starsza równiez drobna. Pewnie jak dziecko wieksze to i wiecje moze stracic.
reklama
joan-na
Fanka BB :)
Niemowlę powinno przybierać 100 do 300g tygodniowo.
Myślę, że wzrost i wagę najlepiej sprawdzać na siatkach centylowych. Można je znaleźć między innymi na tej stronie:
Siatki centylowe
Za normę uważa się obszar między 3. a 97. centylem, ale czytałam, że parametry poniżej 10 i powyżej 90 wymagają konsultacji z lekarzem. Ważne jest, aby rozwój dziecka utrzymywał się mniej więcej w tym samym centylu, a waga była adekwatna do wzrostu.
Myślę, że wzrost i wagę najlepiej sprawdzać na siatkach centylowych. Można je znaleźć między innymi na tej stronie:
Siatki centylowe
Za normę uważa się obszar między 3. a 97. centylem, ale czytałam, że parametry poniżej 10 i powyżej 90 wymagają konsultacji z lekarzem. Ważne jest, aby rozwój dziecka utrzymywał się mniej więcej w tym samym centylu, a waga była adekwatna do wzrostu.
grzechotka
Grudniowa mamusia Kubusia
myśle że lakarz najlepiej powie jak rośnie dziecko i ile przybywa
mój syn jak zaczął raczkowac nie przybył nic a wręcz spadł prawie pół kg i jest w normie po za tym nic złego sie nie dzieje dzieci nie zawsze muszą przybywac na wadze no chyba że noworodki
mój syn jak zaczął raczkowac nie przybył nic a wręcz spadł prawie pół kg i jest w normie po za tym nic złego sie nie dzieje dzieci nie zawsze muszą przybywac na wadze no chyba że noworodki
Antylopka
Potrojna mamuska
Ważne jest, aby rozwój dziecka utrzymywał się mniej więcej w tym samym centylu, a waga była adekwatna do wzrostu.
To jest zdanie najlepiej obrazujące tzw. normę - rozwój musi przebiegać proporcjonalnie. Moja córeczka jak się urodzila była idealna norma - 3410 gram i 55 cm. (50 centyl) Jednak szybko przeskoczyła na 97 centyl w tabelach i teraz cały czas się na nim utrzymuje. Jest proporcjonalna waga-wzrost wg siatki, jednak wiekowo śa to normy na około 18-20 miesiąc (a Wiki ma 13).
kal.aga
mama Łukasza i Krzysia
Każde dziecko jest inne, a ja nie wierzę w te tabele, bo mój maluszek wykracza pod każdym względem poza te tabele i tak od urodzenia. Jak się urodził maiał 59 cm i ważył 4220. A teraz ma 9 m-cy i waży 11 kg i nosi rozmiar 92 a niektóre 98. Lekarz powiedział, że rozwija się prawidłowo.
mój Kubuś w 3 miesiącu spadł na wadze...ale teraz(ma 7 miesięcy)je jakby jedzenia nie widział!przybrał na wadze elegancko.lekarze mówią że dzieci zazwyczaj tracą na wadze w ok.3m.głowa do góry będzie dobrze!
aniolek20k
Fanka BB :)
Julia niedługo kończy 2 latka i warzy 11kg oraz ma 88cm
Witam!
Mam kłopot mój synek przez ostatnie 6 tyg. przytył tylko 150g. Dla mnie dziwna sprawa bo wczesniej było wszystko dobrze. Urodził się mając 3900g po 6 tyg było już 5450g., w 3 mż. ważył 6550 a teraz(4,5 mż) tylko 6700. Jest pododny i nie wygląda na zabiedzonego( ma ładne fałdki na nóżkach) i przez te 6 tyg. urusł 3cm.
Dodam tylko że (prawie od urodzenia) ma jakieś uczulenie na buzi i w zgjęciach kolan i stup, nawet rąk. Na buzi wygląda to jak wysypka, są to czerwone krostki- szorstkie w dotyku najwięcej po obu stronach policzków na nóżkach podobnie tylko skura bardziej się łuszczy. Myśle że go to swędzi bostrasznie się drapie.
Pediatra kazał odstawić mi mleko jajka i wszystko co je zawiera - tak zrobiłam.
Dodatkowo kompać dziecko co drugi dzień w płynie do kompieli Ojlatum a ubranka prać nie w płatkach mydlanych a Jelpie.(i jeśli chodzi o to uczulenie to ani dieta -już 4 miesiące bez mleka itp.ani zmiana proszku nic nie zmieniła) aczkolwiek od miesiąca jest odrobine lepiej niż na początku.
Wracając do jego wagi mały robi dość żadką-płynną ale żółtą kupkę czasami 3 dziennie a czasami tylko co drugi dzień. W nocy budzi się do karmienia z 4 razy.
Czy powinnam dokarmiać go butelką jak radzi pediatra, czy to możliwe żebym miała słabe mleko.
Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Mam kłopot mój synek przez ostatnie 6 tyg. przytył tylko 150g. Dla mnie dziwna sprawa bo wczesniej było wszystko dobrze. Urodził się mając 3900g po 6 tyg było już 5450g., w 3 mż. ważył 6550 a teraz(4,5 mż) tylko 6700. Jest pododny i nie wygląda na zabiedzonego( ma ładne fałdki na nóżkach) i przez te 6 tyg. urusł 3cm.
Dodam tylko że (prawie od urodzenia) ma jakieś uczulenie na buzi i w zgjęciach kolan i stup, nawet rąk. Na buzi wygląda to jak wysypka, są to czerwone krostki- szorstkie w dotyku najwięcej po obu stronach policzków na nóżkach podobnie tylko skura bardziej się łuszczy. Myśle że go to swędzi bostrasznie się drapie.
Pediatra kazał odstawić mi mleko jajka i wszystko co je zawiera - tak zrobiłam.
Dodatkowo kompać dziecko co drugi dzień w płynie do kompieli Ojlatum a ubranka prać nie w płatkach mydlanych a Jelpie.(i jeśli chodzi o to uczulenie to ani dieta -już 4 miesiące bez mleka itp.ani zmiana proszku nic nie zmieniła) aczkolwiek od miesiąca jest odrobine lepiej niż na początku.
Wracając do jego wagi mały robi dość żadką-płynną ale żółtą kupkę czasami 3 dziennie a czasami tylko co drugi dzień. W nocy budzi się do karmienia z 4 razy.
Czy powinnam dokarmiać go butelką jak radzi pediatra, czy to możliwe żebym miała słabe mleko.
Pozdrawiam i proszę o pomoc.
reklama