reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Spadek i przyrost wagi oraz wzrost dziecka -wątek zbiorczy

Wydaje mi sie, ze wiele zależy od wagi urodzeniowej dziecka, moja młodsza corka urodzila sie z waga2990 i w 4 dobie juz ja przekroczyla,podobnie bylo ze starsza równiez drobna. Pewnie jak dziecko wieksze to i wiecje moze stracic.

reklama
Witam wszystkie mamusie :-)

Mam pytanie dysponujecie może informacjami na temat wrostu i wagi maluszka tzn ile powinien przybierać na wadze i ile mierzyć w danym okresie zycia..... z góry dziekuje za odpowiedź

Niemowlę powinno przybierać 100 do 300g tygodniowo.
Myślę, że wzrost i wagę najlepiej sprawdzać na siatkach centylowych. Można je znaleźć między innymi na tej stronie:
Siatki centylowe
Za normę uważa się obszar między 3. a 97. centylem, ale czytałam, że parametry poniżej 10 i powyżej 90 wymagają konsultacji z lekarzem. Ważne jest, aby rozwój dziecka utrzymywał się mniej więcej w tym samym centylu, a waga była adekwatna do wzrostu.

myśle że lakarz najlepiej powie jak rośnie dziecko i ile przybywa
mój syn jak zaczął raczkowac nie przybył nic a wręcz spadł prawie pół kg i jest w normie po za tym nic złego sie nie dzieje dzieci nie zawsze muszą przybywac na wadze no chyba że noworodki

Ważne jest, aby rozwój dziecka utrzymywał się mniej więcej w tym samym centylu, a waga była adekwatna do wzrostu.

To jest zdanie najlepiej obrazujące tzw. normę - rozwój musi przebiegać proporcjonalnie. Moja córeczka jak się urodzila była idealna norma - 3410 gram i 55 cm. (50 centyl) Jednak szybko przeskoczyła na 97 centyl w tabelach i teraz cały czas się na nim utrzymuje. Jest proporcjonalna waga-wzrost wg siatki, jednak wiekowo śa to normy na około 18-20 miesiąc (a Wiki ma 13).

Każde dziecko jest inne, a ja nie wierzę w te tabele, bo mój maluszek wykracza pod każdym względem poza te tabele i tak od urodzenia. Jak się urodził maiał 59 cm i ważył 4220. A teraz ma 9 m-cy i waży 11 kg i nosi rozmiar 92 a niektóre 98. Lekarz powiedział, że rozwija się prawidłowo.

mój Kubuś w 3 miesiącu spadł na wadze...ale teraz(ma 7 miesięcy)je jakby jedzenia nie widział!przybrał na wadze elegancko.lekarze mówią że dzieci zazwyczaj tracą na wadze w ok.3m.głowa do góry będzie dobrze!:-D

Witam!
Mam kłopot mój synek przez ostatnie 6 tyg. przytył tylko 150g. Dla mnie dziwna sprawa bo wczesniej było wszystko dobrze. Urodził się mając 3900g po 6 tyg było już 5450g., w 3 mż. ważył 6550 a teraz(4,5 mż) tylko 6700. Jest pododny i nie wygląda na zabiedzonego( ma ładne fałdki na nóżkach) i przez te 6 tyg. urusł 3cm.
Dodam tylko że (prawie od urodzenia) ma jakieś uczulenie na buzi i w zgjęciach kolan i stup, nawet rąk. Na buzi wygląda to jak wysypka, są to czerwone krostki- szorstkie w dotyku najwięcej po obu stronach policzków na nóżkach podobnie tylko skura bardziej się łuszczy. Myśle że go to swędzi bostrasznie się drapie.
Pediatra kazał odstawić mi mleko jajka i wszystko co je zawiera - tak zrobiłam.
Dodatkowo kompać dziecko co drugi dzień w płynie do kompieli Ojlatum a ubranka prać nie w płatkach mydlanych a Jelpie.(i jeśli chodzi o to uczulenie to ani dieta -już 4 miesiące bez mleka itp.ani zmiana proszku nic nie zmieniła) aczkolwiek od miesiąca jest odrobine lepiej niż na początku.
Wracając do jego wagi mały robi dość żadką-płynną ale żółtą kupkę czasami 3 dziennie a czasami tylko co drugi dzień. W nocy budzi się do karmienia z 4 razy.
Czy powinnam dokarmiać go butelką jak radzi pediatra, czy to możliwe żebym miała słabe mleko.
Pozdrawiam i proszę o pomoc.

reklama
Myślę, ze należałoby troszkę odczekać i wstrzymać się z pewnymi decyzjami. Może to chwilowe zahamowanie przyrostu wagi i wszystko wróci do normy

Do góry