reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

e to ekonomiczny marcel jak mu sam makaron wystarczy :-) ;-)

u nas jak kiedys kryzys zawitał ale taki konkretny to pasłam siebie i męża makaronem z jogurtem owowcowym. Na 2 osoby obiad za 4 zł :-)
 
reklama
To Antek kolejny makaroniarz:tak::tak:
ciocia Sandra podczas weekendu majowego uraczyła chłopców makaronem ze śmietaną , cynamonem i cukrem - pychota;-)Młody zje makaron w każdje postaci - nawet bez niczego . Najlepiej smakuje mu z serkiem homo:tak:

Sznycle z indyka ze szpinakiem.

Pirś z indyka kroimy na podłużne kotlety lub kupujemy już pocięte. Następnie je tłuczemu , solimy , pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy masło/olej rzepakowy i wrzucamy czosnek , zaraz potem liscie szpinaku i dusimy. Szpinak nakładamy na sznycle , na to ser feta (najlepszy zwykły favita):tak:zawijamy i zapinamy wykałaczką. Obsmażamy na patelni od szpinaku i wrzucamy do pieca na około 30 min na 18- stopni
 
Pamietam , że w moim domu takim kryzysowym daniem były placki ziemniaczane albo makaron z twarogiem i boczkiem;-) była też "Zupa Jadzi" w której było wszystko co pod ręką;-)
 
Weekend jak zwykle zleciał mi kulinarnie (odprężam się bardzo przy tym), więc polecam sprawdzone:


Błyskawiczny chleb z chrupiąca skórką:

Składniki:

20 g świeżych drożdży (lub 1 czubata łyżeczka suszonych instant)
1 łyżeczka cukru
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
6 kawałków suszonych pomidorów w oliwie*
350 g wody mineralnej niegazowanej



* opcjonalnie - można zrobić chleb bez dodatków lub dodać do niego 200 g podsmażonego pokrojonego boczku lub różnych rodzajów sera, a nawet orzechów włoskich i rodzynek.

Przygotowanie:

  • Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach wody z dodatkiem cukru. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, pokrojone na kawałeczki suszone pomidory i drożdże, wszystko wymieszać łyżką. Następnie wlać wodę mineralną i wymieszać łyżką (ciasto będzie rzadkie). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką, aby znów opadło. Do środka piekarnika wstawić garnek żaroodporny (bez przykrycia) o średnicy około 20 - 24 cm. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (około 245 stopni C) i nagrzewać go razem z garnkiem.
  • Gdy piekarnik będzie już bardzo nagrzany, do gorącego garnka wlać ciasto z miski wyskrobując je łyżką. Wsunąć z powrotem do piekarnika i piec bez przykrycia przez 5 minut, następnie przykryć garnek pokrywą i piec przez 25 minut.
  • Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec chleb przez kolejne 20 minut (mniej więcej w połowie tego czasu kładę na chlebie kawałek folii aluminiowej aby wierzch się nie zaczął czernić).
  • Wyjąć z piekarnika i po 10 minutach wyłożyć na kratkę do ostudzenia. Do chleba z suszonymi pomidorami pasować będzie pasta z tuńczyka.

Chlebek jest bardzo smaczny, w sobotę robiłam ze smazonym boczkiem a w niedzielę z suszonymi pomidorami. Na śniadanko jak znalazł :-)
 
reklama
Cytrynowa strucla z twarogiem i kruszonką
Strucla, która w smaku przypomina tradycyjne drożdżówki z twarożkiem, wzbogacona o nutę cytrusową. Naprawdę smakuje wspaniale i utrzymuje świeżość do dnia kolejnego. Może być Waszą ulubioną codzienną struclą do drugiego śniadania lub porannej kawy, może się również znaleźć na stole wielkanocnym. Polecam :-)
Składniki na 2 duże strucle:
  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • pół szklanki letniej maślanki lub kefiru
  • 2 duże jajka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 4 łyżki masła, roztopionego (około 60 g)
  • 1 opakowanie drożdży suchych (7 g) lub 14 g drożdży świeżych
  • skórka otarta z 1 cytryny i sok z niej wyciśnięty
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).Nadzienie z twarogu:
  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 2 żółtka
  • 1/2 - 2/3 szklanki cukru z prawdziwą wanilią
  • 50 g masła, w temperaturze pokojowej
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • skórka kandyzowana z cytryny, ilość wedle uznania (niekoniecznie)
Przygotować nadzienie: wszystkie składniki włożyć do miski, rozgnieść (widelcem lub jak ja - tłuczkiem do ziemniaków) i wymieszać (nie ma konieczności mielenia twarożku, dobrze smakuje, jeśli są wyczuwalne grudki). Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 35 cm, delikatnie podsypując mąką. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć połowę przygotowanego nadzienia, tylko na środku, wzdłuż dluższego boku. Ciasto zwinąć w roladę, składając na 3 części (pierwszą, dolną częścią ciasta przykrywamy część wysmarowaną nadzieniem, następnie składamy raz jeszcze, zwijając jak roladę; boki podkładamy pod spód).
Gotowe strucle ułożyć na blaszce (27 x 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć mąką, przykryć lnianą ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut). Pomiędzy struclami położyć również papier do pieczenia, by się nie zetknęły poczas pieczenia (najlepiej zwinąć go w rolkę). Przed samym pieczeniem strucle naciąć wzdłuż ostrym nożem, prawie do samej blaszki (nie przecinając końców strucli, należy zostawić około 5 cm z każdej strony nie rozcięte), posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 minut, do złotego koloru. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach przełożyć na kratkę, wystudzić.Składniki na kruszonkę:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru z wanilią*
  • 60 g masła, roztopionego
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozcierając między palcami, uformować je w kruszonkę. Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.Smacznego :)* jeśli nie posiadacie cukru z prawdziwą wanilią, można ją zastąpić 8 g cukru wanilinowegoUWAGA: strucle można również upiec w keksówce, by zbyt dużo 'nie rozjechały' się na boki.

http://www.mojewypieki.com/przepis/cytrynowa-strucla-z-twarogiem-i-kruszonka
 
Do góry