reklama
martolinka
Mama i nie tylko :-)
To Antek kolejny makaroniarz
ciocia Sandra podczas weekendu majowego uraczyła chłopców makaronem ze śmietaną , cynamonem i cukrem - pychota;-)Młody zje makaron w każdje postaci - nawet bez niczego . Najlepiej smakuje mu z serkiem homo
Sznycle z indyka ze szpinakiem.
Pirś z indyka kroimy na podłużne kotlety lub kupujemy już pocięte. Następnie je tłuczemu , solimy , pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy masło/olej rzepakowy i wrzucamy czosnek , zaraz potem liscie szpinaku i dusimy. Szpinak nakładamy na sznycle , na to ser feta (najlepszy zwykły favita)zawijamy i zapinamy wykałaczką. Obsmażamy na patelni od szpinaku i wrzucamy do pieca na około 30 min na 18- stopni
ciocia Sandra podczas weekendu majowego uraczyła chłopców makaronem ze śmietaną , cynamonem i cukrem - pychota;-)Młody zje makaron w każdje postaci - nawet bez niczego . Najlepiej smakuje mu z serkiem homo
Sznycle z indyka ze szpinakiem.
Pirś z indyka kroimy na podłużne kotlety lub kupujemy już pocięte. Następnie je tłuczemu , solimy , pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy masło/olej rzepakowy i wrzucamy czosnek , zaraz potem liscie szpinaku i dusimy. Szpinak nakładamy na sznycle , na to ser feta (najlepszy zwykły favita)zawijamy i zapinamy wykałaczką. Obsmażamy na patelni od szpinaku i wrzucamy do pieca na około 30 min na 18- stopni
Uleńka_79
Listopadowa Mamusia
Marta dzięki, niby takie proste a nigdy nie pomyślalam o zrobieniu czegoś podobnego.
martolinka
Mama i nie tylko :-)
Kilolek najpierw pod przykryciem a później możesz po prostu odkryć zeby sie zarumieniło
martolinka
Mama i nie tylko :-)
Pamietam , że w moim domu takim kryzysowym daniem były placki ziemniaczane albo makaron z twarogiem i boczkiem;-) była też "Zupa Jadzi" w której było wszystko co pod ręką;-)
Uleńka_79
Listopadowa Mamusia
Weekend jak zwykle zleciał mi kulinarnie (odprężam się bardzo przy tym), więc polecam sprawdzone:
Błyskawiczny chleb z chrupiąca skórką:
Składniki:
• 20 g świeżych drożdży (lub 1 czubata łyżeczka suszonych instant)
• 1 łyżeczka cukru
• 400 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka soli
• 6 kawałków suszonych pomidorów w oliwie*
• 350 g wody mineralnej niegazowanej
* opcjonalnie - można zrobić chleb bez dodatków lub dodać do niego 200 g podsmażonego pokrojonego boczku lub różnych rodzajów sera, a nawet orzechów włoskich i rodzynek.
Przygotowanie:
Chlebek jest bardzo smaczny, w sobotę robiłam ze smazonym boczkiem a w niedzielę z suszonymi pomidorami. Na śniadanko jak znalazł :-)
Błyskawiczny chleb z chrupiąca skórką:
Składniki:
• 20 g świeżych drożdży (lub 1 czubata łyżeczka suszonych instant)
• 1 łyżeczka cukru
• 400 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka soli
• 6 kawałków suszonych pomidorów w oliwie*
• 350 g wody mineralnej niegazowanej
* opcjonalnie - można zrobić chleb bez dodatków lub dodać do niego 200 g podsmażonego pokrojonego boczku lub różnych rodzajów sera, a nawet orzechów włoskich i rodzynek.
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach wody z dodatkiem cukru. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, pokrojone na kawałeczki suszone pomidory i drożdże, wszystko wymieszać łyżką. Następnie wlać wodę mineralną i wymieszać łyżką (ciasto będzie rzadkie). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką, aby znów opadło. Do środka piekarnika wstawić garnek żaroodporny (bez przykrycia) o średnicy około 20 - 24 cm. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (około 245 stopni C) i nagrzewać go razem z garnkiem.
- Gdy piekarnik będzie już bardzo nagrzany, do gorącego garnka wlać ciasto z miski wyskrobując je łyżką. Wsunąć z powrotem do piekarnika i piec bez przykrycia przez 5 minut, następnie przykryć garnek pokrywą i piec przez 25 minut.
- Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec chleb przez kolejne 20 minut (mniej więcej w połowie tego czasu kładę na chlebie kawałek folii aluminiowej aby wierzch się nie zaczął czernić).
- Wyjąć z piekarnika i po 10 minutach wyłożyć na kratkę do ostudzenia. Do chleba z suszonymi pomidorami pasować będzie pasta z tuńczyka.
Chlebek jest bardzo smaczny, w sobotę robiłam ze smazonym boczkiem a w niedzielę z suszonymi pomidorami. Na śniadanko jak znalazł :-)
reklama
Uleńka_79
Listopadowa Mamusia
Cytrynowa strucla z twarogiem i kruszonką
http://www.mojewypieki.com/przepis/cytrynowa-strucla-z-twarogiem-i-kruszonka
Strucla, która w smaku przypomina tradycyjne drożdżówki z twarożkiem, wzbogacona o nutę cytrusową. Naprawdę smakuje wspaniale i utrzymuje świeżość do dnia kolejnego. Może być Waszą ulubioną codzienną struclą do drugiego śniadania lub porannej kawy, może się również znaleźć na stole wielkanocnym. Polecam :-)
Składniki na 2 duże strucle:- 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
- pół szklanki letniej maślanki lub kefiru
- 2 duże jajka
- 3 czubate łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- 4 łyżki masła, roztopionego (około 60 g)
- 1 opakowanie drożdży suchych (7 g) lub 14 g drożdży świeżych
- skórka otarta z 1 cytryny i sok z niej wyciśnięty
- 500 g twarogu półtłustego lub tłustego
- 2 żółtka
- 1/2 - 2/3 szklanki cukru z prawdziwą wanilią
- 50 g masła, w temperaturze pokojowej
- skórka otarta z 2 cytryn
- skórka kandyzowana z cytryny, ilość wedle uznania (niekoniecznie)
Gotowe strucle ułożyć na blaszce (27 x 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć mąką, przykryć lnianą ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut). Pomiędzy struclami położyć również papier do pieczenia, by się nie zetknęły poczas pieczenia (najlepiej zwinąć go w rolkę). Przed samym pieczeniem strucle naciąć wzdłuż ostrym nożem, prawie do samej blaszki (nie przecinając końców strucli, należy zostawić około 5 cm z każdej strony nie rozcięte), posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 minut, do złotego koloru. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach przełożyć na kratkę, wystudzić.Składniki na kruszonkę:- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru z wanilią*
- 60 g masła, roztopionego
http://www.mojewypieki.com/przepis/cytrynowa-strucla-z-twarogiem-i-kruszonka
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 0
- Wyświetleń
- 937
- Odpowiedzi
- 243
- Wyświetleń
- 30 tys
- Odpowiedzi
- 2
- Wyświetleń
- 2 tys
- Odpowiedzi
- 12
- Wyświetleń
- 12 tys
Podziel się: