reklama
a masz jakis dokladniejszy przepis na te sledzie? albo jak sie ta potrawa nazywa? no albo co w tej zalewie octowej musi byc? :-) ja je wypatroszylam, to pewnie jeszcz trzeba oskrobac łuski i uciac łebki? ;-) sorki ze tak dopytuje, ale ja dopiero raczkuje w robieniu ryb, dopiero od niedawna miewam takie dostawy, tak to zawsze sie troszke w rybnym kupowalo i to juz prawie obrobione ;-)Z okoniami nie pomogę, ale śledzie po oprawieniu po prostu obtoczyłabym w mące, usmażyła i zalała zaprawą octową. PYCHOTKA :-) co 2 tygodnie robię i jeszcze mi się nie znudziło.
Śledzi nie trzeba skrobać. Wystarczy że obetniesz łebki, przetniesz i najlepiej łyżeczką oczyścisz w środku. Dobrze je posól i odstaw na trochę.
Potem obtocz w mące i na patelnię. Usmaż i do miski. W międzyczasie zrób zalewę. Proporcje to 3/4 szkl octu na 2 szkl wody. Do tego pół łyżeczki cukru (lub więcej, zależy jak słodkie lubisz), sól, liście laurowe, ziele angielskie, 2 cebule.
Ja te cebule kroję w piórka i jak po śledziach ten tłuszcz na patelni nie jest spalony to duszę trochę w tym oleju i dodaję do zaprawy. Zalewasz śledzie i gotowe. Najlepsze są na drugi dzień ;-) No i na zimno do chleba z masłem, ale moja mama podaje z ziemniakami.
Potem obtocz w mące i na patelnię. Usmaż i do miski. W międzyczasie zrób zalewę. Proporcje to 3/4 szkl octu na 2 szkl wody. Do tego pół łyżeczki cukru (lub więcej, zależy jak słodkie lubisz), sól, liście laurowe, ziele angielskie, 2 cebule.
Ja te cebule kroję w piórka i jak po śledziach ten tłuszcz na patelni nie jest spalony to duszę trochę w tym oleju i dodaję do zaprawy. Zalewasz śledzie i gotowe. Najlepsze są na drugi dzień ;-) No i na zimno do chleba z masłem, ale moja mama podaje z ziemniakami.
dzieki :-)Śledzi nie trzeba skrobać. Wystarczy że obetniesz łebki, przetniesz i najlepiej łyżeczką oczyścisz w środku. Dobrze je posól i odstaw na trochę.
Potem obtocz w mące i na patelnię. Usmaż i do miski. W międzyczasie zrób zalewę. Proporcje to 3/4 szkl octu na 2 szkl wody. Do tego pół łyżeczki cukru (lub więcej, zależy jak słodkie lubisz), sól, liście laurowe, ziele angielskie, 2 cebule.
Ja te cebule kroję w piórka i jak po śledziach ten tłuszcz na patelni nie jest spalony to duszę trochę w tym oleju i dodaję do zaprawy. Zalewasz śledzie i gotowe. Najlepsze są na drugi dzień ;-) No i na zimno do chleba z masłem, ale moja mama podaje z ziemniakami.
to usypiam Maciorka i do roboty :-)
martolinka
Mama i nie tylko :-)
Lotka ja nigdy nie robiłam okoni
natomiast śledzie robię tak jak dziunka tylko dodaje jeszcze ocet jabłkowy i sparzone we wrzątku rodzynki- pycha
natomiast śledzie robię tak jak dziunka tylko dodaje jeszcze ocet jabłkowy i sparzone we wrzątku rodzynki- pycha
martolinka
Mama i nie tylko :-)
W tym roku mam ambitny plan robienia przetworów. Planuje kompoty , dzemy , tarte buraki, ale z tym wszystkim jeszcze sobie poradzę. Chciałabym przetworzyć jeszcze ogórki , paprykę, fasolkę szparagowa, może cukinie.
Czy macie jakieś sprawdzone przepisy? Szukam też praktycznych porad kiedy jakie zaprawy robić? kiedy jakie warzywa/owoce są najtańsze i najlepsze? CZy można wekować np. podstawę na leczo?
Czy macie jakieś sprawdzone przepisy? Szukam też praktycznych porad kiedy jakie zaprawy robić? kiedy jakie warzywa/owoce są najtańsze i najlepsze? CZy można wekować np. podstawę na leczo?
kilolek
podwójna listopadowa mama
- Dołączył(a)
- 24 Marzec 2007
- Postów
- 11 197
ja będę robiła sałatkę nie wiem jak ona sie nazywa (szwedzka?) i ogórki w musztardzie na pewno. Też myślałam o fasolce tylko szczerze mówiąc ja nigdy takiej fasolki ze słoika nie jadłam i nie bardzo wiem do czego to potem użyć i w czym to przede wszystkim jest?
fasolka szparagowa jest w zalewie z sola i kwaskiem cytrynowym, ale trzeba uwazac, bo ja wzielam przepis z internetu i tam chyba za duzo kwasku bylo, chyba lyzeczka albo pol na litr wody i fasola po wyjeciu ze sloika nie chce sie ugotowac ( do sloika ma byc tylko zblanszowana przez 1 min czy 2). doslownie raz ja gotowalam ponad godz, woda mi sie zaczela wygotowywac,a fasola skrzypiala w zebach. kolezanka mowila,ze jej mama robi super,ale daje doslownie pare ziarenek kwasku,a nie lyzeczke.
ogorki robie w musztardzie, korniszony, kiszone i w tym roku zrobilam z curry, moze byc. za to z chilli wypala usta i jeszcze wszyscy uwielbiamy takie ogorki w plasterki, cebula i papryka w piorka, marchewka w talarki i duuuzo zielonej piertuszki i zalewa z wody,octu,oleju, cukru i soli. ktos tu chyba wstawial link 2 lata temu
buraczki tez robie z papryka.
leczo jest troche ryzykowne, zrobilam chyba 6 sloikow, ostal sie jeden,bo tamte sie zepsuly, i to bardzo szybko. doslownie po miesiacu albo wczesniej
papryki nie robilam, znajomi robili kabaczka w zalewie, w kostce albo osemki, tez dobre
ogorki robie w musztardzie, korniszony, kiszone i w tym roku zrobilam z curry, moze byc. za to z chilli wypala usta i jeszcze wszyscy uwielbiamy takie ogorki w plasterki, cebula i papryka w piorka, marchewka w talarki i duuuzo zielonej piertuszki i zalewa z wody,octu,oleju, cukru i soli. ktos tu chyba wstawial link 2 lata temu
buraczki tez robie z papryka.
leczo jest troche ryzykowne, zrobilam chyba 6 sloikow, ostal sie jeden,bo tamte sie zepsuly, i to bardzo szybko. doslownie po miesiacu albo wczesniej
papryki nie robilam, znajomi robili kabaczka w zalewie, w kostce albo osemki, tez dobre
reklama
Ja robię w tym roku tylko buraczki bo to idzie u nas na potęgę (a właściwie moja mama, robi przepyszne, nie odważę się z nią konkurować ), grzybki w occie, ale to na jesień i to na tyle Miód z mleczy zrobiłam dziś rano.
I powiem Wam, że kompoty u nas zupełnie nie idą, no chyba ze z czereśni, więc jeszcze nad tym się zastanawiam.
Gdybym miała komórkę to byloby inaczej. A tak wszystko zawsze w piwnicy i po prostu się zapomina.
I powiem Wam, że kompoty u nas zupełnie nie idą, no chyba ze z czereśni, więc jeszcze nad tym się zastanawiam.
Gdybym miała komórkę to byloby inaczej. A tak wszystko zawsze w piwnicy i po prostu się zapomina.
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 0
- Wyświetleń
- 937
- Odpowiedzi
- 243
- Wyświetleń
- 30 tys
- Odpowiedzi
- 2
- Wyświetleń
- 2 tys
- Odpowiedzi
- 12
- Wyświetleń
- 12 tys
Podziel się: