reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Słomiane wdowy

reklama
Z takimi pysznościami to wtrącaj się częściej :tak: Dzięki!
to skrobne jeszcze.....coś deliszysz na kanapki -----bułeczka jest de best:)
starkować ser żółty na małych oczkach(tyle ile potrzebujesz na kanapki)
przecisnąć ząbek czosnku przez wyciskarkę i dodać do majonezu, rozmieszać dokładnie i dodać starkowany zółty ser
nie pisze ile czego bo każdy sobie musi sam zobaczyć jak lubi:))inni wolą mniej czosnku inni wieecej.....dla mnie rewelka:)
 
beata takimi smakolykami po oczach no i to na noc, mniam mniam
jak zrobie mlodszej tort za jakis czas to wam tu wkleje co tam ulepilam ciekawego, bedzie mozna oko pocieszyc
 
Hej laski.. Ale tu pysznie się zrobiło..
Golonki jeszcze w życiu nie jadłam...:sorry2: Spróbuję:tak:
Sewa jutro zrobię tą z ananasem.. Jak bym selera słoiczek miała to jeszcze dziś bym zrobiła tak mnie naszło..:sorry2:


Coś ode mnie:)
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
(na dużą blaszkę)

Do miski wrzucić po kolei:
- 5 całych jaj
- 10 dkg drożdży - rozkruszyć ( ja dodaje te suszone 3-4 paczuszki)
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka zimnego mleka
- 5 szklanek mąki
Nie mieszać - odstawić na 3 godziny. Po tym czasie wymieszać wszystkie składniki. Wyłożyć na blachę, można ułożyć owoce lub kruszonkę.


 
Ostatnia edycja:
beata takimi smakolykami po oczach no i to na noc, mniam mniam
jak zrobie mlodszej tort za jakis czas to wam tu wkleje co tam ulepilam ciekawego, bedzie mozna oko pocieszyc
to ja się pochwalę......sama robiłam zamówiłam tylko opłatek:) DSC01678 modified.jpg w środku jest galaretka truskawkowa, dżemik, i krem karmelowy;)))było pyszne:))))
już wiecej się nie wtrącam:)miło było :)pozdrawiam
 
Ja nie mogę :-p ale tu się pysznie zrobiło :-p Weszłam dobrej nocki życzyć a teraz głodna jestem :sorry2:

marczelitto super torcik :tak: Fajnie, że do nas zajrzałaś :tak:

ciasteczko koniecznie pochwal się swoim wypiekiem :tak:

Crazy Girl smacznego życzę. Ja bardzo ją lubię :tak: Mam jeszcze kilka ciekawych to wkleję, ale innym razem :tak:

Beatka ano rosną nam dzieci :tak: Ty dopiero w ciąży byłaś a teraz..... :-)

Dobra zmykam. Dobranoc!
 
a to przepis na paszteciki

1/2kg maki
1/2 kostki margaryny
2 jaja
50g drozdzy- sa takie male kostki
1/2 szkl.mleka
1lyzka cukru
sol do smaku


Wyrobic jak zwykle ciasto drozdzowe i odstawic do wyrosniecia na ok.20-30min
Ja rwalam po kawalku ciasta walkowalam na paski o szerokosci ok.15cm a dlugosc dowolna wsumie jaka wyjdzie. Jeden dluzszy bok smarowalam roztrzepanym jajkiem zeby pozniej ciasto ladnie sie skleilo.
Na srodek nakladalam farsz miesny ale moze byc dowolny i zawijalam w rulonik, kroilam na kawalki 6-7cm a nieraz wyszly wieksze jak byla to koncowka
gwizdze.gif

Ulozylam na blaszce posmarowalam jajkiem i pieklam cos ok.30min najpierw w 200 stop.C ale tak 10min przed koncem zmniejszylam do 170stop.C
 
reklama
Craizy Gril ten przepis na drozdzowe bez wyrabiania mam i swietne wychodzi...choc za pierwszym razem nie wierzylam ze cos moze wyjsc z takiego przepisu :D

A ja wkleje przepis na przetwory w koncu to sezon ogorkowy! :tak:

OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ

Ogórki kroimy w cwiartki (na zakąskę) lub w grube plastry (na sałatkę) wkładamy do słoików. Do każdego słoika dodajemy
- 10 ziaren gorczycy
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna pieprzu
- 1 ząbek czosnku.

Zalewa:
- 6 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek musztardy stolowej lub delikatesowej
- 3 łyżki soli
Zagotować, zalać ogorki. Pasteryzować 3 minuty


SAŁATKA Z OGÓRKÓW Z PAPRYKĄ I MARCHEWKĄ


2 kg ogórków
1 cebula
1 1/2 łyżki soli

Ogórki zszatkować, cebulę pokroić w drobną kostkę, posolić i odstawić na godzinę. Odcisnąć

2 papryki (skroić w kostkę0
4 marchewki (obrać i zetrzeć na grubych oczkach)
Dodać do ogórków, wymieszać. Zalać zalewą
Zalewa
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
Wymieszać. zostawić na 12 godzin. Nakladać do słoików po dżemie. Zakręcić. Pasteryzować 10 minut


SAŁATKA Z GRZYBÓW

80 dag grzybów (różnych)
2/3 szklanki oleju
25 dag cebuli
20 dag marchwi
2/3 przecieru pomidorowego (w słoiczku)
pieprz mielony
sól
papryka ostra
liść laurowy
ziele angielskie
cukier, ocet, maga - do smaku

Grzyby czyścimy, kroimy w kostke, lekko solimy, gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim około 1 godziny. Odcedzić, ostudzić.
W dużym rondlu - grzyby, marchew starta na grubej tarce, zeszklona w kostkę cebula, pieprz, sol, przecier pomidorowy. Podsmażyć 10 minut, doprawić do smaku.
Gorące wkladać do słoikow, pasteryzować 20 minut.

Ogórki po meksykańsku
2 kg ogórków obranych i pokrojonych w wężyki
3-4 ząbki czosnku rozdrobnione
8 łyżeczek oleju
1-2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 szklanka cukru (można mniej)
2 łyżki soli
ilość przypraw zależy od gustu, jeśli ma być "ostrzej" to dajemy 2 łyżki pieprzu, więcej czosnku itd. Ja lubię średnio, więc podaję tyle, co sama daje.
Pokrojone ogórki posolić i zostawić na 6 godzin. Powstałą wodę odlać.
Ogórki posypać pieprzem cayenne i czosnkiem rozdrobnionym, wymieszać.
Zagotować ocet, olej i cukier w garnuszku, gorącym polać ogórki i odstawić na 12 godzin.Po tym czasie ogórki włożyć do słoików (z tej porcji wyjdzie jakieś 5 średnich słoiczków) i zalać zalewą. Nie pasteryzować, dobrze dokręcić.

Smacznego!!!
 
Do góry