reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Słodkie listopadówki 2010

Agusiar mi po serku wiejskim, bieluchu, mleku cukier wychodzi ok, natomiast jak tylko dodam cytrynę do herbaty to mam strasznie duży cukier, po majonezie też mam wysoki wynik.
Obserwuję i zapisuję co mogę a czego nie.
Póki co jabłka mogę w kilogramach zjadać.

reklama
Widac co kobieta to cukrzyca. U mnie calkiem odwrotnie niz u Amerie. Nabial odpada, jablka tez potrafia cukier mi podniesc. Ostatnio mam faze na gruszki i jest ok. Na szczescie juz niedlugo :-)

Wybaczcie dziewczynki, ze sie wtrace;-)
W sumie to ja cukrzycy nie mam, mialam podwyzszony wynik po 50g glukozy, potem robilam powtorke z 75 i cuker wyszedl mi w normie, ale gin i tak kazal mi ograniczyc cukry i jesc czesciej, ale mniej. I dobrze piszecie, ze sa rozne szkoly odnosnie wynikow, bo ja przez 2 tyg stosowania diety (miedzy jednym badaniem a drugim) mialam normy na czczo do 95, po 1h do 140, a po 2h do 120. I jak czytalam rozne fora internetowe to zauwazylam, ze nie tylko ja mialam takie normy, wiec troszke tego nie rozumiem dlaczego Wy macie inaczej:confused:
I jeszcze chcialam Wam napisac cos odnosnie glukometru. Nie wiem czy to czysty przypadek byl, ale ja glukometrom do konca nie wierze. Przy robieniu powtorki z 75g glukozy wzielam ze soba do przychodni glukometr, zeby zaraz po pobraniu krwi zmierzyc sobie cuker no i po 1h wynik 234, po 2h wynik 204. Dziewczyny jak to zobaczylam prawie na zawal zeszlam, bo przy diecie cuker mialam dobry:szok: Zalamalam sie,bo taki wynik to przeciez kosmos, juz prawie spakowalam sie do szpitala, a tu w poniedzialek przychodze po wyniki, a na karteczce po 1h 167, po 2 h 127. Rozumiem, ze wyniki mogly sie nieco roznic, ale zeby az tak:sorry2:

asiulkaa jak leżałam w szpitalu na oddziale metabolicznym to miałam mierzone cukry na 2 glukometrach i wynik potrafił się różnić nawet o 30.
Na accu check miałam z reguły niższe cukry. Godzinę po posiłku gdzieś w okolicy 100, a na moim ixell-u potrafiło mi pokazać 130. I mierzony miałam przez pielęgniarkę.
Raz nawet przyszła lekarka bo nie mogła uwierzyć że jest taka rozbieżność, i sama sobie zbadała, i na ich szpitalnym glukometrze miała 111, a na moim 137.
Dlatego jak wyskakuje mi np. 120 lub 122 to nie traktuje tego jak jakiejś wielkiej tragedii.

Asiulkaa - glukometry potrafią wariować ... a na pewno miałaś dokłądnie umyte i wytarte ręce? bo u mnie najczęsciej "złe" pomiary są właśnie jak mierzę "w biegu" a po umyciu idealne :-)
Co do norm, to zgodnie z najnowszymi wytycznymi (potwierdziły mi to 2 diabetolożki) od tego roku w cukrzycy ciążowej norma to 120 po 1h (ale do 140 po 1h uważa się za jeszcze bezpieczny poziom o ile nie jest on osiągany często). na czczo 70-90. W zwykłej cukrzycy norma to 140 po 2h ale ta cukrzyca jest zupełnie inna (bo w zwykłej norma jest właśnie taka bo powyżej jest źle dla naszego organizmu, a u nas chodzi głównie o chronienie maluszka a dla niego najgorsze są skoki cukru, które występują w naszej cukrzycy). Niestety wielu diabetologów nie zna się na cukrzycy ciążowej i stąd te rozbieżne zalecenia ...

Podgrzybek - raz na jakiś czas podwyższenie na czczo się zdarza, maślanka truskawkowa to przy cukrzycy nigdy nie jest dobry pomysł, do snu w szczególności, ale ja bym szukała innego winowajcy bo to podnosi cukry w miarę szybko.
Ja podniesione na czczo miałam raz - po plackach ziemniaczanych na kolację dzień przed (bo dla mnie zabójczą mieszanką są smażone ziemniaki).

Nissanka - to spróbuj na śniadanie 1,5 - 2 kromeczki, chudej wędliny do tego tyle ile chcesz - nawet 2-3 plasterki na kanapkę bo to w ogóle nie podnosi cukru i jakiś pomideorek lub ogórek, albo np. jajecznica.

Każdy glukometr musi/powinno mieć coś takiego, powinno się mieć płyn kontrolny, paski, kod, i ten przyrząd do robienia kłucia.
Procedura wygląda tak że masz kod wsadzony włączasz glukometr wsadzasz pasek i naciskasz guziczek by wyświetlił się test, wtedy dajesz na papierek kroplę płynu kontrolnego tylko 2 kroplę (pierwsza np nad zlew) i zamaczasz pasek w tej kropli, i wtedy wyświetla Ci się wartość która powinna być codziennie taka sam. Ta wartość która Ci się wyświetla sprawdzasz na płynie kontrolnym czy mieści się w przedziale. ja mam diagomat

Ostatnia edycja:
reklama
Nissanka - no widocznie nie każdy glukometr musi mieć coś takiego bo mój nie ma ... i z tego co czytałam wypowiedzi innych dziewczyn to dochodzę do wniosku, że większość nie ma ...
Sa nawet takie gdzie nie trzeba kodować pasków, ale to akurat jest mały problem ...

ale takie dziwne pomiary zawsze się zdarzają i to nie zawsze jest wina glukometru. u mnie potrafiło być 30 różnicy pomiędzy prawą a lewą ręką i to na 2 pomiarach z każdej. Tak czasem bywa bo krążenie w palcach też jest różne. Poza tym kwesta czystości rąk, ja czasami mierzę w biegu gdzieś na dworze i od razu na pomiarze to widać.

Do góry