reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Słodkie listopadówki 2010

reklama
Czesc
A ja trafiłam do szpitala bo mam wysokie ciśnienie i mają mnie obserwować.
Dieta niby cukrzycowa , ale głodna jestm jak wilk zamiast 6 posiłków to w sumie 2 bo na śniadanie juz było za pozno. A po obiedzie cukier 135! nie miałam takiego chyba nigdy. Na kolacje biały chleb i ser ze smiataną. Maż przyniósł mi mój chleb i będę sie chyba sama żywić bo na ich diecie to do poniedziałku na insulinie wyląduje! :

Mnie to zaraz coś trafi, nie dość że wczoraj przez 4 godziny mierzyłam co godz. cukier wychodził mi na poziomie 156-148 jak się kładłam spać zjadłam 0,5 ogórka i dziś przed śniadaniem miałam 99, ja nie wiem czy ten glukometr to nie jest jakiś zepsuty! Nadmienię że przedostatni posiłek zjadłam o 17.30 a ostatni o 22 w formie ogórka bo cukier przed zjedzeniem ogórasa miałam na poziomie 132!

* pomiar na acccu-chek

Ostatnia edycja:
Kasia trzymaj się w szpitalu.
O diecie w szpitalu to czasem szkoda mówic. Raz jak leżałam to słyszałam jak pielegniarki ustalały te diety to wydawało sie że nie mają o niczym pojęcia.

Nissanka faktycznie dziwne masz wyniki. Ja u siebie raz miałam taki przypadek że niewiele zjadłam a wynik miałam jak z kosmosu, mierzę za chwilkę i jeszcze wyższy. Pomyślałam że albo ze mną coś nie tak albo z glukometrem. Dobrze że mam blisko do poradni to podeszłam i tam był identyczny wynik. Wtedy pani mi powiedziała że jak za często sie mierzy i w nerwach to cukier może tak skoczyć. Uspokoiłam sie i za chwilkę dosłownie był już normie.

U Ciebie jednak troche duzo naraz tych wysokich wyników to może cos nie tak z glukometrem albo coś zjadłaś.

Ciekawa jestem co na to KasiaB napisze, bo Ona u nas to chyba najlepiej sie na tym zna.

Tak, KasiaB to nasz słodki GURU :)
U mnie problem jest z tym, że mam rozrzedzoną bardzo krew. I z którego palca nie pobiorę, to wyniki różne, nawet o 20-30, dodatkowo nawet jak mam nastawione to urządzenie do kłucia na 5, to i tak muszę się pomęczyć żeby krew leciała, inne sposoby nie działają, więc również uważam że w moim przypadku wyniki są przekłamane.

Amerie mi też nie chce cieknąc krew z palca, na dodatek mam jasno-różową.
Dziś kupię sobie takie same urządzenie, bo taniej mnie to wyjdzie niż kupienie 200 pasków.

Czy mówili Wam o tym że trzeba mieć też odpowiednią dawkę ruchu a nie leżymy?

Nissanka, nie.
Mi tylko powiedzieli, że jak się skuszę na coś słodkiego, albo czuję że będę miała wysoki wynik to dobrze iść na spacer, bo jak się ruszamy to szybciej się spala cukier.

reklama
Amerie - doczytałam na cukrzyczkach, że masz cholestazę ... trzymaj się!

Kasia - no tak, w szpitalach nawet specjalistycznych to z dieta ciężko ... Amerie swego czasu też pisała o białym chlebie. Mam nadzieję że Twój Cię dokarmi odpowiednio.

Co do takich wysokich cukrów to potwierdzam, że stres i mierzenie raz po razie jest bez sensu, trzeba odczekać min 5 minut i uspokoić się.

Nissanka
przy takich utrzymujących się wynikach to trudno coś doradzić, ja bym się skonsultowała z diabetologiem, ale z takich rzeczy które możesz zrobić od razu to:
- spacer, trochę ćwiczeń,
- wypić dużo wody, żeby wypłukać cukier z organizmu (przy wyniku powyżej 140 już trafia do nerek)
I jednak mimo wszystko zjeść na noc kanapkę bo brak jedzonka mógł też mieć wpływ na podwyższony wynik rano i na pewno mógł spowodować pojawienie się ketonów a to bardzo źle (ja jak nie zjem po 20 kanapki zawsze mam ketony w moczu).

Amerie - wyniki różne o 20-30 z różnych rąk też miewałam. Kwestia krążenia. Trzeba wtedy pomachać rękami, umyć je jeszcze raz, generalnie coś z nimi porobić i będzie ok.

Do góry