reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Słodkie listopadówki 2010

reklama
Dziewczyny, przeczytałam właśnie że cukrzyca ciążowa jest jednym z powodów wywoływania porodu.
Słyszałyście coś o tym, albo mówili coś o tym w poradni diabet., bo ja jeszcze nie byłam.
Koleżanka miała nadciśnienie ciążowe i jej poród wywoływali w dniu terminu z OM.

Ja pytałam.
Podgrzybku jeśli wprowadzą Ci insulinę do diety to niestety trzeba rodzić na Kopernika :( więc mam nadzieję że mi nie wprowadzą, bo ja tam nie chce rodzić :(

Cukrzyca nie jest przeciwwskazaniem do porodu SN, i nie ma potrzeby wywoływania porodu (no chyba że jest podawana insulina, wtedy nie mam pewności bo pytałam tylko o mój przypadek)
Tak mi powiedział ginekolog na wizycie w czwartek.

O rety:(
Kopernik to chyba najgorszy szpital i podejście do rodzącej jakie istnieje:(
Tyle co się nasłuchałam o nim ostatnio na SR to masakra:/
Obyś Ty ani żadna z nas tam nie musiała rodzić...

Wiem, póki co walczę, ale rano po śniadaniu mam bardzo duże cukry i właśnie się zastanawiają co zrobić, czy wprowadzić insulinę czy nie. Póki co będę chyba miała posiłek o 4 w nocy, żeby po śniadaniu tak nie wywalało tego cukru.
Trzymam kciuki za Ciebie.
( jak byłaś w poradni na dole to ja leże piętro wyżej na oddziale :))

Nie wiedziałam jeszcze wtedy, a nawet pewnie Ciebie tam nie było jeszcze. Odwiedziła bym ;)
A byłam w piątek o 8 rano, wizytę mam dopeiro 13.10. I chyba prywatnie gdzies pójdę wcześniej.
Zmartwiła mnie bardzo Twoja sytuacja, ale też uświadomiła jakie to zagrożenie ta cukrzyca.
Trzymaj się mocno! Niech sobie poradzą z tym cukrem pierońskim i żebyś mogła spokojnie, bezinsulinowo wyjść do domku.

reklama
Roozia - a co to była za lekarz? na pewno diabetolog znający się na cukrzycy ciążowej?
W cukrzycy ciążowej należy mierzyć cukier 1h po posiłku i norma jest do 120. Wynika to z tego, że w tej cukrzycy największy problem polega na tym, że zaraz po posiłku nie ma wyrzutu insuliny i cukier bardzo szybko się podnosi, ale po 2h już często wraca do normy (chyba, że zje się pół kilo ciastek :-) ). Dla dorosłego człowieka takie podniesienie się cukru na trochę nie ma znaczenia, i dlatego mierzy się po 2h po posiłku bo wtedy już powinien być unormowany, ale dla naszych maleństw to właśnie ten wyrzut cukru jest niebezpieczny bo glukoza przenika przez łożysko a insulina nie i maleństwo ma o wiele większy problem, żeby ten cukier przerobić niż my ...

Podgrzybek - czasami przy cukrzycy wywołują, ale to nie jest regułą. Tzn wywołują jak są jakieś dodatkowe problemy (problemy z uregulowaniem cukru, ciśnieniem, nieprawidłowe wyniki maleństwa, niedocukrzenia itp.). W dobrze prowadzonej cukrzycy z dietą nie ma zwykle powodu wywoływać porodu pod warunkiem, że wszystko jest ok (często wywołać mogą dlatego, że w cukrzycy łożysko się wcześniej zaczyna starzeć ....).

Do góry