reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Słodkie listopadówki 2010

Trzymam za Was dziewczyny kciuki :)Ja może jeszcze z tydz i tez sobie pozwolę na jakieś małe grzeszki :)
Ja nawet jak ide ulica to zauważam papierek od Prince polo :D tak mi tego cholerstwa brakuje

reklama
Ja już w poniedziałek mam kontrolę po miesiącu diety ... normy mam takie jak Wy, a nawet łagodniejsze bo jak jest raz na jakiś czas 130-139 to też bez paniki.
Przez pierwsze dni to jakaś masakra była a teraz już super :-)

Pozwalałam sobie też na małe grzeszki ale zawsze wg zasady, że jak pomiar po obiadku wychodził w normie i w trakcie spaceru bo wtedy od razu sporo się spalało. Ale już zaspokoiłam mój apetyt na słodycze i myślę, że teraz spokojnie przez tydzień nic mi się nie będzie specjalnego chciało :-)

Ja dziś byłam na wizycie kontrolnej i wszystko ok. Mówi tylko że śmiało mogę zwiększyć porcje bo wyniki na to pozwalają... mimo że się nie głodzę to za mało przybieram na wadze.
U mnie tez jak trafi się wyższy wynik to nie ma paniki. Więc ogólnie jestem zadowolona bo lekarka pyta o wszystko, o moja wagę, wage dzieci, badania, bada serce, ciśnienie.... doradza.

Witam wszytskie mamusie i dolaczam sie do slodkich listopadowek wczoraj mialam wizyte u gin i okazalo sie ze mam za wysokie wyniki. na czczo 68,9 po godz (75 g glukozy) 168,60 i po 2 godz wynik 136,60. opiero w srode mam wizyte u diabetologa. Ehh mam wielkiego dola ale chyba przesadzilam z tymi slodyczami.

Roziaaa - wyniki masz wcale nie takie złe (ten po 2h to nawet tuż pod granicą, ale sporo lekarzy wysyła wtedy na dietę). W Twoim wypadku na pewno wystarczy dietka, może nawet bez potrzeby pomiarów i będzie dobrze :-)
Ze swojego doświadczenia moge powiedzieć, że do diety można się przyzwyczaić, po jakimś czasie można pozwolić sobie nawet na małe grzeszki a korzyści też są - odzywiamy się zdrowo, za dużo nie tyjemy, sporo błonnika i zdrowe, małe posiłki powodują, że ja np. nie mam zaparć :-)

A ja byłam na kontroli , cała w skowronkach ze po pierwszym tygodniu diety wyniki miałam dobre. Norma do 120 u mnie zawsze poniżej często w okolicach 100 tylko 2 razy miałam po kolacjii 119 i lekarka juz stwierdziła ze to się nadaje na isnuline ,na razie 2 dawki do kolacji! Masakra jakas. Nie wiem co robić , raczej jestem za tym , zeby nie brac... chociaż miałam przeszkolenie jak i co , ale powiem Wam , ze średnio mi sie uśmiecha ładować sobie insuline iglą w ramie... Tym bardziej , ze widzę po innych dziewczynach , ze nie maja takiego cyrku z insuliną a nawet maja większe normy np do 130 po posiłku.
Roziaa , nie łam się jak masz sama diete to naprawdę nie jest tak zle , same korzyści jak napisała Kasia_B :)
rainmanka,gratulacje, masz chyba fajna lekarkę.
Kasiu, tez bym chciała sobie pozwolić na małe grzeszki , Matko tak mi sie chce słodkiego!!

Co do małych grzeszków to polecam sorbety truskawkowe i malinowe - mają około 15-20g węglowodanów w 100g jak się na raz na podwieczorek zje 100g w trakcie spacerku to cukier się na pewno nie podniesie :-)

A ja byłam w piątek na kontroli u pani diabetolog i była zachwycona pomiarami cukru po kolacji po insulinie.. :p A niech ją... Kurde insuliny nie biorę i mam wyniki ok. Ciekawe co by mi powiedziała jakby się prawdy dowiedziała ?
Wczoraj postanowiłam zaszaleć :D Byliśmy z mężulkiem w galerii i naszła mnie ochota na loda . Jedna mała gałka czekoladowa z mężem na spółę... Podchodzę żeby kupić 2 zł w rece a pan mi mówi , ze zamknięte !!! Myślałam , ze oszaleje! Tym bardziej ze sekundę przede mną obsłużył pana a za mną nikogo nie było. No nic całą droge do auta złozeczyłam na sprzedawce , ze ciernej odmówił i ze go myszy zjedzą :D
A jak Wy macie dietę ustaloną ? Macie rozpisane godziny posiłków i np ile kromek możecie zjeść ?

reklama
Mam rozpisane mniej więcej na godziny i na ilość.I przez miesiac tego przestrzegałam.Teraz różnie to bywa bo cukry mam wręcz za niskie.Wiem już co mogę czego nie i raczej tym się kieruje.
Kasia mi mądra p.dr na dzień dobry wcisnełam chyba 16j.insuliny.Nie zgodziłam się.Nie wziełam tak samo i cukry rewelacja.

Do góry