reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Skaza białkowa :((((

Witajcie maminki- przepraszam, że Was ostatnio zaniedbałam, ale walczymy z wagą malej żeby nie iść do szpitala... nasza pediatra uparcie twierdzi, że powinniśmy, ordynator z oddziału dziecięcego, że przy takiej liczbie tych bakterii e.coli nie ma sensu męczyć dziecka 2 tyg w szitalu antybiotykiem dożylnym... a ja mam być madra i podjąć decyzję- jednak wydaje mi się, że Asia nie wygląda na chorą (nie goraczkuje, ładnie się bawi i śmieje...) i tylko ten słaby przyrost wagi (80 gr na tydzień)- zaczęłam jej dodawać do mojego mleczka troche kleiku ryżowego- zamierzam wprowadzić jeszcze jabłuszko i powoli jakieś zupki i zobaczymy czy coś ruszy z wagą- zrobimy jej jeszcze raz w tym tyg posiew i zdecydujemy...
Któraś z Was pisała o suchej i szorstkiej skorce- nam pomógł CETAPHIL bardzo wydajna emulsja stosujemy ja z zaleceia alergologa i od 2 m-cy spokój...a na odparzenia u nas rewelacyjnie się sprawdza Bepanthen i krem nivea na odparzenia...
A co do alergii -to raz na jakiś czas pojawiają się drobne krosteczki na policzkach i szyjce,ale jak jest ich niewiele to już się nie przejmuję,tylko liczę, ze więcej sie nie pojawi...
Za wszystkie mamuśki walczące z powracającym uczuleniem i uporczywymi krostkami trzymam mocno kciuki !!!

reklama
Witajcie Kochane

Barmanko jeszcze trochę mieszam swoje mleko z Nuramigenem, żeby Mati nie miał kłopotów z nagłą zmianą diety, ale cycusia nie daję, bo inaczej nie jadłby z butli. I tak prowadzi strajk głodowy i zjada po 200-300ml na dzień plus jakiś owoc lub zupka... Ale humor mu dopisuje a bałam się, że będzie dłużej płakał za swoim "cysiem". Jak się ma Marcelek? Zeszło to pod pieluszką? Może spróbuj taki przepis: maść cynkową2/3 +tormentiol1/3 +kropla gencjany na wodzie.To na odparzenia, jeśli to są odparzenia. Bo skaza pod pieluszką to chyba się nie pojawia?? Ale nie wiem na 100%.

Mamstud, Katarzyna Kochane jesteście, ale już podjęłam decyzję. Pół roczku go wykarmiłam, a teraz przyda mu się coś bardziej pożywnego. Moja kryszynka waży tylko ok. 7kg. Będę też spokojniejsza, że moje mleko nie przyprawi go o wysypkę. Jak już pisałam do Barmanki, Mati nawet nie bardzo tęskni do cycusia, narazie trochę mało zjada mleczka, za to zaczęły znikać pełne słoiczki zupek a nie jak dotąd 4-5łyżeczek:sorry:

Jeszcze się Wam pożalę, że mój M został oszukany przez pracodawcę, masakra... Kazali mu zakładać firmę, planować budżety, zamówienia a okazało się, że on, inni szefowie oraz cała centrala dostali wymówienia! Do ostatniej chwili mącili im w głowach. Bardzo niekulturalnie się z nimi pożegnali:no:

Sara- no to niepięknie z ich strony:no::no::no:.Wysypka po skazie może i nie jest pod pieluszką ale na inne rzeczy:confused::confused::confused:.Mam sąsiadkę której córka od 2 roku życia miała skazę a teraz AZS(9 lat panna) i specjalnie pytałam o to bardzo często przy wysypie AZS ma obsypaną całą @ i pachwiny....co wcale jakoś szczególnie mnie nie pociesza:eek::eek::eek:

uuuuuuuuuuuuuuuuuu
a co tu nikt nie pisze :eek::eek::eek::eek:

sorki że każdej nie odpisze ale wróciłam po tygodniowej przerwie na forum, głowa mi pęka od czytania, mam mętlik i się skupić nie mogę :-:)-(

więc co u nas?
od niedzieli nie jesteśmy już na piersi.... brakło mi jednego tygodnia by go karmić piersią tak jak założyłam sobie....
znowu wyskoczyły jakieś syfy, niestety elidel nie pomógł, znowu skończyło się na sterydach. i to był główny powód wcześniejszego zakończenia karmienia piersią:-:)-:)-(

a my jesteśmy po próbie wprowadzenia białka która zakończyła się jedną wielką lipą Kamilka od razu zesypało po brzuszku szkoda bo miałam taką nadzieje że mu przeszło na szczęście dzisiaj już zeszło

Barmanko i tak niezła jesteś:tak::tak::tak:.Ja karmiłam 5 miesięcy z grosikiem małym,a złą dietą tak osłabiłam organizm że łapię każdy katar w promieniu 2 metrów od siebie;-);-)

Jestem początkującą uczestniczką forum BB, trafiłam tu szukając informacji na temat skazy białkowej w internecie.
Od 5 tygodni jestem szczęśliwą mamą Adasia, od paru dni mamy problem, ponieważ Adaś dostał wysypki na buźce ( zrobiła się czerwona, szorstka) a za uszkami potworzyły się ranki i skórka na nich zaczęła się łuszczyć. Od razu pomyślałam, że to jakaś alergia ponieważ mój mąż jest alergikiem od urodzenia. Lekarz pediatra stwierdził, że najpierw buźke musi obejrzeć dermatolog ( idziemy jutro) i że to chyba troszkę za wcześnie na skazę. Podjełam od razu jednak dietę eliminacyjną- karmię piersią ( nie jem mleka i jego przetworów oraz jajek - wcześniej jadłam ich sporo), widzę już lekką poprawę ale buźka jest nadal czerwona ( smarujemy ją kremem Oliatum Soft i myjemy się w emulsji z tej samej serii).
Bardzo proszę Was o porady, jak długo czekać trzeba na efekty diety??, czy to możliwe, że tak małe dziecko ma skaze??

Wydaje mi sie z tego co piszesz ze to jest skaza u mojego Krzysia objawila sie gdy mial 2m-ce zaczelam stosowac diete bezbialkowa do kapieli i pielegnacji ciala najlepsze jest Emolium mam wyprobowane rozne ale to jest najlepsze a jesli chodzi o twoje pytanie to mysle ze po 2,3dniach powinno mu przejsc za uszami tez natluszczaj mocno.Ja caly czas karmie piersia uwazam ze to jest najlepsze przy AZS jak najdluzej karmic naturalnie
zycze powodzenia bylasia

reklama
Też mi się wydaje, że to skaza. Ale jeszcze jutro skonsultujemy to z dermatologiem, tak jak radził pediatra. Mam jeszcze pytanie czy wasze Skarby miały może jeszcze dodatkowo sapkę, bo my również z nią walczymy. Acha i czy w kupkach pojawiały się białe kropeczki (w tych żółtych,) czasem zdarzały się też kupki zielone?? no i Adaś często ulewa. Teraz jak czytam różne opisy objawów skazy, to one również są wymieniane. A jak było u Was??

Do góry