reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Skaza białkowa :((((

bylasia, moje dzieciątko też tak wcześnie wysypało. diagnozę dostaliśmy gdy mały miał 6 tyg, jednakże on już był wysypany o wiele wcześniej, a ja z braku wiedzy o skazie podejrzewałam że może to proszek, może wysypka na coś co zjadłam - przez myśl mi nie przeszło nawet że to skaza :zawstydzona/y::zawstydzona/y:
gdy zaczęłam stosować dietę poprawę już widziałam po kilku dniach, ale niestety nie pamiętam kiedy znikło zupełnie...
pewnie już jesteś po wizycie u dermatologa, ale ja na twoim miejscy szłabym od razu do alergologa - dermatolog i tak cię tam skieruje;-)
bylasia, u nas sapki nie było, a te kupki zielone to nie koniecznie tylko u skazowych dzieci, u tych zupełnie zdrowych też one się zdarzają. a powiem ci że będzie ich o wiele więcej jak już wprowadzisz słoiczki ;-):sorry:

florencja, my też dość długo radziliśmy sobie bez sterydów... potem wszystko trzasło jak bańka mydlana :zawstydzona/y: czym ja byłam na coraz większej diecie tym bardziej młody wysypany :eek: tłuste maści nie pomagały...

lenka, na temat tego grzyba ci nie pomogę bo się nie znam :-( a to że marchewka go może uczulić to może się tak zdarzyć, na forum jest jedna mama - mamstud - której dziecko jest uczulone na kurczaka :eek: więc różne rzeczy mogą się zdarzyć....
co do wprowadzenia nowych pokarmów to tak jak radziła madzia. niestety w tym czasie dziecka jest monotonna (bo przez ok 5 dni je to samo), ale nie ma innego sposobu...
ja ci powiem że ja też musiałam ze słoiczkami wrócić do korzeni.. czyli całą zabawę zaczynam od początku.. też mi się serduszko kraje bo mój też uwielbia obiadki (mleczko to tylko przed snem lubi pić), no ale co zrobić... po przejściu na butelke (nutramigen) też go zaczęło wysypywać :szok: w sumie wiem że w jego organiźmie mogły być jeszcze jakieś "śmieci", no ale mogło być tak że jest uczulony na jakieś warzywko lu owoc, o którym nie pomyślałam wcześniej gdy karmiłam piersią - bo wtedy zawsze wyniłam siebie, że ja coś zjadłam i dlatego tak :eek:
alergolog zaleciła nam zrobienie testów z krwi... myślę o tym cały czas....

dziuneczka, stawiam na żółtko :confused2:
daj znać jak wszystko wybadasz :tak:

reklama
Barmanka ja tez obstawiam żóltko,tym bardziej ze wysypka juz praktycznie znikla a mleko pije od miesiąca więc myśle ze to nie to:unsure:a powiedz mi te testy będziesz robić w Irlandii czy w Polsce?bo ja tez jak by co w Irlandii mieszkam:)

dziuneczka, w Polsce. lecimy na święta, na 3 tyg, więc przy okazji zrobię testy :tak:
a do jakiego lekarza tu chodzisz? ja do Baranowskiej....

Barmanka,ja niestety nie jestem z Dublina:unsure:mieszkam w co.Waterford,w sprawach pilniejszych jeżdze do Cork do Dr.Rojek-pediatry,mam trójke dzieci -sami chłopcy:tak:opisana wyżej twoja historia walki z alergia karmiąc piersią to tak jak bym czytała o sobie 2 lata temu niecałe-moj synek Kuba obecnie dwulatek miał silna skaze białkową i AZS,to samo przechodziłam karmiąc piersia-rygorystyczna dietaa synek raz miał zmiany a raz nie:no:,suma sumarum karmiłam 7 m i chciałam dłuzej ale synek sam sie odstawił bo w pewnym momencie wolał juz butelke z bebilonem pepti..Najmłodszego -Oliverka karmiłam krócej ale to z innych powodów skonczylam karmienie,ale tez miał wysypki bedac na piersi,krótko był na Bebilonie pepti,teraz juz na normalnym modyfikowanym od 2 m.Zazdroszcze ci wyjazdu do Pl-chetnie tez bym poleciała chociaz podstawowe badania chłopakom zrobic no i Kubusiowi własnie testy,bo tutaj choc list wysłany to niewiadomo kiedy na wizyte sie doczekamy:confused2:

Dziewczyny piszecie o testach alergicznych z krwi... Napiszcie prosze co Was lekarze o tym sądzą...
Bo ja do tej pory spotkałam sie tylko z taką opinią że test u tak małego dziecka jest niewiarygodny :eek: Tzn jeśli wyjdzie dodatnio to znaczy że dziecko jest uczulone a jeśli ujemnie to nie wiadomo - nie ma 100% pewności że nie jest :confused2: No i lekarze odradzają robić teraz testy...
Z kolei mam kuzynke we Francji której córka jest uczulona na laktoze i jej testy robili bardzo wcześnie! Ona dziwi sie ze w Polsce nie chca badać maluchów:eek:

dziuneczka, sorki ale nie wiem dlaczego pomyślałam że jesteś z Dublina :eek::eek: może dlatego że to takie duże miasto :rofl2:
3 chłopaków? :szok: moja teściowa ma trzech synów.. mam nadzieję że mąż nie ma w sobie samych męskich plemników :sorry: a mi się tak dziewusia marzy i te różowe sukienusie :cool2:
noo cieszę się bardzo że lecę do Polski, ostatni raz byłam ponad rok temu...
to czekaj czy ja dobrze cię zrozumiałam - twój synek ma skazę ale normalne mleko pić może? :eek: no chyba że coś niezatrybiłam :confused2:

katarzynak, co kraj to inna pieśnia, czyli co lekarz to opinia :cool2: ... trudno powiedzieć jednocznacznie... ja chce zrobić, bo raz - koszty tego panelu pediatrycznego nie są wcale takie duże, dwa - nieprzedarowałabym sobie gdybym choć nie spróbowała coś z tym zrobić.

Dziewczyny piszecie o testach alergicznych z krwi... Napiszcie prosze co Was lekarze o tym sądzą...
Bo ja do tej pory spotkałam sie tylko z taką opinią że test u tak małego dziecka jest niewiarygodny :eek: Tzn jeśli wyjdzie dodatnio to znaczy że dziecko jest uczulone a jeśli ujemnie to nie wiadomo - nie ma 100% pewności że nie jest :confused2: No i lekarze odradzają robić teraz testy...
Z kolei mam kuzynke we Francji której córka jest uczulona na laktoze i jej testy robili bardzo wcześnie! Ona dziwi sie ze w Polsce nie chca badać maluchów:eek:
hejka,my tez bedziemy mialby tescty 20'ego stycznia,mieszkamy w Londynie.i lekarz mowil,ze nie jest na to za wczesnie:no:

Barmanka-nie, moj sredni syn Kuba miał alergie na mleko-pił Pepti do 14 m potem odrzucił całkowicie mleko i nie pije żadnego:unsure: tylko je jogurty i serki ale to w małej ilosci,serów zółtych ,białych nie lubi..wiec je mało tego nabiału ale nie lubi wiec co mam zrobic.Oliverek ma 7,5 m i poczatkowo krótko pił Pepti bo bylo podejrzenie skazy a potem jak sprobowalam z normalnym Bebiko i jest w porządku:tak: moja tesciowa ma 4 synów i 4 wnuków,żadnej wnuczki,wiec uwazaj u ciebie może byc podobnie:biggrin2:Co do testów-też mi alergolog mówił w PL ze u malych dzieci wychodzą niewiarygodne i odradził robienie ich u Kuby-wiarygodne z krwi i skórne wychodza dopiero jak dziecko ma 3 lata:tak:

barmanka przepraszam,ze odpowiadam dopiero teraz i tutaj na forum ale dopiero teraz przeczytalam wiad. od ciebie
Jesli chodzi o emolienty to u mnie po sprawdzeniu wielu najlepsze jest Emolium
Stosuje zawsze plyn do kapieli i emulsje specjalna lub krem specjalny i smaruje wszystki suche zmiany efekty sa b.dobre praktycznie po 1smarowaniu skora jest w dobrej kondycji

reklama
Dziewczyny,jak dawno do was nie zaglądałam:sorry::sorry::sorry:,ale w zamian mam pocieszające wieści...skaza i alergie chyba się cofają bo może mała coraz więcej produktów jeść z tych zakazanych:tak::tak::tak::tak:.Ale ciiiii nie zapeszam!!!!!

Do góry