reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Skaza białkowa :((((

Witam drogie mamusie na poczatek chciałam powiedzieć że u nas bardzo dobrze już miesiąc nie stosujemy żadnych kremów specjalistycznych poza emolium jemy prawie wszystko poza mlekiem jedyne co to czasami coś wyjdzie na policzkach ale jak mocniej pokremuje to po jakimś czasie schodzi modle się tylko aby tak zostało i nie zaczęło swędzieć
Barmanko szyjka wygląda strasznie na pierwszych zdjęciach wyobraź sobie że Kamil takie miał całe ciało jedyne co to tylko uszy były w miare w porządku co jest dość dziwne co do maści sterydowych też uważam że szkodzą ale w końcu są po to żeby pomóc w razie gdy jest źle więc nie przejmuj się bo czasem poprostu trzeba a co do fenistilu to my też go mamy ale mam go podawać tylko wtedy jak wysypka jest duża pierwsze miałam ketotifen ale alergolog odstawiła ze względu na to że się poprawiło Fenistilu w sumie jeszcze nie użyłam
Mamstud ja już miałam robioną prowakacje przez alergolog bo ona twierdzi że skaza u dzieci przechodzi tak szybko jak się pojawia więc może spróbuj w końcu to już 5 miesięcy a może akurat już przeszło
Katarzyna uważam że to skaza zacznij reagować bo ja też tak gdybałam aż w końcu Kamila tak zesypało że nie mogłam się tego pozbyć
Adusia życze wytrwałości nam akurat z uszami nigdy nic się nie działo
Na koniec pozdrawiam wszystkie mamusie tak szczerze to zastanawiam się czy te zaostrzenia u Kamilka nie były spowodowane tym gronkowcem w końcu on objawia się na skórze
Aha Barmanko co do sterydów one mają to do siebie że działają bardzo szybko ale czasami wysypka wraca po nich z większą siłą także ostrożnie tylko wtedy jak trzeba wiem że rozsądna z Ciebie mamusia także to tak dla przypomnienia :-)

reklama
Dziewczyny przeglądając internet trafiłam na stronkę ze sklepem ze zdrową żywnością, a tam na słoiczki firmy Holle. Pomyślałam że może przyda się to którejś z was - mam "skazańców" przy rozszerzaniu diety. Skład przykładowego słoiczka:
Skład: woda płatki ziemniaczane 24% kukurydza 16% mięso wołowe 8% mąka ryżowa skrobia ryżowa Opis: Nie zawiera: glutenu, jaj, soli, białka mleka, cukru. Polecany dla dzieci od 4 miesiąca życia. Certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego.

A i ten link:
http://amarantus.pl/product_info.php?cPath=61&products_id=1029

Saro czytałam ten artykuł i wiem, że są różne szkoły odnośnie skazy białkowej i diety mam karmiących. Ja wychodzę z założenia, że skoro widać poprawę po wykluczeniu nabiału i innych alergenów z diety, to znaczy, że to działa. Dla mnie ta dieta to nie męczarnia, raczej stan, który muszę zaakceptować i już. Po 6 miesiącu Gaby zrobię jakąś prowokację i zobaczymy. A tak poza tym, to gdzie się podziewasz??

Adusia tak mi przykro, ze skaza Was co chwilę dopada, biedna Konstancja ciągle ją coś męczy... Pozostaje mieć nadzieję, że w końcu z tego wyrośnie. Trzymam za Was kciuki!

katarzyno dziewczyny dobrze Ci radzą, dieta eliminacyjna jest jedynym nieinwazyjnym sposobem na dowiedzenie się co uczula dziecko, powodzenia!

M@dziu cieszę się, że Kamilkowi lepiej. Oj przeszłaś już z nim swoje, przeszłaś.

Barmanko po zdjęciach widzę, że sterydy działają, to dobrze, tylko obserwuj Marcelitka dokładnie po ich odstawieniu, to prawda, że zmiany mogą wrócić ze zdwojoną siłą, niestety :-(

Nino dziękuję za link, przejrzę co tam mają, może akurat się przyda. Jesteś kochana, że o nas pomyślałaś :-)

A co u nas... Doszłam do wniosku, że Gaba nie może jeść bananów. Wnioskuję, że to sobotnie ostre żyganko było właśnie bananami spowodowane. Szkoda, bo są zdrowe i pyszne ale widać nie dla nas. Cóż, za klika dni spróbuję z innym owockiem. Teraz boję się cokolwiek innego podawać i znowu jesteśmy tylko na cycku.

Witajcie, my po dłuższej nieobecności, troszke w rozjazdach, troszke przez szwankujący internet... - u nas na razie dobrze, tzn. na 2 dzień po szczepieniu miała kilka krostek na poilczkach, ale pomasrowałam ta maścią z apteki i na drugi dzien zniknęły...Martwi mnie tylko słabe przybieranie Asi, bo w ciągu 6 tyg.prztyła tylko 540 gr :( wczesniej nielam w tym samym czasie 1800gr... Mamy sie zglosic za tydz. i sprawdzimy wage, jak coś trzeba będzie zrobić wyniki. Pediatra nadal uważa, że powinnam utrzymywać doetę beznabiałową, więc jeszcze nie próbowałam jogurtu, chociaż rozszerzam dietę i wiekszość produktow przechodzi... A myślicie, że mogę spróbować z mlekiem sojowym?? Marzy mi się kawka z mleczkiem :)
Kropelki Fenistil stosowałam u małej przez tydzień i albo one albo emulsja Cetaphil -pomogły pozbyć się krostek, takze (mimo, ze się wcześniej bałam, uważam, ze są oki).

Barmanko życzę wytrwałości!!

Barmanko po zdjęciach widzę, że sterydy działają, to dobrze, tylko obserwuj Marcelitka dokładnie po ich odstawieniu, to prawda, że zmiany mogą wrócić ze zdwojoną siłą, niestety :-(
a jak wróci to co powinnam wtedy zrobić? lecieć do alergolog czy znowu sterydem posmarować?
pytam na wszelki wypadek :zawstydzona/y::zawstydzona/y:...

madzia, u was chyba już lepiej, prawda? widzę ogólny optymizm w twoim poście :tak:

nina, dzięki, przejże, może się przyda :tak:

mamstud, co do bananów, moja alergolog powiedziała by je wprowadzić dopiero w 6 (a nawet 7) miesiącu :eek: nie wiem dlaczego tak....

mamaasi, myślę że możesz spróbować mleczko sojowe jeśli masz ochotę,tylko jak coś to nie dużo ;-) bo w razie czego dzidzia nie będzie mocno obsypana.. co do wagi, a może zapytaj pediatre o dokarmianie butelką?
a masz gdzieś w pobliżu sklep ze zdrową żywnością? jeśli masz ochotę na mleko, to kup sobie mleko ryżowe :tak::-)

Barmanko tak u nas dużo lepiej od razu chce się żyć jak Kamilka sypało to co chwile płakałam z bezradności i żalu a teraz jestem ja nowo narodzona a co do tego jak wysypka wróci to alergolog moim zdaniem nic nowego nie wymyśli jeżeli będzie bardzo źle posmaruj ale jeśli nie to próbuj ratować czymś innym jutro napisze ci nazwe maści z mocznikiem która też jest dobra ale niestety bardzo droga ale bez recepty i nie szkodliwa polecam też maść z witaminą a no i emolium emolium i jeszcze raz emolium kamil jest smarowany co 3 godziny

Barmanko cieszę, się, że Marcelek ma się już lepiej. Myślę, że użycie sterydu dorażnie w takich wypadkach jest ok. Co innego jak mój EXalergolog kazał Matiego smarować już trzeci miesiąc...!:wściekła/y: Także nie martw się tym aż tak bardzo, bo używasz krótko i na małym obszarze skóry.:tak:

Kochane dostaliśmy się do dr Małaczyńskiej!! :-):-D:-):-D Narazie nie postawiła diagnozy ale cieszę się, że Mateuszek jest już w dobrych rękach:tak::tak: Powiedziała, że jej to nie wygląda na skazę, ale jeszcze jej nie wyklucza. Kazała mi przejść powoli do jedzenia wszystkiego (niekoniecznie litrami mleko), dostaliśmy do stosowania kilka kosmetyków. Barmanko polecam Ci Cerkogel na główkę Marcelka, w Polsce bez recepty i niedrogi. My dostaliśmy właśnie na swędzącą skórę główki. Mamy też szampon Stieprox ale na receptę.
Fenistil i sterydy mamy definitywnie odstawić.

Mamstud oczywiście, jak coś działa to najważniejsze. Prowadzi Cię lekarz, któremu ufasz, a ja tylko pisałam, że jestem skołowana. Mi cały czas brakowało właśnie zaufanego lekarza. Mam nadzieję, że skaza Wam już przeszła:tak:

Przepraszam, że nie do wszystkich odpisuję. Znów mam kocioł i nie mam czasu spokojnie posiedzieć na BB i poczytać. Jak mam chwilę to wchodzę tylko do skazańców, bo jakoś mi najbliżej:tak: Pozdrawiam cieplutko i do poczytania, mam nadzieję wkrótce!

reklama
hej,my dzis bylysmy u lekarza i tak jk myslalam - stwierdzil,ze to egzema a nie skaza.A dlaczego? bo wg tutejszych lekarzy dziecko nie ma czegos takiego jak skaza dopoki samo nie napije sie melka krowiego a to ze matka spozywa nabial nie ABSOLUTNBIE ZADNEGO znaczenia na zdrowie dziecka!!!!!!!!!!!:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:No i jak ja mam rozmawiac z takim palantem?!:crazy:Zapisal mi masc na wysyper i pekajaca skorke i stwierdzil ze powinno pomoc a jak nie to mam wrocic.
Od poniedzialku nie jem nic z nabialu i malutka ma mniejsze kolki,no i mniej gazow bo to Jej strasznie dokuczalo.Troszke jeszcze dzis sie Jej ulalo ale juz widac mala poprawe.
Bratowka pisala mi,ze w polsce sa jakies kaszki NESTLE SINLAC i one sa dla alergikow i sobie sprowadze po prostu,razem z tym mleczkiem bebiko peti.)tak?dobrze napisalam czy inaczej sie ono nazywa?)no i sama bede trzymala diele dla dziecka ze skaza i mam gdzies glupka z przychodni!kurde,zawsze takich fajnych lekarzy a terz zmienilam przychodnie i takie konowaly same:crazy:

Do góry