reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

skaza białkowa

J@god@ pisze:
Krystian pije bebilon pepti już 4 tygodnie, na razie zmiany na buźce jak były tak są.
Zaczynamy walkę zyrtekiem i sterydami, zobaczymy jaki będzie rezultat.
Jagoda nie stosuj sterydu, ja już to przerabiałam.Zmiany ustąpiły natychmiast, ale po zaprzestaniu stosowania wróciły z jezcze większym nasileniem. Byłam ze swoją córeczką u dermatologa. Wróciłam do Nutramigenu, bo podobno najmniej uczula.Ponadto lekarz przepisał mi drogą maść "PROTOPIC" (ok.97 pln 10 g - 0,03%). Po jednym dniu stosowania zmiany niemal ustąpiły a w kolejnym dniu mała przestała mieć szorstką buźkę.Ta maść działa jak steryd, ale nim nie jest.Możesz ją stosować nawet dwa, trzy tygodnie i podobno efekt utrzymuje się znacznie dłużej niż po sterydzie.Polecam też kosmetyki Emolium.Nie kąp czasem synka w Balneum, bo zawiera soję, która też może uczulać. Z serii Emolium jest też fajny olejek do kąpieli.

reklama
Mnie odradziła, bo Balneum zawiera soję, która może uczulac. Mojej córeczce nie pomogło ani Balneum ani Oilatum.Może jednak Twój synek nie jest uczulony na soję, ale ja wolę unikac wszystkich możliwych alergenów.

Ja bym w samej wodzie kąpała i tyle :) W końcu takie dzieciorki węgla nie przewalają i szorować ich specjalnie nie trzeba ;D

Ale kąpiele w samej wodzie nie natłuszczą skórki dzieciaczka. Nie stosuję żadnej oliwki, bo dermatolog mi odradziła.Podobno oliwka działa zbyt powierzchownie i może też uczulac.Szczerze mówiąc to nie wiadomo co jest dobre a co złe, dopiero można się niestety przekonac na własnym dziecku.

Spokojnie, u nas to już 3 raz stosowania sterydu, w tamtym roku jak był mały przeszło i przez kilka miesięcy mieliśmy spokój, teraz w czerwcu dostaliśmy maść robioną z obniżoną dawką sterydu, niestety nie podziałała, teraz dostał steryd na 2 dni, dzisaj dostał drugą dawkę a przez następne dni ma maść robioną bez sterydu, taki kremik natłuszczający. Zobaczymy.
Co do balneum to nie stosowałam, oilatum nic nie pomagało, dostałam próbki Lichtena od alergolog, na razie po sterydzie ta maść robiona a jak się skończy spróbujemy te próbki.Choć mam nadzieję że dieta eliminacyjna wreszcie zadziała. Krystian ma teraz zmiany tylko na buźce, na ciele ma ładną skórkę.Ja go kąpię od miesięcy w płynie do kapieli nivea baby z oliwką i ciałko ma po tym płynie śliczne, próbowałam innych ale naogół wysuszały mu skórkę, na początku używałam oliwki bambino ale jeszcze gorzej było i skórka mu się łuszczyła, teraz tylko tego płynu używam.

Antosiowi skóra na buzi wygładziła sie jako ostatnia. Najpierw zeszło w brzuszka, potem z nóżek, na końcu z buzi.

Oliwką niewarto smarować alergika, bo moze uczulać. (A mi Pani doktor powiedziała ze dodatkowo wysusza)

Teraz Antoś ma wysypaną całą brodę i poliki, bo jest uczulony na enzym w ślinie (bardzo się ślini bo idą zęby) wiec dostałam robioną w aptece taką białą papkę na bazie cynku - stosowalismy kiedyś ją na potówki. Odkaża i przysusza krostki. Po jednym dniu widać już poprawe.

Pani dermatolog powiedziała ze steryd pomoze odrazu, ale ona lepiej leczyc dluzej innymi rzeczami niz stosować sterydy. Bo to juz ostatecznosc.

--------------------------------------------------------------

Biorę feminatal z witamin i Vitrum Calcium w tabletkach. Doktor powiedziała ze te włosy to u wszystkich karmiących - z racji zmian hormonalnych. To co w ciązy przyrosło to teraz wypada

Czy ktos dzieciom daje do mleka Nestle - Sinlac????

Steryd nie pomógł nic :-( , zmiany jak były na buźce tak są.
Dieta bezmleczno bezjajeczna też na razie nie daje spodziewanych wyników, do soboty bierzemy zyrtec, potem konsultacja z panią alergolog :baffled: .

Ja dawałam sinlac przez pewien czas, Krystian bardzo ładnie go tolerował a potem mu się znudził i za nic więcej nie chciał go jeść. Ja robiłam na jego bazie kaszki i deserki (dodając albo kaszkę bobovity ryżową albo owocki gerbera)

hej
właśnie wróciłam od lekarza który stwierdził że Emi ma skazę białkową ,:szok: no jestem w lekkim szoku ,bo w tym wieku jeszcze jej się skaza białkowa pokazała,stwierdził żew tych miejscach ma zaczerwienione i swendzące miejsca ,to bedzie właśnie skaza :confused: :baffled:

ale Emi najbardziej drapie sie pod kolanami i po głowie ,na główce już ma mnóstwo strópków ,
Czy wasze dzieciaczki tez drapią sie po główce:confused: :dry:

reklama
julienx ja planuję zacząć w przyszłym tygodniu podawać Sinlac. Na razie wprowadzam marchewkę. Olek póki co jest na Nutramigenie i ograniczyłam mu już pierś - widać ogromną poprawę. U nas zmiany skórne były raczej niewielkie, mały mało się drapie, czasem, ale była krew i śluz w kupce. No i jak ograniczylam pierś i bardzo pilnuję diety to jest poprawa. No ale diety nie da się tak do końca pilnować, bo nawet jak się czyta wszystkie etykiety to coś zawsze jest gdzieś ukryte. A mleko w proszku to chyba dodają wszędzie!
Julienx ja nie biorę witamin żadnych, bo mój lekarz powiedział, ze nawet to może uczulać dziecko.

Do góry