reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

skaza białkowa

Witam mamusie malutkich alergików. U nas też skaza białkowa i oczywiście Bebilon Pepti. Na początku stsowałam dietę eliminacyjną, teraz malusze zjada już obiadki i deserki. Szkoda tylko, że musimy uważać na cielęcinkę, pomidorki i seler. O deserkach z jogurcikiem też narazie możemy zapomnieć. Ostatnio zmiany pojawiły się na nóżkach i buzince, ale poradziliśmy sobie z nimi w kąpieli w Oilatum + smarowanie maścią robioną na zamówienie za 5 zł. Efekt był na prawdę po kilku dniach.

reklama
Nie wiem czy moja Gusia ma skazę, bo pediatra tego nie stwierdziła jednoznacznie. Na policzku od kilku miesięcy ma czerwoną plamę, czasem bledszą czasem bardziej zaognioną, czasem się łuszczy, czasem zanika... przepisali nam jakąś maść ale miała tyle możliwych działań ubocznych że na razie zrezygnowałam z niej...
Iga jest tylko na moim mleku i innego nie chce. wydaje mi się że jak jem słodycze i drożdżówki to jest gorzej :eek: :eek: no ale ja bez tego prawie nie potrafię funkcjonować....

Kasiulka albo twoje przyjemnosci albo zdrowie dziecka:baffled: jesli nie chcesz rezygnowac ze slodyczy to przejdz na karmienie butelka a jelis chcesz nadal karmic piersia to radze odstawic slodycze i zadbac o zdrowie dziecka:tak:

tynka ma rację, jeśli nie możesz funkcjonować bez słodyczy to odpuść sobie karmienie piersią...ale wiesz,że dla maluszka Twój pokarm jest tym najlepszym.

Witam wszystkich serdecznie! czy skaza białkowa może zacząć się od suchych szorskich plam np. w zgięciach łokci. najpierw plamka pojawiła się na jednej rączce teraz jest na 2. Smarowalam kremem ale to nic nie daje. A skóra robi się strasznie szorstka. Olcia ma 6 miesięcy i jest już od 2 miesięcy na zwykłym sztucznym mleku Nan 2. Oczywiście je już wszystko (tzn. kaszki i słoiczki). Wcześniej u niej nic takiego nie było. W rodzinie też nie ma alergików. Czy to możliwe, żeby były to początki skazy? Może powinnam jej coś wyeliminować z jedzenia?

Fredka1 najlepiej wybierzcie się do pediatry. Łukaszek miał niedawno szorstkie miejsca na nóżkach i rączkach - najprawdopodobnie po selerze, który był w zupce. Kąpałam go w Oilatum, a skórkę smarowałam specjalną maścią robioną na receptę przepisaną przez pediatrę. Z uwagi na skazę musimy uważać na pewne produkty i narazie ich nie wprowadzać. Nadal też podaję Bebilon Pepti.

właśnie byłam już u pediatry. Uczulenie. Dostała specjalną maść. Tak naprawdę to nie wiedziałam, że soków z cytrusów nie podaje się dzieciom do 3 roku życia. No i stąd ta wysypka.

Nie wiem czy moja Gusia ma skazę, bo pediatra tego nie stwierdziła jednoznacznie. Na policzku od kilku miesięcy ma czerwoną plamę, czasem bledszą czasem bardziej zaognioną, czasem się łuszczy, czasem zanika... przepisali nam jakąś maść ale miała tyle możliwych działań ubocznych że na razie zrezygnowałam z niej...
Iga jest tylko na moim mleku i innego nie chce. wydaje mi się że jak jem słodycze i drożdżówki to jest gorzej :eek: :eek: no ale ja bez tego prawie nie potrafię funkcjonować....

kasianka .....moj Patryk tez ma cos podobnego na prawym policzku .......ma juz to chyba ze 3 miesiace.....i czasem jest tak jak piszesz prawie ze niewidoczne a czasami robi sie czerwone....mi pediatra zapisała taki krem ELOCOM ale za bardzo nie pomogł....zobaczymy co mi powie w czwartek bo idziemy na szczepienie .............jedyne co robie to smaruje tym kremem i dodatkowo takim specjalnym dla wrazliwej skory niemowat AVEENO BABY ........
kasianka...myślisz ze to przez słodycze?????:confused: :confused: .....ja w sumie duzo ich nie zjadam ....ale sprobuje poobserwowac mojego Patryka;-)

Dziewczyny, przeglądałam ten wątek, ale nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie, a kieruję je do tych mam, które mają dzieciaczki u których stwierdzono skazę - jakie jeszcze objawy miały ich dzieci, poza krostkami na policzkach?! Wiem, że może być sluz w kupce, ale moja tego nie ma, za to bardzo sie pręży, jakby bardzo bolał ja brzuszek, nawet tuż po zrobieniu kupy :confused:

reklama
zielone kupki, ekstremalne zaparcia albo biegunki (obydwie wersje są równie prawdopodobne), szorstka skóra w zgięciach (łokcie, kolana), rumiane lakierowane policzki, wysypka,
nie przybieranie na wadze też może byc objawem alergi i brak apetytu,
częste przeziębienia też

Właściwie z tego co nam mówiła alergolog to wszystko można pod skaze podciagnąć :confused:, choc pododbno jest ostatnio zbyt duży przechył w drugą stronę, tzn. wiele dzieci jest uwazane ze am skaze a to zupełnie inne dolegliwości

Do góry