reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniówki 2016

Happymama dziękuję za informację. Poproszę męża żeby kupił ibuprofen w syropie :-) właśnie teraz nie wiem. Jestem co raz bardziej przekonana że to trzydniowka. Nie przechodził dotąd żadnych chorób. Miał jedynie katar dwa razy. Dlatego miałam w domu jedynie syropek dla dzieci od pierwszego dnia życia :-/
U niego na pewno idą trójki i czwórki ale może ja to tak polaczylam, a to wcale nie zęby. Dotąd ząbki szły w miarę spokojnie. Kilka placzliwyvh nocy i tyle.
No okaże się jutro czy to trzydniowka. Ale syrop i tak kupie.
Powiesz mi jeszcze coś na temat szczepień w Niemczech. Przepraszam że tak wypytuje :-( ale wolę dostać sprawdzone informacje niż szukać po niecie. W Polsce już nie mamy ubezpieczenia więc tam nie musimy się szczepić.

reklama
Ann - wiem że w każdym landzie jest inaczej, my mamy obowiązkowe badania "U" nie wstawianie się w terminie na te badania grozi Jugendamtem , szczepić nie trzeba chociaż lekarze przekonują ale te badania to tak zwane bilanse i są obowiązkowe. Twój maluch właśnie koło roku powinien mieć takie badanie "U6" , nie masz jeszcze swojego pediatry?

Wiktor jest tu zameldowany od 20 października, a rok skończył 29.09 kiedy jeszcze mieszkaliśmy w Polsce także nie wiem co w takiej sytuacji. Właśnie nie mamy jeszcze pediatry. Mamy polskiego lekarza ogólnego może jak do niej się wybiorę to ona poleci jakiegoś pediatre.
To dzięki, dowiem się co i jak z tymi badaniami okresowymi i szczepoeniami.
Pytam też bo w Polsce aktualnie mieliśmy robić szczepienie MMR bo tam jest ono w 13-14 mc. Ale jak byliśmy to Wiktor był przeziebiony a mi się z tym nie spieszylo i niby mieliśmy pójść na nie w okresie świątecznym bo jedziemy do Polski. Jednak uświadomilam sobie że jeśli żadne z nas rodziców nie ma ubezpieczenia w Polsce to i szczepienia się nie należą, jednym słowem nie obowiązują.

No powiedzmy że był meldowany w Polsce jak się urodził. Ale skąd to ubezpieczenie skoro ani ja ani mąż nie mamy ubezpieczenia w Polsce. Do tej pory Wiktor był wpisany do ubezpieczenia u mnie w pracy, ale od dziś już tam nie pracuje bo rozwiazalismy umowę.

Nasza Ami nie była nigdzie zgłoszona bo w męża pracy w kadrach była jakaś zmiana i mimo iż mąż zgłosił Ami nikt jej do systemu nie wpisał... A normalnie korzystaliśmy z służby zdrowia :)

reklama
Do góry