reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniówki 2016

koficzka - wstawię przepis na wątek kulinarny.
to będzie z kwiatów czarnego bzu. kwitną w okolicach maja-czerwca, czasem nawet koniec kwietnia już są.
pełno jest ich na polach, wystarczy wyjechać kawałek za miasto :wink: takie białe duże kapelusze kwiatowe.
z owoców - tych czarnyc kulek muszę poszukać, bo w tym roku nie robiłam (tzn. w ubiegłym).

reklama
@okasia bez paniki! A niech bobas rosnie. Roznice teraz moga byc, a to na pewno znaczy, ze jemu niczego nie brakuje :p

Ja z kwiatow czarnego bzu robilam, ale owocow nie tykam, bo nie lubie. Tyle, ze te soczki/syropki wyszla takie dobre, ze teraz chyba jakis ostatni poszedl. Z pigwa dostalam od znajomej, to pilam z woda jak lemoniade, takie dobre byly i w tydzien nic nie zostalo z dwoch wielkich butli.

Mnie to tak kluje i ciagnie w pachwinach... ze stac nie moge :p moja Mala chyba tak rosnie, ze i do pol kg zaraz dobije hahaha

ja pigwę uwielbiam, najchętniej dodawałabym ją do każdej herbaty zimą zamiast cytryny. Niestety wybranka mojego ojca nie ma pojęcia o gotowaniu i robieniu przetworów. Sympatyczna kobieta, ale zupełnie dwie lewe ręce, za to wyrywne :) Zrobiła pigwę do herbaty, całe owoce zmiksowała nie usuwając gniazd nasiennych, dodała za mało cukru i źle je zawekowała. Otwieraliśmy słoiki po kolei i w każdym była pleśń :/ A nalewała trochę więcej niż pół słoika, więc w sumie się nie dziwię, że nie wyszło :) Co prawda jak zawsze narobiła się, ale zrobiła tak jak jej się wydawało i tylko zmarnowała masę owoców :/ A szkoda, gdybym wiedziała to wzięłabym to na siebie.
Biedna zawsze bierze się za najtrudniejsze kuchenne wyzwania, a potem dziwi, że nie wychodzi. Kiedyś na święta zrobiła perliczki, nie doprawiła niczym, bo nie wiedziała, że trzeba i wstawiła do piekarnika na kilka godzin :) Efekt był taki, że mięsa prawie nie było, a jak się znalazło to wysuszone na chips :)

okasia - hehe, niezła agentka :wink:
to jak po pół słoika to nie dziwne że popleśniało... pewnie też nie były wystarczająco zapasteryzowane

No tak przypuszczam, że biedna nawet nie wiedziała tak to zrobić :) Muszę w tym roku delikatnie załatwić sprawę i wziąć to na siebie :)

Mam pytanko do mam, które mają pieski. Jak zabezpieczacie je przed kleszczami jak jesteście w ciąży? Pytałam moją gin, czy te obroze przeciwkleszczowe sa bezpieczne jak jestem w ciazy.. a ona nie potrafila mi odpowiedziec... a jak wyglada to w Waszym przypadku?

okasia jak wyrywna znaczy dobre chęci ma ;) ale matko kochana jakis przepis nawet z neta by wzieła kobiecina , pigwa z nasionkami jest gorzka po prostu.....

dominika ja mam tego ful kilka domów dalej takie pole jest, pójdę nazrywać :D w tym roku juz na mnie jak na nawiedzoną patrzono bo wiecie nowe osiedle a ja w polu z dziećmi dzika różę rwałam hahahaahha ale lubie naprawdę takie przetwory :)

jak miałam pieska to też stosowałam te krople na kark, bo obroża była zawsze zdejmowana, a dodatkowo weterynarz krzyczał, ze obroża tylko an spacer, bo jak się o coś nią zaczepi to się udusi.

Koficzka właśnie w dobie internetu, przepisów kulinarnych w sieci i filmików na youtube to nie rozumiem tych dwóch lewych rąk. Tym bardziej, że bardzo sprawnie korzysta z internetu :/

reklama
Hej dziewczyny ja jak czuje sie niewyrazna to mleko z czosnkiem miod i oki chociaz chora jeszcze nie bylam i na szczescie.

A ja dzis 18tydz i 5dzien i przez caly czas ruchy czuje rzadko i bardzo delikatne czy ktoras tez tak ma lub miała? Czy powinnam sie martwic ?

Do góry