reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpniówki 2016

fryte3qa - ja pracuję na razie. jeszcze luty mam troche trudny - 2 tygodnie, a potem już marzec mam luz w pracy, w kwetniu jakieś 2 wydarzenia, ale do przeżycia, maj dość luźny, może już w maju pójdę na zwolnienie, albo od czerwca. na razie pracuję, bo zaczęłam tą pracę dopiero w czerwcu. we wrześniu dostałam umowę na czas nieokreślony, także jeszcze nie mam w swoim dziale tak wszystkiego ułożpnego, zęby ludzie wiedzieli dokładnie co I jak, więc muszę jeszcze troche popracować. oczywiście jakby coś było nie tak, albo miałabym ciążę zagrożoną to wiadomo, że bym bez zastanoienia poszła na zwolnienie.

basia7777 - ja też na razie mam dość płaski, jedynie niewielką "oponkę", ale nie ciążową :wink: wcześniejsze zaległości :wink: nie ma reguły. ja w pierwszej ciąży o dziwo od razu miałam spory brzuch, a w drugiej jeszcze w 6 miesiącu jak mówiłam koledze z pracy, ze niedługo zniknę na troche dłużej, pytał czemu, a ja że w ciązy jestem :wink::rofl2:

Asiunia1998 - ja pierwszego też rodziłam cc, bo był ułożony pośladkowo, a drugi dałam radę sn, chociaż miałam odstęp między porodami rok I 10m-cy, ale moja gin mi pozwoliła, chciałam I nie żałuję :yes:

majku_2 - właśnie na smartfonie nie da się pogrubiać, tylko na komputerze.
ja po cc bardzo szybko doszłam do siebie :yes: praktycznie tylko te 12 godzin trzeba przeleżeć plackiem, a potem już się zajmowałam dormalnie dzieckiem, szew mnie ciągnął może 1-2 dni.

ja do tej pory nie chustowałam, ale teraz może spróbuję.
moja siositra chustuje synka drugiego, ale jak widzę, że usypia go w chuście I śpi jej w chuście to nie wiem czy mój kręgosłup wytrzyma tyle noszenia codziennie, chociaż niby ona bardzo dobrze wiąże, ma chusty tez odbre, tkane, ale jednak to jest naprawdę bardzo dużo noszenia codziennie.
jednak wolałabym, zeby dziecko mi spało w wózku albo w łóżeczku a nie w chuście.
drugiego synka nosiłam w nosidle MANDUCA. ale nie dużo, tylko na jakichś np. wycieczkach pieszych po lesie, gdzie wózkiem nie dało się wejść. też mu się zdarzało w tym nosidle zasypiać. ale to tak od 3 miesiąca nosiłam dopiero, chociaż niby w tym nosidle można było od urodzenia, ale bałam się, że mi wypadnie.
pierwszy wogóle nie tolerował takicho ułożenia, złościł się I nie przyzwyczaił się, poza tym był kolkowy bardzo

reklama
Co do imion to w sumie jeszcze nie rozmawialismy tak na powaznie, poki co to takie luzne propozycje naszej trojki. Ja lubie miekkie imiona, synek ma Mateusz, wiec drugiemu chcialabym np Daniel, Damian itp z corka gorzej, aczkolwiek zanim dowiedzialam sie, ze synek bedzie synkiem bardzo podobalo mi sie imie Milla, ale obawiam sie, ze u nas bedzie przekrecane, albo beda sie sugerowac, ze to zdrobnienie od Emila. Dzis poczulam ruchy pod reka, usypialam malego i tak sobie lezelismy i nagle bach cos mi tam bulocze no to sobie reka mizialam i takie jakby przekrecanie sie czulam, smieszne uczucie. Brzuch sobie rosnie, widac go nawet pod kurtka co prawda nie jakos mega bardzo, ale no zaokraglenie jest.

Heromina - Fimka to chyba dobrze wytłumaczyła :wink: wszystko jasne już?
no I ciążowe L4 jest 100% a nie jak zwykłe chorobowe 80%

Fimka - a to nie jest inaczej jak się umowa kończy? chyba mogą nie przedłużyć?
wiadomo, ze zwolnić nie mogą jak ktoś ma umowę, a jak się umowa kończy? to chyba mogą normalnie nie przedłużyć?

Potwierdzam, ma l4 lekarz pisuje symbol B i wtedy płatne jest 100%. Ostatnio słyszałam, że na zwolnieniu dostanę więcej pieniędzy, ponieważ zwolnienie obejmuje także soboty i niedziele. Nie wiem czy to prawda, wcześniej bardzo rzadko chodziłam na zwolnienia i były one krótkie.

Na macierzyńskim właśnie bierze się pod uwagę dochód roczny, wiec mnie przy 80% wyjdzie sporo więcej niż miesięczna pensja. Miałam dobry rok i kilka konkretnych premii.

okasia na l4 z ZUS po 30 dniach (czyli kolejna wypłata po wypłacie pracodawcy) bedziesz miala trochę więcej bo tam jakoś podatek jest inaczej liczony mi wychodzi ok 10%wiecej ;) znaczy wyjdzie bo teraz dopiero pracodawca wypłacił i końcem miesiąca tylko za kilka dni dostanę a potem juz ZUS to napisze dokładnie :)

Dziś byliśmy u męża siostry, pół dnia spędziłam za stołem i już odczuwam brzuch. Strasznie boli, do tego plecy jak z kamienia. Jutro solidnie zabieram się za ćwiczenia na piłce!

Majku mój zakład pracy zatrudnia powyżej 20 osób, więc nadal fizycznie będzie wypłacał mi pensję, a już we własnym zakresie będą wnioskować o zwrot z zus. Napisz jak to faktycznie wygląda, jestem ciekawa :)

reklama
Do góry