reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpniówki 2016

Hej dziewczyny. Jade do pracy po nieprzespanej nocy, bo corka chora. Kaszle ja jak gruzlika, goraczka, katar. Cala noc z glowy. A pracuje cale 3 dni pod rzad. Trzymajcie kciuki, zebym nie zasnela w tej pracy :) milego dnia kazdej z osobna :-)

reklama
Kasia 181 długo dochodziłam do siebie po cc? Ja teraz muszę mieć i trochę sie stresuje
jak znieczulenie minelo od razu sama zajmowalam sie mala. da sie dziwewczyny. no rana boli jak nie wiem co ale da sie.

Czyli jak to jest z ta kasa. Jesli teraz pojde na chorobowe to dostaje 80% pensji,a na macierzynskim juz normalna wyplate czy dalej te 80% ? Tz jedna ksiegowa powiedziala, ze tak jak bvylo tu napisane, albo 80% przez rok, albo 100% przez pol roku. Znowu ostatanio ktos powiedzial, ze na macierzynskim dostaje sie normalna pensje, bo to nie chorobowe.
na zwolnieniu coazowym dostajesz 100%. na macierzynskim- to zalezy czy decydujesz sie na rok czy pol roku.ksiegowa ma racje. jest jeszce jedna opcja- beizreesz pol rokui dostajesz 100

okasia prawda- weekendy rowniez zwolnienie obejmuje. ZUS wylicza ci srednia z 12 miesiecy. jesli zaklad zatrudnia wiecej niz 20 osob to wyplate bedziesz z zakladyu pracy otrzymywac ale bede wyliczac ci tak jak napisalam wczesniej. natomiast jesli zakald ma mniej niz 20 pracownikow to pzrewaznie tzreba samemu to zusu jezdzic zawozic zwolnienia a potem skladac dokumenty na macierzynski.

heronima hiv a kila to dwie osobne choroby. powinnas miec oba badania. a toxo igg i igm.

basienka moja juz od poltora tyg - wirus panuje. od piatku ok bylo i mialam ja dzis puscic do szkoly ale wieczorem mega chrypa ze gadac nie ogla no i w wdomu zostala. moze jutro ja puszcze no amsakra jakas a tea juz pieknie zdrowa byla dluzszy czas- ale po sczepionce zlapala tego wirusa i sie ciagnie.

ehhhhhhhhhhh a ja mam lenia. za pol godziny kolezanka do mnie ma wpasc a ja nic nie zrobione- balagan mam masakra. ehhhhhhhhhhhh. no niemoc noralnie.

jesli chodzi o brzuch to mam mega- juz jak bylam zwolnienie do parcy zaniesc to mi powiedzialy dziewczyny ze cos szybko rosne. no co zrobie. [pozniej zzdjecie wstawie to zobaczycie ale jest naparwde wielki a plus 4,5 mam :p

Asiunia1988 - ze względu na pierwszą cc, drugi poród przezywa się jako pierwszy, ale naprawdę cudowniebyło, chociaż wiadomo, bolało itd.. ;-) I wogóle miałam wywoływany oxy bo nic się nie rozwijało 10 dni po terminie.
jednak najgorszy moment porodu był jak już urodziłam I przed zszyciem (lekko pękłam) moja ginka mi włożyła rękę I macał szew po cc od środka macicy, czy tam sie nic nie rozeszło.

Heromina - o matko, ale zakręcona ta Twoja ginka.... :baffled::confused:
mój synio młodszy w podobny wieku co Twój I tez mega kombinator, też dziś już wymyślał czym by mnie tu przekonać żeby do przedszkola nie iść :wink: ale oczywiście musiał, bo m w pracy, ja do pracy koło 12 ruszam, starszy brat ma ferie zimowe w ośrodku kultury, jedynie z dziadkiem mógł zostać, ale staram się mu nie odpuszczać w ten sposób, bo już mi wogóle na głowę wejdzie.

Basienka28 - trzymam kciuki :-) :)

wróciliśmy wczoraj koło 21 z gór, rozpakowałam nas, zrobiłam 2 prania, skończyłam o północy... dziś rano ogarnąć towarzystwo, ledwo żyję. a jeszcze mnie czeka 350km do poznania, wracam w czwartek.
idę jeszcze powiesić te 2 prania, wstawić trzecie, m. je powiesi jak wróci z pracy, spakować się I w drogę.
jeszcze żeby ten tydzień przetrwać, a potem zrobię sobie ze 2-3 dni wolnego (tzn. będę pracowąła w domu, bez jeżdżenia).

Kolejna słaba noc, co prawda nie budziłam się nawet na siku. Dopiero rano jak wstałam to poczułam pęcherz. Zupełnie się nie wyspałam mimo, że wstałam o 9, co mi się nie zdarzało już bardzo dawno. Chyba to wczorajsza wizyta dała mi w kość, cały wieczór bolał mnie brzuch. Jestem okropnie zmęczona, dziś dzień lenia, tzw. odpoczynek po weekendzie. Straszna szarówa za oknem :/

Witam Was bardzo dawno mnie nie było jestem po wizycie i lekarz mówił że wszystko oki serduszko szybko bije ale podobno to normalne w tym tygodniu. 23 mam prenatalne i już nie mogę się doczekać. Ogólnie źle się czuje ciągle mam ssanie na jedzenie jak nie zjem to wymioty. Ciągle bym spała a co do brzucha to już mam spory ostatnio miałam taki chyba w 6 miesiącu.
Jejku byłam w szoku że już czujecie maluszka super :)
U nas pogoda jak w wiosnę super od razu lepiej się czuję :)

Moja figura jak na razie przybrała kształt żarłoczka, jedynie troszkę zaokrąglił mi się brzuszek, ale inni mówią, że nic nie widać :) widzę siebie sprzed kilku lat, jak warzyłam ok 64 kg, tylko że teraz ważę 5kg mniej :errr: wyglądam i czuję się ciężko, a waga na to nie wskazuje. Przed ciążą ważyłam właśnie ok. 58kg i czułam się lekka jak piórko, później waga spadła do 56kg, a teraz 59 i czuję się jak hipopotam :rofl:

Niestety pracuję na umowę zlecenie więc macierzyński mi się nie należy, ale teraz nawet kobiety niepracujące, studentki, będą dostawać przez rok 1000zł/mies., więc cieszy mnie to niezmiernie :)

reklama
Weronika_z

Zasiłek macierzyński nabyty z tytułu odprowadzania składki przy umowie-zleceniu przysługuje przez taki sam okres jak zasiłek macierzyński regulowany Kodeksem pracy, wypłacany w trakcie zatrudnienia lub po jego ustaniu, gdy umowa została przedłużenia do dnia porodu. W przypadku urodzenia jednego dziecka - przez 20 tygodni okresu urlopu macierzyńskiego, 6 tygodni okresu dodatkowego urlopu macierzyńskiego i 26 tygodni okresu urlopu rodzicielskiego.

A jezeli chodzi o te 1000 zl to nie bedzie Ci przyslugiwalo. Chyba ze pracodawca rozwiaze z Toba umowe i bedziesz bezrobotna. Umowom zleceniom to nie przysluguje.

Do góry