reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpniówki 2016

hej

Nadrobilam ponad 20str chwala za cytowanie :)

Dziekuje bardzo za wszelkie porady, sporo myslalam na ten temat i chyba faktycznie najwiecej zamieszania robi ten caly program.

na wychowawczym nie chyba ze sie lapiesz na mniej niz 520 zl netto chyba teraz jest na osobe to wtedy dostajesz cos, co rok tzreba nowe dokumenty pzredsztawiam zeby na wychowawczym dostawac kase.
a z macierzynskim- jesli odrazu sie zdeklarujesz ze bierzesz rok to dostajesz 80 %. jesli sie nie zdeklarujesz od razu to pzrez pol rok 100% a jesli stwierdzisz z ejeszcz ekolejne pol roku bierzesz wtedy te kolejne pol roku 60%. nie wiem czy dobzre wytlumaczylam.
a wychowawczy w mopsie sie zalatwia z tego co wiem.

dzieki za odp :)

ale jesli usg jest ok to ejst ok. dzieci z zespolem downa nie maja kosci nosowej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

dokladnie, a u mnie wszystko na 6+, wiec podejrzewam, ze program wyciagnal jakas tam srednia i tyle

Amniopunkcja jest bezpłatna w takim przypadku, ale takie badanie pociąga za sobą ryzyko poronienia.

Ponodno mniej niz 9% poronien sie zdarza i tym akurat mam sie nie przejmowac wedlug genetyka

Hieromina dlatego m. in. nie robiłam testu pappa, bo to dwa hormony w zestawieniu z tym co powiesz, czy palisz, czy były poronienia, czy choroby w rodzinie. Dla mnie sieje tylko więcej zamętu niż pożytku. Ja miałam Nt 2,08 kość nosowa jest prawie 2 cm, przepływy ok i genetyk powiedział że nie ma powodu do niepokoju. ZD można poznać po przepływach bo z tego co mówił chyba krew cofa się czy coś takiego. Każde dziecko inaczej rośnie, wpływają na niego inne czynniki i w związku z tym będą miały inne parametry !
Poza tym dziecko można usunąć gdy ma wady przy których nie będzie mogło funkcjonować - ZD do takich wad nie należy.
Twoja decyzja ale ja nie ryzykowałabym...

Dokladnie ja wszystkie wyniki mam bardzo dobre, absolutnie nic nie wskazuje na jakies nieparwidlowosci, wiec zaczynam wierzyc, ze to 1.283 to tylko statystyka. Co do usuniecia to babka powiedziala, ze jak najbardziej dostalabym kwitek na przeprowadzenie abosrcji jesli bysmy sie zdecydowali.

A póki co pytanko. Jak tam u was szal zakupowy , już jest?

U mnie nie ma szalu, nawet nie mysle o zakupach, bo ciuchow mam po sufit i wiekszosc moze byc noszona przez dziewczynke w razie w, zreszta ja nie naleze do rozolubnych, wiec jesli bedzie dziewczynka to raczej nie uswiadczy tego koloru

Jak ja nienawidzę balsamowania, przed ciążą robiłam to tylko w ekstremalnych sytuacjach. Jak strasznie nie lubię wsmarowywać nic w siebie, czuję się jak kaczka w smalcu :/

Ja przy remoncie lazienki wywalilam wanne, bo nie lubie dlugich zbaiegow, wole szybko wejsc, zrobic swoje i wyjsc, a balsamaowanie sie to juz masakra dla mnie. W pierwszej ciazy sie nie smarowalam i nie mam rozstepow w tej nie wiem czy bede sie smarowac jesli nawet to nie ze wzgl na rozstepy, ale bardzo mi sie skora wysusza i mnie to wkurza

Tesciowa mi dzis podniosla cisnienie. Bo mowi, ze musi byc chlopak, chodzi jej o nazwisko, bo ma same wnuczki. A ja na to, ze nie musi. Wazne, zeby bylo zdrowe. I zniosla mi pudlo, co mialam po mojej corce i glownie fioletowe i rozowe ubranka, a ona mi mowi, ze po domu moge chlopcu ubierac rozowe. Myslalam, ze padne. Dramat. Humor popsula mi.

hahaha uwielbiam takie wtracanie sie i narzucanie komus wlasnego zdania. Moja na szczescie sie nie wtracala i nie wtraca, bo jest za bardzo wpatrzona w corke swojej ukochanej coreczki i nawet sie chyba nie cieszy z tej ciazy, bo szwagierka sie na poczatku wygadala, ze u nich z tej ciazy to sie tylko ona cieszy...

Majku możesz kupić dużo taniej witaminy np w internetowej aptece Gemini.
Te wielowitaminowe preparaty mają niska zawartość DHA, np Pregna ma 150 mg gdzie zapotrzebowanie u osoby która je mało ryb to 500 dlatego biorę też dodatkowo Omega med pregna DHA. Miesięcznie kosztuje mnie PP (niecałe 28 zł) i OM (niecałe 20 zł) czyli nawet 50 zł miesięcznie nie wychodzi. Ta apteka jest bardzo tania. Znajdziecie tam mnóstwo butelek, smoczków, rewelacyjnej jakości pieluchy, grzechotki gryzaki i wiele innych rzeczy.
Jeśli chodzi o butelki i smoczki to polecam firmę MAM, rewelacja.
Laktator elektryczny Medeli, ja ciągnęłam nim mleko prawie rok :)
Beata u nas też nikt nic nie wie :) A we wtorek zaczynam 15 tydzień

Dokladnie apteka super, czeste promocje chociaz do tej pory kupowalam tylko leki, ale zobacze jak to wyjdzie cenowo z karta rossne i moze sie skusze na inne zakupy. Laktator Medeli tez mialam najpierw reczny, potem elektryczny, bo mialam starsznie duzo pokarmu, a z mlodym nie moglismy sie dograc w kwestii kp i teraz tez od razu bedzie butla.

Choć czasem ludzie faktycznie bardzo się zmieniają. Większość naszych znajomych dojrzała, stali się odpowiedzialnymi, kochającymi rodzicami. Jedni znajomi stali się panikarzami, dzieci jeżdżą ok. 2 razy w tygodniu na SOR z każdą nawet błahą sprawą. Dzieci mają wszystkie choroby i niedorozwoje świata. Znajomi rzucili pracę i żerują na rodzinie, bo przecież "mamy 3 dzieci" i generalnie uważają, że wszystko im się należy, strasznie roszczeniowi. Kiedyś nawet zaproponowali nam (znajomym), że powinniśmy regularnie pomagać im przy dzieciach w weekendy czyt. będziemy się sami nimi opiekować w soboty i niedziele, a najlepiej jeszcze święta. Jak odmówiliśmy to teraz przy każdej wizycie mamy pracę domową do odrobienia np. prasowanie sterty rzeczy, złożenie regału, zrobienie obiadu, sprzątniecie kuchni, uśpienie, wykąpanie czy nakarmienie dzieci. Kiedyś koleżanka miała do załatwienia coś w urzędzie i jej mąż zadzwonił do mojego z propozycją żebym wzięła urlop w pracy, pojechała na drugi koniec miasta i posiedziała z najmłodszym dzieckiem (reszta w przedszkolach) przez 15 minut przed urzędem, bo on może krzyczeć. A potem żebym sobie pojechała od razu do domu, bo nie chcą żebym im wchodziła do mieszkania :) Dodam tylko, że przed ciążami byli bardzo fajnymi, normalnymi ludźmi i nigdy przenigdy nie spodziewałabym się, że im tak strasznie odbije. A to co napisałam to tylko ułamek wszystkich historii.

Matko w zyciu bym tak nie pozwalala traktowac sie przez znajomych. Okropnosc, ale wiem, ze ludzie sie zmieniaja i to nawet nie po urodzeniu sie dziecka, ale po zmianie pracy na lepsza, bo zakupie nie wiem domu czy wyjezdzie za granice. Ja mam zasade, ze o znajomosc nie zabiegam jak ktos chce to ja ze mna utrzyma i juz, I mam w tej chwili nie za duze grono, ale bardzo szczerych i gotowych do pomocy ludzi w razie w.

reklama
Witam nowe mamusie :)

Ja chustowa nie byla i nie bede, bo zdecydowanie wole wozek :)

POrod mialam mega szybki, cc i 3 dnia po porodzie wyszlam na zadanie w pelni sparwna :) Znieczulenie zewnatrz oponowe i tez mnie straszono konsekwencjami, ale jest ok. Niestyty w moim szpitalu go nie podaja, wiec nie wiem jak to bedzie, bo licze na cc.

Hellevoet-i tak chce próbować bez znieczujenia,raz przetrwalam ti i drugi dam rade. ;) ja mialam wypadek ponad 10lat temu wpadlam pod auto od tego czasu mam problemy i czasem po kilka dni chidzic nie moge bo nogi mi cierpna i jie bede ryzykowac

Moja tesciowa zjadla obiad, deser i dalej siedzi. Przyszla jeszcze jej mama i mam towarzystwo wyborowe:( i tak co 2 tygodnie. Bo jak jestem w pracy to moj tam je 2 niedziele w miesiacu to pozostale 2 ona u nas. Nic wtedy nie moge sobie zaplanowac, bo siedzi mi do wieczora. Juz nie moge sie doczekac, az bede na l4, juz jej wolac nie bede.

nadrobiłam chyba z 30 stron!!!! uffff!!!!!

słodka owsianka i happy mama - ja też nie biorę suplementów w ciąży :) teraz jak mi żelazo spadło biore naturalny środek floradix - same wyciągi naturalne i bez konserwantów :) czuję się lepiej no i jedzonko w żelazo muszę wzbogacić :) fajnie że nie jestem sama ;)

jak pisałam- chustowałam swoje dzieci- córka nie lubiła ale syn uwielbiał, piszecie że chusta dobrze dobrana to sukces i zgadzam się z tym- firmowa porządna o dobrym splocie a nie pościelówka.... jednak mimo że dobrze chustowałam (z doradcą) to po chustowaniu miałam rehabilitację kręgosłupa, teraz planuję też chustować ale krócej - ta bliskość i wolne ręce- bezcenne, i jak syn miał kolki to było najlepsze rozwiązanie :)
ale wiadomo wszystko jest sprawą indywidualną :)

ja rodziłam dwa razy naturalnie, i teraz też taki plan, nie panikujcie - choć jest to pewien rodzaj bólu to szybko się zapomina... no głowa do góry!

witam też nowe mamusie!

co do zakupów.... kupiłam różowe skarpetuncie ( gdzie na prenatalnym mi chłopiec wyszedł ale mi przeczucie mówi że córka) i takie słodkie są..... jak faktycznie będzie to chłopak to skarpetki pójdą dla lalek mojej córki ahahahaha

reklama
Teraz poszly, ale zaraz musze isc do kosciola i po niedzieli :-) jeszcze obiad musze ugotowac na 2 dni, bo ide do pracy 3 dni cale.

Do góry