reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniówki 2016

Hej dziewczyny u mane tez noc nie za ciekawa budzilam sie cała spocona masakra i tez mi sie ciezko oddychalo
Malego dnia i powodzenia na wizytach trzymam kciuki i czekam na wiesci

reklama
Noc byłaby fajna gdyby nie urocze panie które o 6:40 stały i donośnie gawędziły o du*ie maryni pod otwartymi oknami. No ja rozumiem że może sie spotkały stare znajome czy coś ale pół godziny a one dalej głośno gadają to wstałam pozamykałam okna i już po spaniu. Następnym razem zapytam czy domu nie mają że stoją i dyskutują nad ranem pod oknami.

Wczoraj przed snem oglądałam o kąpieli i pielęgnacji noworodka i też zgłupiałam bo jedna babeczka mówi by kąpać codziennie a druga by 2-3 razy w tygodniu a tak to przemywanie wacikami na przewijaku ... I już nie wiem jak robić więc myślę że w szpitalu się dowiem :D

Z tego co pamiętam to położna nam mówiła żeby myc dziecko samym emolientem przez ten czas co jest noworodkiem . Nawet nie natluszczać. A później to nawet co drugi dzień tylko podmywac codziennie. No i codziennie te oczy i buzie tylko przecierać woda tez przegotowana mozna.. Nie wiem juz czy dobrze pamiętam. Każda będzie mówiła pewnie co innego. Ale chyba w książce właśnie dobrze piszą bo chodzi o to aby noworodka nie narażać na te detergenty za bardzo na poczatku bo ma delikatna skore.

Juz niedługo, ale w nocy sobie az pomyślałam ze po co mi to było tak sie czułam zle..

Wysłane z Tapatalka

Ja mikolaja od poczatku kapalam tylko w emolientach co drugi dzień, no chyba ze miał katarek to rzadziej. Codziennie przemywalam twarz,oczka, dupke,pod paszkami, w pachwinkach. A smarowalam go parafina.
...teraz będę robić tak samo

Napisane na LG-D605 w aplikacji Forum BabyBoom

Dziekuje dziewczyny za rady :)
Z jednej strony jestem juz przekonana Ze Nie bede szla bo boje Sie Ze znow Sie zdenerwuje.
Bo nowy Lekarz, nowa inna maszyna ktora moze znow cos innego obliczyc.
Pojade dzis Na szczepienie z Corcia I wejde do swojej poloznej Aby zrobila mi ktg I pogadam z nia o tym jeszcze raz.
Chodz wtedy ona mowila Ze Wszystko dobrze bo kazde dziecko koze rosnac w swoim tempie a najwazniejsze sa te usg pierwsze I prenatalne ktore pokazaly Ze Wszystko z malym Jak najlepiej I rosnie.

Mam czas dzis do 19:30 bo dopiero Na ta godz mnie zapisala Wiec do 16 Sie zddcyduje Jak cos ;)

U nas tez goraca noc Jak Nie Wiem byla. Juz sama Nie wiedzialam
Gdzie te nogi ulozyc Aby poczuc ulge bo czuje Ze sa takie ciezkie I twarde

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Jejku noc była koszmarna, taka duchota. Mam nadzieję, że w dzień będzie troche chłodniej. Nie widze słońca i już się cieszę :)

Poprzednio kąpaliśmy codziennie w Oilatum. To jest bardzo delikatny emolient. Kąpiele też były takim odprężeniem po gorących dniach, bardzo go uspokajały, ale głównym atutem takich codziennych kąpieli była rutyna, którą dziecko lubi. Kąpiel, mleko, spać :) u nas się sprawdziło :)

A jak jest z ciemieniucha?
Poprzednio smarowalam małego,wyczesywalam, kupowalam preparaty na ciemieniuche a i tak wiele to nie pomagalo.
Ostatnio gdzieś słyszałam ze główki sie nie smaruje bo się pory zatykaja i stad robi sie ciemieniucha.
To jak w końcu jest smarować,czy nie smarować

Napisane na LG-D605 w aplikacji Forum BabyBoom

Jest niby ta Olejuszka (?) ale jak z nią postępować to nie wiem bo nie mieliśmy problemu z ciemieniuchą i mam nadzieję, że teraz też tak będzie. Też mi się kojarzy, że trzeba natłuścić, założyć czapeczkę a potem wyczesać, ale nie jestem pewna

Jejku noc była koszmarna, taka duchota. Mam nadzieję, że w dzień będzie troche chłodniej. Nie widze słońca i już się cieszę :)

Poprzednio kąpaliśmy codziennie w Oilatum. To jest bardzo delikatny emolient. Kąpiele też były takim odprężeniem po gorących dniach, bardzo go uspokajały, ale głównym atutem takich codziennych kąpieli była rutyna, którą dziecko lubi. Kąpiel, mleko, spać :) u nas się sprawdziło :)

Myśmy też kąpali w oilatum. Ale na tej stronie Sroki, pisze ze omolium nie jest za dobry dobry? Stosowaliśmy i nie mielismy problemów ze skórą. Teraz kupiłam Emolium, w kometarzach Sroka o pisze, że w miarę ale też jest PEG. No nic zobaczymy. Jeszcze jak przyjdzie położna co będzie mówiła teraz. No i jak będzie ze skórą tym razem.
Właśnie najważniejszy dla dziecka ten rytuał cały. Aby wszystko było po kolei. Naprawdę dużo dawało. :)

Z ciemieniuchą nie mieliśmy problemu. Nie smarowaliśmy główki za bardzo. Trochę tez kremem dla dzieci oilatum, bardziej nosek i policzki.

reklama
Dzień doberek:)
Koronkaa, ja bym się tak nie przejmowała, bo pomiary pod koniec ciazy są obarczone bardzo dużym marginesem błędu, jesli jechać na usg to bardziej zeby sprawdzić stan wód, przepływy i wydolność łożyska.

Ja kąpalam od początku w Musteli i nic sie nie działo, ciemieniuchy nie było, ale główkę myliśmy taka mięciutką szczoteczką, zeby na bieżąco usuwać martwy naskórek, sprawdziło sie.

U mnie nocka znów całkiem niezła, mimo duchoty. W ogóle ostatnio sporo śpię, w nocy całkiem długo, a w dzień jak sie położę to tez nie ma problemu zeby zasnąć. Może organizm zbiera siły, termin cc równo za tydzień. Z jednej strony chciałabym już zobaczyć małą, a z drugiej im bliżej tym bardziej przerażona jestem jak to będzie. Mój syn przez pierwsze pół roku tak dał nam popalić, ze po ścianach chodziłam ze zmęczenia. Może mała zlituje sie nad mamusią :)

Do góry