reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniówki 2014

Ewaelinka84 ja piekę na drożdżach w piekarniku. Mąka, drożdże, sól, cukier, słonecznik, woda i gotowe :-) Wychodzi zawsze i smakuje pysznie

reklama
Ja piekę chleb najczęściej na zakwasie bo nam bardziej taki smak odpowiada, na drożdżach też piekę, ale rzadziej :) Mogę wrzucić jakiś przepis do plików z przepisami :-) Zakwas wcale nie jest taki straszny jak się wydaje, robi się go raz, a potem tylko dosypuje wody i mąki, im starszy tym lepszy :-) Tylko produkcja takiego chleba wymaga czasu, no ale skoro teraz nie pracuję to czego jak czego ale czasu mam dużo :-)

O obiedzie jeszcze nie myślałam, może też zrobię jakieś pulpeciki w sosie własnym, dzisiaj będą z ziemniaczkami a jutro z kaszą gryczaną i z głowy by było :-) ogórek kiszony lub kapusta zasmażana i cacy

Sierpniowa ,Atana -bedzie milo jak umiescicie tam te przepisy :-)tylko prosze o takie dokladne bo jeszcze nigdy tego nie robilam i czuje sie przyciemniona w tej dziedzinie :-p
Z góry wielkie Buziole i mysle ze w tym tygodniu sie tym zajme :-D

jak u mnie dziś sennie:no: muszę iść na rynek po jajka a nie chce mi sie , deszcz pada. Wczoraj wiało jak diabli. Normalnie jesień a wiosna na dobre jeszcze sie nie zaczęła:no:

Mój młodszy od wczoraj gada z moim brzuchem,pyta co dzidzia porabia i czy jest głodna bo jak tak to trzeba ugotować kaszkę Bobo Vita -mój słodziak

To ja zaraz wrzucę przepis na książkę kucharską;-)
Zjadłam cukierka, żeby odżyć, ale dalej chce mi się spać. Jestem dziś tak żwawa jak moje dziecko wczoraj podczas badania (czyt. znikomo).

To ja za moment też wrzucę, dostałam na Mikołaja taką super książkę Hamelmana "Chleb" to przerabiałam i dział chlebki na drożdżach :-) A zakwasowe też wrzucę, bo one są proste tylko trzeba zacząć od wyhodowania zakwasu - dam link na bardzo prostą instrukcję :-) W razie czego pytajcie to pomogę :-)

no fajnie podajcie te przepisy trzeba by wypróbować :-)
a mi smaka narobiłyścię tą kalafiorową i zaraz smigam do sklepu i bedzie dzis na obiadek -mniam :-):-):-):-):-)

oszqrde - zależy czy pieczesz na drożdżach czy na zakwasie, ja wrzuciłam do książki kucharskiej świetny żytni na zakwasie :-)

Może wreszcie i ja chlebek upiekę, już się od kilku ładnych lat przymierzam :zawstydzona/y:a teraz rzeczywiście mam nadmiar wolnego czasu.
Miłego dnia dziewczyny.

reklama
oszqrde - nie musisz piec chleba żytniego, żeby zrobić zakwas :-) Najpierw robisz zakwas żytni, żeby upiec na nim chlebek i to może być właśnie żytni, pszenno-żytni lub pszenny :-) Są chleby, do których używa się resztek starego ale ja bodajże raz taki piekłam :-)

Misiura - polecam, to bardzo fajna zabawa, wszystkie chleby, które wrzuciłam są przeze mnie przetestowane i wychodzą. Jest tylko to ryzyko, że jak zaczniesz karmić rodzinę takim własnoręcznie pieczonym chlebem to nie będą chcieli jeść kupnego :-)

Do góry