reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2024

J
Już po wizycie, miałam wejść o 10:15 ale się przesunęło i weszłam dużo później :/ Ale widziałam już serduszko :) Zmierzył długość zarodka i podobno wszystko pasuje do terminu, mówił, że data porodu z usg wychodzi na 7.08 to tylko dzień wcześniej.
Niestety powiedział, że odkleiła się trochę kosmówka i przepisał mi luteinę. Kazał się nie martwić, ale nic mi nie mówił czy mam się jakoś szczególnie oszczędzać, więc spokojna nie będę. Dodatkowo kazał mi przejść na dietę, a nie mam nawet nadwagi. Nie rozumiem go. W poprzedniej ciazy przytyłam 12-15 kg i powiedział, że to 3 razy za dużo. Mam poczytać o diecie paleo i najlepiej żebym schudła w tej ciąży. Zakazał mi jeść nabiał, żadnych serów, jogurtów, a ja przy tych mdlosciach zaczynam zawsze dzień od jogurtu :/ Dodatkowo według niego mam za niskie tętno, bo 78, a kobiety w ciąży mają podobno o wiele wyższe. A Wy dziewczyny jakie macie tętno?
Ciśnienie miałam na wizycie 154/90 i wysłał mnie do kardiologa.
Mam kartę ciąży i póki co zlecone 4 badania.
Na szczęście chodzę jeszcze prywatnie do innej lekarki i po swietach planuje jeszcze udac się do niej.
Jego zamiarem było mnie uspokoić, a wyszłam bardziej zestresowana niż byłam przed wizytą :/ Następna wizyta u niego 8.01.
To są jakieś absurdalne zalecenia. Przepraszam ale matce która produkuje mleko zakazać nabiału 😅😅 ja też zaczynam dzień od serka brzoskwiniowego 🙂 i to w imię czego, skoro nawet nie umiał uzasadnić swoich zaleceń?😵‍💫

reklama
J
Już po wizycie, miałam wejść o 10:15 ale się przesunęło i weszłam dużo później :/ Ale widziałam już serduszko :) Zmierzył długość zarodka i podobno wszystko pasuje do terminu, mówił, że data porodu z usg wychodzi na 7.08 to tylko dzień wcześniej.
Niestety powiedział, że odkleiła się trochę kosmówka i przepisał mi luteinę. Kazał się nie martwić, ale nic mi nie mówił czy mam się jakoś szczególnie oszczędzać, więc spokojna nie będę. Dodatkowo kazał mi przejść na dietę, a nie mam nawet nadwagi. Nie rozumiem go. W poprzedniej ciazy przytyłam 12-15 kg i powiedział, że to 3 razy za dużo. Mam poczytać o diecie paleo i najlepiej żebym schudła w tej ciąży. Zakazał mi jeść nabiał, żadnych serów, jogurtów, a ja przy tych mdlosciach zaczynam zawsze dzień od jogurtu :/ Dodatkowo według niego mam za niskie tętno, bo 78, a kobiety w ciąży mają podobno o wiele wyższe. A Wy dziewczyny jakie macie tętno?
Ciśnienie miałam na wizycie 154/90 i wysłał mnie do kardiologa.
Mam kartę ciąży i póki co zlecone 4 badania.
Na szczęście chodzę jeszcze prywatnie do innej lekarki i po swietach planuje jeszcze udac się do niej.
Jego zamiarem było mnie uspokoić, a wyszłam bardziej zestresowana niż byłam przed wizytą :/ Następna wizyta u niego 8.01.
sorry ale... Co za typ 🤯 kto mówi kobiecie w ciąży, że ma chudnąc... nawet mając nadwagę, ciąża nie jest czasem na odchudzanie 🤦‍♀️ kumam jesc zdrowo i nie przytyć wiele, ale odchudzanie się?
Nadciśnienie natomiast koniecznie miej pod kontrolą bo to ważne, to ciśnienie u lekarza często jest wyższe, ale mierz sobie 2x dziennie koniecznie ciśnienie i umów sie do kardiologa.

To są jakieś absurdalne zalecenia. Przepraszam ale matce która produkuje mleko zakazać nabiału 😅😅 ja też zaczynam dzień od serka brzoskwiniowego 🙂 i to w imię czego, skoro nawet nie umiał uzasadnić swoich zaleceń?😵‍💫
Sorki, nie obraź się ale co ma produkcja kobiecego mleka wspólnego z nabiałem?
Oczywiście zgadzam się, że bez uzasadnienia taką dietę to niech sobie wsadzi w 4 litery.

Dziewczyny planujecie powiedzieć komuś o ciąży w Wigilię??
jaki jest Wasz wiek ciążowy??

Ogólnie wolałabym zaczekać ale wiem że wszyscy się domyślą Dlatego rozważam
Mi się udało umówić do swojego lekarza jeszcze na ten tydzień. W środę jadę rano na te pierwsze badania: grupa krwi, TSH, toksoplazmoza itp. I o 15:45 mam wizytę z USG. Jeżeli lekarz powie, że wszystko jest w porządku to mamy zamiar z mężem mówić rodzinom o ciąży. Też ze względu na to, że moi rodzice palą papierosy i to by szybko wyszło na jaw, dlaczego uciekam od zapachu i nie chce z nimi siedzieć. Druga sprawa jest to, że już od dawna mamy pytania o wnuki więc zapewne ten temat zostanie poruszony 🤣🤣 a z drugiej strony tez nie chcemy długo czekać z tymi informacjami. W wigilię będę 7+1.

Ja już nie wiem co o nim myśleć. Niektóre opinie na znanylekarz też ma nieprzychylne, że straszy chorobami u dziecka, jest nieprzyjemny na wizycie itd. Co innego jak się idzie do niego na wizytę prywatną. Ale ja tego nie będę sprawdzała. Jeszcze proponował, żebym przyszła na usg prenatalne do niego, ale podziękuję.
Nie będę się odchudzać w ciąży, kurcze :/ Ja 3 miesiące po pierwszym porodzie ważyłam mniej niż przed ciążą, więc nawet gdybym przytyłam 18-20kg to wiem, że zgubię.
10 kg mogę na luzie przybrać i tyle maks sobie daję, a on mi o dietach nawija xD

Ja już nie wiem co o nim myśleć. Niektóre opinie na znanylekarz też ma nieprzychylne, że straszy chorobami u dziecka, jest nieprzyjemny na wizycie itd. Co innego jak się idzie do niego na wizytę prywatną. Ale ja tego nie będę sprawdzała. Jeszcze proponował, żebym przyszła na usg prenatalne do niego, ale podziękuję.
Nie będę się odchudzać w ciąży, kurcze :/ Ja 3 miesiące po pierwszym porodzie ważyłam mniej niż przed ciążą, więc nawet gdybym przytyłam 18-20kg to wiem, że zgubię.
10 kg mogę na luzie przybrać i tyle maks sobie daję, a on mi o dietach nawija xD
Ja bym po tej wizycie już nie poszła do niego.

reklama
Moja też ma sprzeczne opinie 🙈 byłam u niej pierwszy raz na wizycie teraz w czwartek, bo dopadła mnie infekcja intymna. Globulki pomagają, nawet zrobiła mi USG, mimo że było dopiero 3+4. Więc po tej wizycie jestem zadowolona. Ale podobno mało informacji przekazuje i wizyty są bardzo szybkie. Zobaczymy. Planuje chodzić też prywatnie na USG 😊

Do góry