reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe mamy 2024

reklama
Dziewczyny, z racji tego, ze zblizaja sie swieta to pojawia sie tez u nas temat co jesc, czego nie jesc. Przyznaje, ze w pierwszej ciazy strasznie swirowalam na punkcie jedzenia 🙊 Chciaz w sumie… Chodzi za mna ciagle pesto 🤤 Raz zajadalam a teraz czytam, ze niby sie nie powinno 🤷🏼‍♀️ Wiadomo - surowe mieso, sery plesniowe, surowe jaja odpuszczamy. Tymianek chyba tez odpada jako przyprawa. Uwazacie na to co jecie, czy raczej nie?

Ogólnie wykluczam z diety tylko te oczywiste rzeczy: surowe ryby (mięsa i tak nie jem), surowe jajka, niepasteryzowane produkty mleczne, alkohol, itp. Grzyby jem, zawsze byłam grzybiara 🤣 mam zamrażarkę wypchaną własnoręcznie zbieranymi grzybami w sezonie i nie będę z tego rezygnować. Ogólnie chodzi o to, że zatrucia pokarmowe są bardzo niebezpieczne w ciąży, więc takie zatrucie trującym grzybem moze ciąży bardzo zaszkodzić. Jak ktoś przed ciążą leśnych grzybów nie jadł to w ciąży lepiej niech nie zaczyna 🤷‍♀️ Z przypraw też nie planuję rezygnować (dopiero jeśli trzeba będzie to na etapie kp, ale do tego daleko). Ilości przypraw w jedzeniu są tak niewielkie, że nie uważam ich za jakkolwiek szkodliwe. 2 słabych kaw dziennie też nie oddam 😉
Ogólnie nie ma co panikować i szaleć z ograniczeniami, lepiej sobie to zostawić na etap kp, który pod tym względem jest dużo bardziej restrykcyjny 🤷‍♀️

W ogóle dziewczyny, które stosują heparynę - czym dezynfekujecie brzuch? Ja cały czas Octaniseptem, a dzisiaj się dopiero dowiedziałam że w pierwszym trymestrze nie powinno się go stosować i jestem przerażona 🫣🫣

A mnie zaczyna boleć gardło... 🥴 Właśnie siedzę i piję mleko z miodem i masłem błagając, żeby to nie był covid bo jutro wizyta... A muszę na nią iść bo cały czas wracają plamienia 😓 Jakoś wewnętrznie czuję, że długo tej ciąży nie utrzymam :(

Bardzo mi przykro, czytałam Twoją historię. Nigdy nie słyszałam o takiej sytuacji, taka beta a usg jakby wszystko było w porządku. Nie obraz się, bo gdyby mnie sytuacja dotyczyła miałabym czarny scenariusz właśnie ze względu na te betę. Bo plamienia wiesz mogą, ale nie muszą o niczym świadczyć. Jak Ty na dziś się z tym czujesz jeśli nie chcesz nie odpowiadaj... ale nie umiem sobie wyobrazić, co można czuć. Jednak strata ciąży, bo nie rozwija się na usg to zupełnie coś innwgo,jak beta faluje a na usg mała żywa kropeczka. Niesamowite a zarazem wielki znak zapytania.

W ogóle dziewczyny, które stosują heparynę - czym dezynfekujecie brzuch? Ja cały czas Octaniseptem, a dzisiaj się dopiero dowiedziałam że w pierwszym trymestrze nie powinno się go stosować i jestem przerażona 🫣🫣

Ja psikam perfum, albo na wacik i wcieram w miejsce gdzie bedzie mąż wkuwać.

reklama

Nikt nie robi badań na ciężarnych, żeby potwierdzić, że dany preparat może być stosowany w ciąży.
Octanisept jak 99.99% produktów ma klauzulę, że w ciąży nie, bo nie ma badań. Producenci muszą się chronić, ale myślę, że spokojnie, nic się nie stanie. Korzyści z odkażenia skóry przed zastrzykiem są wyższe od potencjalnego ryzyka stosowania preparatu, a już na pewno wyższe od sytuacji, w której tej skóry miałabyś nie odkażać w ogóle 🤷‍♀️

Do góry