reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe mamy 2022🙂

Wypisuj, wypisuj, mnie to ciekawi, to moja pierwsza ciąża i cały czas siedzę i czytam i porównuję, każda z nas przechodzi to inaczej, zresztą po to jest ten wątek abyśmy się dzieliły doświadczeniami, przemyśleniami i wsparciem :)
ja mam termin na za 4 dni więc to już jest apogeum wszystkiego 😒
Od początku do dnia dzisiejszego jest ze mną zgaga ale nie taka zwykła zgaga, ona się nasilała aż do takiego stopnia, że wybudzał mnie żar w przełyku w nocy a teraz jest ze mną prawie 24h bez przerwy, czasem aż tak wielka, że promieniuje na uszy, pomaga tylko mleko i tylko na chwilę...
Ból nóg, kręgosłupa, spojenia łonowego.
Mdłości przyszły niedawno ale nie prowadzą do toalety.
Spuchnięte kostki, ciągle odbijanie się po każdym posiłku a nawet i samej wodzie ostatnio...
To tak na szybko w skrócie o tym, co najbardziej mi utkwiło w pamięci, zapomniałam bo miałam spisywać aby samej na koniec zobaczyć bo tego było tyle...m

reklama
Dziewczyny, może któraś z Was się bardziej orientuje.

Umowa zlecenie- macierzyński obowiązuje jak odprowadza się dobrowolnie ubezpieczenie chorobowe.

Wiem, że można przystąpić do tego w każdej chwili i w internecie nie ma słowa o tym, że nie wolno np. Po tym jak się dowie, że jest się w ciąży.

Czy ktoś ma w tym temacie doświadczenie?

Raczej słabo będziesz miała, jedyne co to teraz tylko podstawę zwiększyć poplacic kilka miesięcy i wtedy zobaczyć kiedy co i jak by faktycznie coś odzyskać ze składek. Do podstawy jest brane ostatnie 12 miesięcy pełnych. To trzeba dobrze przeliczyć i niestety też powróżyć, bo przy ciąży nigdy nic nie jest pewnego. Ty możesz chcieć pracować i do porodu a ciało może powiedzieć nie kochana będziemy leżeć kilka miesięcy i wtedy nie masz innego wyjścia jak iść na l4
Wiem, i też uważam za rozsądne to co Ty robisz, czyli płacenie wyższej składki. Tylko tak się u mnie po prostu ułożyło, na początku remont lokalu, potem od razu pierwszylockdown i zero przychodów- ciężko było płacić już za sam czynsz. Nie myślałam wtedy, co zrobię w ciąży, bo nie dostawałam na nią szans:) No i też wierzyłam ludziom, którzy mówili, że lepiej po prostu robić oszczędności. Zwłaszcza, ze u nas koszty lokalu są spore, zwłaszcza teraz będzie ciekawie po podwyżce cen gazu. Teraz myślę, że popełniłam parę błędów przy tej działalności i mam nauczkę na przyszlość

Mam, a opieka nad 5 i 20 miesięcznym dziećmi wcale w tych dolegliwościach nie pomaga :)
Oj, współczuję, ja nie muszę za nikim biegać, chociaż tyle. Pamiętam jak siostra miała przekichane, sama wisiała nad porcelaną cały dzień, a dzieciaczki dookoła niej :) na szczęście mogła liczyć na naszą pomoc, nie każdy ma ten komfort :(

Karo2021 ja robilam glukometrem syna.On przy każdej wizycie u diabetologa ma sprawdzany ten glukometr czy wskazuje prawidłowe wartości.
Ale faktycznie może być różnica pare jednostek,ponieważ „normalnie „ nie jest to jakaś tragedia.
Ale w ciąży może to być duża różnica.

A ja mialam termin u doradcy w sprawie mojej pracy i ewentualnego zwolnienia lekarskiego i powiedzial,ze lekarz wystawia zwolnienie lekarskie tylko wtedy,jak ciaza jest zagrożona.
W innym wypadku robi to praca,gdy stwierdzi,ze nie ma odpowiedniego stanowiska dla ciężarnej.. wiec podejrzewam,ze bede pracować..
Jeśli ja miałabym lżejszą pracę to pewnie jak byłoby wszystko w porządku to też bym pracowała, niestety u nas i pewnie nie tylko u nas trzeba się porządnie fizycznie narobić. U mnie w pracy na 15 kobiet 9 poroniło na wczesnym etapie a kilka nawet dwukrotnie

Umowa zlecenie- macierzyński obowiązuje jak odprowadza się dobrowolnie ubezpieczenie chorobowe.

Wiem, że można przystąpić do tego w każdej chwili i w internecie nie ma słowa o tym, że nie wolno np. Po tym jak się dowie, że jest się w ciąży.

Tak musisz być Głoszona do chorobowego jeszcze przed macierzyńskim na conajmniej 1 dzień. Ale na zleceniu też masz prawo do chorobowego jeśli odprowadzasz składki conajmniej przez 3 miesiące. Nie rozumiem tej oszczędności w płaceniu chorobowego, składka kilkadziesiąt złoty a tyle od niej zalezy

Tak musisz być Głoszona do chorobowego jeszcze przed macierzyńskim na conajmniej 1 dzień. Ale na zleceniu też masz prawo do chorobowego jeśli odprowadzasz składki conajmniej przez 3 miesiące. Nie rozumiem tej oszczędności w płaceniu chorobowego, składka kilkadziesiąt złoty a tyle od niej zalezy
szczerze mówiąc zupełnie o tym zapomniałam (że jest to dobrowolne i trzeba to zgłosić) w ogóle nie korzystam z chorobowych bo mój pracodawca jest taki ze jak chce wolne to mam wolne np. Na wakacje i płaci mi normalnie, jak jestem chora czy potrzebuje dłuższego wolnego jak w przypadku śmierci bliskiego członka rodziny to mam wolne i zawsze płacone mam 100%.
Pracuje zdalnie, bardzo lekko wiec żadne l4 na ciąże mi nie są potrzebne, a macierzyński No cóż, Na pewno się przyda. Nigdy nie wiemy jakie będzie dziecko, jeśli będzie mało skomplikowane i spokojne mam zamiar pracować bo ponoć można pobierać zasiłek i pracować na zlecenie jednocześnie. Ale do tego długa droga i wiele czynników niezależnych ode mnie dlatego na początek chciałam wiedzieć czy mogę w tym miesiącu napisać do pracodawcy aby zgłosił mnie do ZUS i czy aby nie jest za późno.

Dzięki za odpowiedź

Jeśli ja miałabym lżejszą pracę to pewnie jak byłoby wszystko w porządku to też bym pracowała, niestety u nas i pewnie nie tylko u nas trzeba się porządnie fizycznie narobić. U mnie w pracy na 15 kobiet 9 poroniło na wczesnym etapie a kilka nawet dwukrotnie

Oczywiście…
Ja osobiście uwielbiam swoją prace i chciałabym pracować ,ale patrząc zupełnie obiektywnie uważam,ze nie ma tam żadnego stanowiska dla ciężarnej .

reklama

Z tego co się orientuję, to możesz zacząć odprowadzać dobrowolnie składki chorobowe nawet miesiąc przed urodzeniem. Najważniejsze jest to, żeby być zatrudnionym w dniu porodu, zasiłek macierzyński przysługuje bowiem jedynie tym kobietom, które posiadają aktualne zatrudnienie w dniu porodu. Istotne zatem jest, aby umowa nie wygasła przed dniem urodzenia dziecka.

Do góry