reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2022🙂

reklama
W Polsce jest problem z rodzeniem po cesarce ?

Dla mnie łóżeczko było najbardziej zbędnym gadżetem dziecięcym, tym bardziej jak się karmi dwójkę dzieci a czasem jednocześnie. Może wprowadzę łóżeczko na 3 urodziny:Dmamy ogromne łóżko i jeszcze trzecie dziecko się zmieści. Planujesz 'wykopać' starsze dziecko z łóżka ? Czy będziecie wszyscy razem ?

Jejku miałam jakiś problem i nie mogłam odpisać :)
Z łóżeczkami mam tak samo, również team współspanie - my mamy łóżko 200x220 polecam :) taką opcję

A co do porodów w Polsce to jest do dość dziwne. Z jednej strony jak się czyta opinie kobiet to jest parcie na SN dość duże. Ale z drugiej strony jesteśmy w ich czołówce w Europie i jest to ponad 40%, są województwa gdzie jest to nawet ponad 50%. A np. WHO zaleca by było to ok. 15% i najbliżej tego jest Finlandia z 16,5%

Z drugiej zaś strony jak miałam już jedno cc to wszyscy mi mówili, że teraz już tylko cc, w ogóle to muszę czekać 2 lata na ciążę, potem cała ciąża też wysokiego ryzyka itd. Oczywiście to było 10 lat temu więc naprawdę masa zmian, ale jednak. Jak rodziłam córkę to się akurat zmieniały zalecenia Ginekologów, ale nikt mnie nie zmuszał. Więc mój poród był spoko i wiedziałam, że zawsze mogę się wycofać. Trudniej jest jeżeli masz np. 2cc i chcesz rodzić to właściwie nikt nie chce się podjąć. Ale na Żelaznej był poród po 4 cięciach z tego co kojarzę :) Teraz zalecenia są takie, że 18 miesięcy po pierwszym cc jeżeli nie ma innych wskazań powinna być próba SN. Ale wiadomo, nie zawsze kobiety chcą bo w Polsce mam wrażenie, że jednak jest dość duże parcie na cc i mm. Tzn. ja przynajmniej będąc sn i kp słyszałam dużo różnych nieprzyjemnych słów. A po cc i jak dokarmiałam syna to nigdy nie odczułam jakiś negatywnych komentarzy z tego powodu

Dziewczyny a to nie jest tak, ze za objawy odpowiada beta hcg i progesteron chyba ? przecież beta po poronieniu kilka tygodni utrzymuje się w organizmie

Niby odpowiada, ale jak w takiej sytuacji odnieść to że matki się czują inaczej w różnych ciążach?
Ja w ciąży z synem zero objawów, z córką tylko ból piersi i lekkie mdłości. A teraz mam największe kombo :D Skoro tamte ciąże donoszone to raczej beta rosła dobrze :D

reklama
Dziewczyny w temacie bety. Zastanawiam się czy badać swoją. Po krótce ja mam strasznie kiepskie żył i już obie ręce posiniaczone dość mocno.
Robiłam betę w zeszły czwartek była 25, potem w sobotę 95. W piątek mam USG. Teoretycznie jutro równo 5 tydzień. Pytanie czy jest sens badać tę betę? Myślałam, że może zbadam bo jak będzie mniej niż 1000 to USG bez sensu, z drugiej strony jak będzie niska to z racji 100% co do tygodnia ciąży USG i tak muszę zrobić, żeby lekarz patrzył czy wszystko jest oki. Kasy mi nie szkoda, ale jak pomyślę o tym bólu i o tym, że zaraz będę musiała zrobić typowe badania dla pierwszego trymestru ciąży to mi słabo :(

Do góry