reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2021

Ta moja Pani doktor to coś tak chyba na łatwiznę idzie bo i podobno luteina i duphaston mozna mieć refundowane i czesc badan... poprosiłam ja ostatnio czy mogę zapisać się do przychodni i z przychodni wziac skierowanie to powiedziała że aktualnie tam nie pracuje i musiałabym iść do innego lekarza . tak miedzy nami - w moim małym mieście tak trochę słabo bo wszyscy się znają i zaraz pójdzie fama ze jej pacjentki muszą chodzić gdzie indziej i potem jakies skisy i fochy. Juz kiedyś tak miałam u innego doktorka i nie chciałam tego powtarzać...
A z tym znowu w poprzedniej ciąży na dzień dobry powiedziała, że przyjmując prywatnie , nie ma umowy z NFZ żeby leki były refundowane. To płaciłam pełna kwotę za dupka i luteinę Teraz w sumie dostałam z refundacja dupka czyli już ma umowę, a przyjmuje w tym samym miejscu. Ale ogólnie ja się nie znam na tych ich przepisach. Umowach, kontraktach 🤷
Skierowanie wtedy od ręki , z racji wieku dostałam na 2 wizycie jak serduszko biło. i wypis miejsc gdzie mogę dzwonić się umawiać (bo różne terminy mogą być, lub nawet brak terminów).

reklama
Ja nie byłam u dentysty, gin powiedziała że wystarczy jak w 2 trymestrze pójdę.
No to mi właśnie kazał iść do następnej wizyty z wpisem w kartę ciąży. Ja na szczęście też większość SC rzeczy porobiłam dużo przed ciążą jedynie ze ściągnięciem kamienia się nie wyrobiłam

A z tym znowu w poprzedniej ciąży na dzień dobry powiedziała, że przyjmując prywatnie , nie ma umowy z NFZ żeby leki były refundowane. To płaciłam pełna kwotę za dupka i luteinę Teraz w sumie dostałam z refundacja dupka czyli już ma umowę, a przyjmuje w tym samym miejscu. Ale ogólnie ja się nie znam na tych ich przepisach. Umowach, kontraktach 🤷
Skierowanie wtedy od ręki , z racji wieku dostałam na 2 wizycie jak serduszko biło. i wypis miejsc gdzie mogę dzwonić się umawiać (bo różne terminy mogą być, lub nawet brak terminów).
Teraz kolejne badanie przede mną-ustalenie grupy krwi w centrum krwiodawstwa ( wyszło mi rh d inne czyli ani plus ani minus)...i babki były zdziwione ze nie mam skierowania bo w ciazy to koniecznie trzeba ustalić a koszt moze być od 100 do nawet ponad 500 zl... place i trochę się wkurzam bo to 700 za przeciciala antyfosfolupidowe , 400 za te pierwsze badania-toxo,hiv i te inne, 400 Pappa i usg, każda wizyta 150 zl i tak miesiąc po miesiącu a kasa leci...

No właśnie według miesiączki to 8 ale odstawiłam niedawno tabletki i sądzę że owulacja mogła się przesunąć. Jutro jadę do innego ginekologa. W poniedziałek byłam u poprzedniego. Wlasnie juz czytałam gdzies ze później wzrasta wolniej ale tez żadnych konkretów nigdzie nie pisze...
Najlepiej jakbyś spojrzała na wynik laboratorium i ich widełki czy się mieścisz w tym tygodniu w wartościach. Na spokojnie [emoji3590]

To u nas mąż wprowadził celibat ☹️ powiedział, że się boi i przynajmniej do końca I trymestru nie ma opcji. No i cóż mi zostało mam nadzieję, że mu minie z ginekologiem pogadam czy możemy 🙂 dzisiaj mnie coś brzuch pobolewa na szczęście tak po bokach, chociaż w macicy też mnie zakluło z rana. Oczywiście stresik jest ale odliczam dni do wizyty.
Ginekolog kazał mi badać ciśnienie bo nam niby wysokie ale chyba mam uczulenie na niego bo w domu wsztstko w normie 😂 wczoraj u kardiologa w sumie też ale holtera mi kazał założyć więc czeka mnie to w lutym...
Oraz krzywa cukrowa do zrobienia 01.02 i zobaczymy co dalej.
Byłyście już u dentysty?
Ja właśnie chodzę do dentysty, miałam usuwanie kamienia i fluoryzację. Na kolejnych wizytach klika zębów do zrobienia będzie... Ale poczekam jeszcze chwilę, żeby już w drugim trymestrze się tym zajmować.

Cześć dziewczyny, ja dopiero teraz się odzywam bo tak jak narzekałam na brak objawów tak kolejny dzień męczyły mnie mdłości 😱 dzisiaj postanowiłam się nie kisić w domu i pojechałam na zakupy żeby się oderwać. W drodze musiałam zajechać do piekarni po suchą bułkę bo było mi niedobrze. Teraz już trochę lepiej, chociaż bym pospała.

Cieszę się Waszymi dobrymi wieściami 💓 ja za prenatalne USG + PAPPA zapłacę 520 zł i nic nie ma taniej u mnie... Przełożyłam sobie wizytę z 01.02. Na 28.01. Czyli przyszły czwartek do mojej lekarki, ale całkiem inna przychodnia, myślicie, że będzie miała mi to za złe? Wtedy też nie wiem jak ze zwolnieniem bo mam do 01.02. A jak pójdę wcześniej do lekarza to jak ona to zrobi? Ten 1 mi za bardzo nie pasuje, bo mam wtedy coś innego do załatwienia, a skoro jest wolny 28 to stwierdziłam, że mała różnica i można przełożyć, ale teraz się waham...

Cześć dziewczyny, ja dopiero teraz się odzywam bo tak jak narzekałam na brak objawów tak kolejny dzień męczyły mnie mdłości [emoji33] dzisiaj postanowiłam się nie kisić w domu i pojechałam na zakupy żeby się oderwać. W drodze musiałam zajechać do piekarni po suchą bułkę bo było mi niedobrze. Teraz już trochę lepiej, chociaż bym pospała.

Cieszę się Waszymi dobrymi wieściami [emoji176] ja za prenatalne USG + PAPPA zapłacę 520 zł i nic nie ma taniej u mnie... Przełożyłam sobie wizytę z 01.02. Na 28.01. Czyli przyszły czwartek do mojej lekarki, ale całkiem inna przychodnia, myślicie, że będzie miała mi to za złe? Wtedy też nie wiem jak ze zwolnieniem bo mam do 01.02. A jak pójdę wcześniej do lekarza to jak ona to zrobi? Ten 1 mi za bardzo nie pasuje, bo mam wtedy coś innego do załatwienia, a skoro jest wolny 28 to stwierdziłam, że mała różnica i można przełożyć, ale teraz się waham...
Dlaczego miała by być zła [emoji846] zależy Ci na wizycie więc spokojnie idziesz. Tym bardziej że w planowym nie mogłaś [emoji846]

A ze zwolnieniem u nie jest tak że mój lekarz się tym nie zajmuję. Dzwonię na recepcje i wystawiają mi sekretarki [emoji2] to kwestia 1 minuty więc nie masz się czym przejmować [emoji846]

reklama
Teraz kolejne badanie przede mną-ustalenie grupy krwi w centrum krwiodawstwa ( wyszło mi rh d inne czyli ani plus ani minus)...i babki były zdziwione ze nie mam skierowania bo w ciazy to koniecznie trzeba ustalić a koszt moze być od 100 do nawet ponad 500 zl... place i trochę się wkurzam bo to 700 za przeciciala antyfosfolupidowe , 400 za te pierwsze badania-toxo,hiv i te inne, 400 Pappa i usg, każda wizyta 150 zl i tak miesiąc po miesiącu a kasa leci...
No nie. To ja takich kosztów nie miałam. Te pierwsze badania cytomegalie, hivy, toxo to było jakoś 300-400 zł i potem grupa krwi koło 100. A nie możesz pójść do rejonowego? Poprosić? Ja na tarczycę brałam od rejonowego. Bo pakiet tarczycowy koło 200 zł. A też często robiłam. I potem wątrobowe miałam też od rejonowego, bo podejrzenie cholestsxy miałam.

Do góry