Cześć Dziewczyny
Mam 31 lat, to moja pierwsza ciąża. Trafiłam na Wasze forum, jakiś czas temu i próbuję nadrobić zaległości. W końcu też odważyłam się odezwać. Między 5tc a 8tc, miałam plamienia - lekarz stwierdził, że kosmówka nieco się odkleja, ale wszystko powinno się dobrze zakończyć. Brałam duphaston, nie mogłam dźwigać i zakaz współżycia. Ostatnio byłam na wizycie w 9t2d i wszystko się unormowało. Machała do mnie 2,5 cm dzidzia, piękny widok <3 Za mną już badania krwi, TSH 0,28 - ginekolog powiedział że to super. Natomiast glukoza za pierwszym razem wyszła ponad normę i jestem już po krzywej (wczoraj). Nie było tak źle jak myślałam - na szczęście wynik wyszedł ok, tzn. na czczo 1 ponad normę - 93, ale pozostałe po 1h i 2h super, więc gin powiedział że na razie tylko pilnujemy diety a badanie do powtórzenia w 24-26 tc. Jeśli chodzi o glukometr to mogę podpowiedzieć, że ja od razu po pierwszym złym wyniku postanowiłam kupić, ale w aptece dostałam darmowy! Kontroluję teraz glukozę na czczo i przez kilka dni sprawdzałam po posiłkach. Po jedzeniu zawsze ok, jem teraz małe porcje co ok 3h. Natomiast na czczo zwykle ok 90 dlatego codziennie sprawdzam. Dziewczyny mierzenie nie jest takie złe, dlatego pocieszam wszystkie mamusie, którym cukier wyszedł podwyższony. Naprawdę myślałam, że będzie to bardziej kłopotliwe.
Co od objawów to na początku były mega zmęczenie i senność, okresowe bóle brzucha. W 6tc zaczęły się nudności, a 8-10 tc to był absolutny hardcore - wizyta w toalecie po każdym otwarciu lodówki
Teraz już jest nieco lepiej. Obecnie jestem w 11t5d i za tydzień w środę mam USG prenatalne, a wczoraj miałam pobraną krew do PAPPA. U mojego lekarza oba badania są refundowane z grantu unijnego
Dziewczyny, ale się rozpisałam. Cieszę, że tu jestem. Początki były ciężkie, ale staram się już teraz tylko pozytywnie nastawiać
Nie wiem czy będę bardzo często pisać, bo póki co pracuję normalnie, ale regularnie Was podczytuję i postaram się pomóc gdy będę coś wiedzieć. Oczywiście chętnie dołącze na prywatny wątek. Miłego dnia! Ach zapomniałam - termin z OM 31.01/01.08