reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2021

Cześć dziewczyny ja znowu późno wstałam ale w nocy nie mogłam spac długo po 12 w nocy jeszcze zygalam 🤮trochę, jej kiedy to się skonczy jutro jadę na te badania do laboratorium chce mieć je z głowy.

reklama
W szpitalu mieli medele. Na jednego cycka. Ale to miało ssanie...w domu kupili mi inny....porażka. Zresztą jak całe moje kp .
Teraz mam nadzieję lepiej mi pójdzie. Znajoma ma na obie piersi. Matko. Moment ściągnięte. Ona była KPI akurat. Zaklepalam sobie u niej w razie co. Żeby jeszcze nie sprzedawała.
Na pewno przy pierwszym dziecku robi się pełno nietrafionych zakupów. Ale szału zakupowego CIEZKO nie dostać. A jeszcze gorzej go okiełznać 😂
W moim odczuciu oczywiście, z ubranek teraz omijam sklep 5-10-15 . Po praniu wszystko poskręcane. Fakt że masę rzeczy mam po pierwszym. Ale coś tam dokupic trzeba będzie. Będzie bliżej porodu to będę się dopytywać o walizke do szpitala. Co wziąć dziecku. Bo w marcu rodziłam to jechałam na pajacach. Miałam kilka bodziakow i polspiochow , śpiochów . Ale i tak pajac namber łan był. A latem? Nie mam pojęcia w co takie maleństwa latem na oddziałach ubierają...
Ooo nie wiem czy znacie takie kompresy multi gyn. Mi przynosiły ogromną ulgę. Stosowałam dopiero w domu. Ale teraz biorę do szpitala. Fakt że byłam ponacinana i szwy mi puściły. Może jak ktoś urodził bez tego to i nie potrzebował.
U mnie wszystko dziecko dostaje w szpitalu, tylko na wyjście trzeba coś mieć. Dla mamy też są koszule :)

U mnie wszystko dziecko dostaje w szpitalu, tylko na wyjście trzeba coś mieć. Dla mamy też są koszule :)
Jakoś miałabym opór żeby ubrać dziecko w szpitalne ubranka, szczególnie teraz w pandemii, ale ja mam lekkiego bzika na punkcie ubrań i materiałów. Musiałam się niezle naszukać żeby znaleźć ubranka naprawdę dobre jakościowo i miłe dla skory dziecka.

dziewczyny, ile płaciliście za pierwszy komplet badań? Rok temu tez wyszło sporo, ale wydaje mi się, ze nie aż tyle. Dzisiaj zapłaciłam 580 za krew i mocz.

Jakoś miałabym opór żeby ubrać dziecko w szpitalne ubranka, szczególnie teraz w pandemii, ale ja mam lekkiego bzika na punkcie ubrań i materiałów. Musiałam się niezle naszukać żeby znaleźć ubranka naprawdę dobre jakościowo i miłe dla skory dziecka.

dziewczyny, ile płaciliście za pierwszy komplet badań? Rok temu tez wyszło sporo, ale wydaje mi się, ze nie aż tyle. Dzisiaj zapłaciłam 580 za krew i mocz.
Mi wyszło 280 za krew i mocz

Dziewczyny jak się ogarnąć przy pierwszym dziecku co jest nam potrzebne a co zbędne?
Mam koleżankę tuż przed porodem i połowy rzeczy nie rozumiem czy są niezbędne :D może mi troszkę wytłumaczycie czy poniższe rzeczy są waszym zdaniem must have :)
-rożek dla niemowlaka- koleżanka nie kupuje, ale mi się wydaje, że łatwiej w tym nosić takiego malucha, bo jest troszkę usztywniony.
-śpiworki dla dziecka, podobno dziecko tak ściśnięte lepiej śpi.
- kokon/gniazdko- żeby dziecko nie uderzyło się w szczebelki czy położone na łóżku nie spadło.
- laktator dla mamy- hmm kiedy zakupić? przecież w sumie nie wiemy czy będziemy miały pokarm czy i kiedy będziemy karmić butelką nawet własnym mlekiem
Ja jak mialam kiedyś to tez rozek lepiej się trzymało dziecko ale później nosiłam juz małego bez a w sierpniu jak urodzimy to chyba rożek za gruby bedzie ?
Spiworki nie miałam ale tez to chyba dobry pomysł
Kokon gniazdko nie miałam ale teraz bym chyba zakupila jak dziecko na kanapie to można w tym kokoniuku położyć właśnie
Laktaor miałam zakupilam go na końcu i ściągałam trochę mleka bo okazało się że dziecko nie dojada i sciagalam żeby sprawdzac ile on zjada

Dziewczyny potrzebuje pomocy w rozszyfrowaniu wyniku. Możne któraś się z was zna. Wyszedł mi wynik Toxoplazma IgG ilościowo 0.34 i nie wiem jak to odczytać.
A jak wyszły przeciwciała IgA ? Jam podobny problem..
IgG wyszło 34.3 (dodatni)
IgM 0.590 (wynik wątpliwy)
To właśnie IgM świadczy o tym, czy do zakazenia doszło dawno, czy niedawno. Strach jest zakazić się w ciąży, jak przed to nic się nie dzieje. Lekarz dał mi skierowanie na badanie awidności toksoplazmozy, jesli wyjdzie miano dodatnie wskazujące na świeże zakażenie to Wyśle mnie na badania i obserwacje do szpitala zakaznego.

Dziewczyny potrzebuje pomocy w rozszyfrowaniu wyniku. Możne któraś się z was zna. Wyszedł mi wynik Toxoplazma IgG ilościowo 0.34 i nie wiem jak to odczytać.
Ten wynik jest niski i raczej wskazuje, że nie masz przeciwciał (ja np. miałam ten wynik 1281 IU/ml) . Powinnaś na siebie uważać i co jakiś czas zrobić badanie Toxoplazmoza IgM żeby wykluczyć obecne zachorowanie.

A jak wyszły przeciwciała IgA ? Jam podobny problem..
IgG wyszło 34.3 (dodatni)
IgM 0.590 (wynik wątpliwy)
To właśnie IgM świadczy o tym, czy do zakazenia doszło dawno, czy niedawno. Strach jest zakazić się w ciąży, jak przed to nic się nie dzieje. Lekarz dał mi skierowanie na badanie awidności toksoplazmozy, jesli wyjdzie miano dodatnie wskazujące na świeże zakażenie to Wyśle mnie na badania i obserwacje do szpitala zakaznego.
* w pierwszym pytaniu chodzi o IgM oczywiście, nie IgA. :) pomylka malutka.

reklama
Do góry