reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2021

W ogóle wczoraj zaczęłam się stresować świętami u moich rodziców. Nie chcemy nic mówić jeszcze, to będzie ok 5tc, ale nie wiem czy się nie domysla sami [emoji52] - moja mama duzo pali, w ogóle w dzieciństwie bylam przez nią biernym palaczem, ale w tamtych czasach ludzie tego tak nie tępili, ale teraz zrzędzę jej, żeby nie paliła, ale jak wieczorami siedzimy w kuchni, to mój mąż stanowczo wychodzi, ale ja zwykle każe jej otworzyc okno kolo którego siedzi, bo nie chce mi się z nią walczyć. Ale teraz będę musiała kategorycznie mówić nie albo wychodzić z pomieszczenia i boje się, że się domysla czemu [emoji27]

reklama
Usg miedzy 11-13 tyg to juz jest usg genetyczne i test pappa. To chyba standard w Pl. Chyba ze sie nie zgodzisz. Zawsze na tym usg jest sparwdzane nt, kosc nosowa zeby wykluczyc wady plodu, test pappa to tylko statystyki wiec ja tego nie zrobie bo z wiekiem ryzyko wychodzi wieksze. Dlatego wole nipt bo bedzie czarno na bialym
Chodziło mi o dodatkowe badania ktore nie są wpisane w standardowy kalendarz, genetyczne tak naprawdę okresla nam ryzyko wystąpienia trzech zespołów związanych z trisomiami i to by było na tyle, aż tyle jak dla mnie. Natomiast wlasnie na dodatkowe rzeczy typu nikt etc, nie zdecydowałabym się. :)

Ja myślałam, że USG genetyczne jest bez testu pappa. W sumie muszę zapytać mojego lekarza. Chciałabym USG genetyczne + NIFTY.
5 lat temu było tak przynajmniej u mnie : że skierowaniem genetyczne +pappa NFZ jeśli idziesz prywatnie to tylko usg było i płacilo się coś ok 250 -300zl plus za płytę dodatkowo . Z tego co kojarzę to usg genetyczne-badania prenatalne w Polsce są płatne dodatkowo lub jeśli masz wskazania albo fajnego lekarza który trochę kombinuje to wtedy są na NFZ . Prenatalne są wykonywane na specjalnych aparatach , które nie każdy lekarz posiada

Mój lekarz nie przyjmuje 4-8 stycznia dlatego ten 30.12 :)

Dziewczyny a jakie macie podejście do urlopu macierzynskiego/ rodzicielskiego? 52 tygodnie płatne 80% wybieracie, czy Wasi mężowie coś biorą? Jak planujecie?
Ja planuje jak w pierwszej ciąży skorzystać z całości + po wykorzystać zaległy urlop.

Ja nie mialam w pierwszej ciazy pappa, nikt mi nawet nie zaproponował.
Też jestem zdania że lepiej być pozytywnie nastawionym plus podstawowe badania , stres później dodatkowo szkodzi a pewnie będzie go jeszcze dużo w trakcie ciąży zresztą są zespoły które żaden test nie ujawni a wychodzą ok 2 rż . Szkoda nerwów jak i tak nic nie poradzimy

Też jestem zdania że lepiej być pozytywnie nastawionym plus podstawowe badania , stres później dodatkowo szkodzi a pewnie będzie go jeszcze dużo w trakcie ciąży zresztą są zespoły które żaden test nie ujawni a wychodzą ok 2 rż . Szkoda nerwów jak i tak nic nie poradzimy
Dokladnie, a juz i tak właściwie większość z nas chodzi zdenerwowana, hormony szaleją, czasem byle bzdura potrafi wyprowadzić z równowagi.

reklama
Ja nie mialam w pierwszej ciazy pappa, nikt mi nawet nie zaproponował.

W pierwszej ciazy tez nie mialam sle to bylo 12 lat temu. W drugiej 4 lata temu zostalam skierowana na usg genetyczne plus pappa. Placilam 250 zl.
Teraz bede prowadzila ciaze w NL i tu mam wybor nipt lub pappa z usg. A ze pappa to tylko statystki i za suzo nerwow wprowadza zdecyduje sie na nipt. Przy nipt na te kilka chorob jest czarno na bialym. Poprostu nie mam wyjscia i musze cos wybrac

Do góry