reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Dziewczynki zaczynam się obawiać, bo moja Kornelia od wczoraj nie zrobiła kupki.. strzela bączki śmierdzące normalnie, sika normalnie ciagle, masowalam brzuszek żeby coś pobudzić, zginąłam jej do brzuszka nóżki i rozprostowywalam i nic.. karmie ją piersią i maxymalnie raz dziennie daje mm. I nie wiem czy to normalne, że aż ponad 24 h nie robiła kupy.. i się niepokoje.

Druga sprawa to w prawym oczku zaczęła jej się zbierać w kąciku oka taka ropka.
Czym to spowodowane i czym mam jej oczko przemywać i ile razy dziennie?
Może być zapchany kanalik lzowy;) wpisz sobie w Google masaż kanalika lzowego i masuj. Ropę zbieraj gazikiem jalowym nasaczonym sola fizjologiczna,ale od zewnątrz do wewnatrz, do kacika.

Dzień dobry mamusie... jadę dzisiaj na usg bioderek trzymajcie kciuki aby wszystko było ok [emoji5]
Trzymam kciuki i łącze się, też jedziemy na usg dzisiaj:) mam nadzieję,że obejdzie się bez tych szyn.... bo młoda strasznie sztywna w biodrach... Ale napięcie mięśniowe A biodra nie muszą iść w parze;)

reklama
Spora już się wydaje w tym nosidełku[emoji5] nie taka kruszynka już. Ja juz musiałam wyjąć wkładkę niemowlęcą i mały ma tylko taki klinik pod pupą żeby się za bardzo nie zapadał.
Jak zostawisz małą po południu to będziesz miała swoje mleko odciągnięte czy mm?
Odciagniete :) chociaż w razie czego i mm maja :)

Byłyśmy odebrać wyniki z moczu. Wyszły okej. Mała prawdopodobnie nie toleruje laktozy. Mało śpi i ciągle poplakuje przez brzuszek. Przepisala delicol. HiPP mam zamienić na HiPP HA. I teraz pytanie. W domu mam całe pudełko zwykłego. Czy mogę mieszac żeby je skończyć ?
Teoretycznie dając jej delicol (lepszy jest kolzym jak już kiedyś pisałam bo jest tańszy, dajesz dwa razy mniej kropli i zamiast jednego rodzaju Laktazy masz dwa kwaśna i neutralna. Delicol ma tylko neutralna) nie powinna mieć problemów z laktoza która jest w mleku bo delicol to Laktaza enzym który trawi laktoze. Mai daje kolzym i jest spoko. Chociaż ja jeszcze tak na prawdę na diecie. Na razie wprowadzam białko mleka krowiego (jem produkty bezlaktozowe) i potem będę laktoze wprowadzać. Chociaż z bebilonie comfort laktoza jest. Mniej niż w innych bebilonach ale jest.

A mogę zapytać czemu masz wątpliwości czy dotrwasz do 6 miesiąca? Masz większe doświadczenie, bo masz już dziecko starsze. Później może być tak, że dla dziecka będzie za mało naszego mleka i trzeba będzie wcześniej rozszerzać dietę?

Ja odciągam mleko jak chcę gdzieś wyjść, bo Mały je w dzień co 1-1,5h, od dwóch dni dopiero bywa że przetrwa 2,5h, więc jak chcę gdzieś wyjść, to nigdy nie wiadomo czy nie będzie chciał jeść w tym czasie ;)

Już pisałam gdzieś że to przez moją chorobę ale pamiętam że przy córce kazała mi pediatra rozszerzać jak Młoda miała 5 miesięcy po pierwsze że względu na mnie a po drugie ona była gotowa w sensie bardzo chciała normalnego jedzenia i przybierała mało i miała niedobory co wyszło w morfologii. Jakby to zależało tylko ode mnie to bym karmiła do 6 miesiąca tylko kp ale wątpię że się uda.
Wolę żeby Olek miał szczęśliwa, zdrowa mamę a nie wraka:)

Dziewczynki zaczynam się obawiać, bo moja Kornelia od wczoraj nie zrobiła kupki.. strzela bączki śmierdzące normalnie, sika normalnie ciagle, masowalam brzuszek żeby coś pobudzić, zginąłam jej do brzuszka nóżki i rozprostowywalam i nic.. karmie ją piersią i maxymalnie raz dziennie daje mm. I nie wiem czy to normalne, że aż ponad 24 h nie robiła kupy.. i się niepokoje.

Druga sprawa to w prawym oczku zaczęła jej się zbierać w kąciku oka taka ropka.
Czym to spowodowane i czym mam jej oczko przemywać i ile razy dziennie?
Dziecko na KP może nawrt kilka dni kup nie robić. Jeśli brzuch ja nie boli to spokójnie

Moim zdaniem ulewa, bo za dużo je albo za dużo powietrza się nałyka. Mój synek tak ma. Czasami wydaje się, że wszystko ulewa.. Ale przybiera więc część się trawi. Ja w czasie jedzenia odbijam i wracamy do karmienia. Jeden dzień jest super, uleje sporadycznie, a kolejny masakra i ulewa co chwilę i po każdym jedzeniu..i nawet po godzinie.
No to u nas jest tak samo, raz ulewa cały dzień, a czasem nie. Jutro mamy wizytę u lekarza to się dowiem czy przybiera jak należy.

Kasiu ty się proszę nie obraz ale ja w dobrej wierze ci to mówię. W nosidełku jak nie musisz to nie woź małej. Kręgosłup w tym wieku powinien być wyprostowany. W nosidełku góra dwie godziny dziecko.moze być podobno. Gondola to mniej zgrabny sprzęt ale chyba zdrowszy.
Masz rację ale ja też wożę w autobusach w nosidełku bo mają pasy a gondolka nie ma. Jak mi ostatnio szarpnął autobus a Młody był w godoli to nagle był głowa na samej górze także mam nauczkę i do środków lokomocji tylko w foteliku.

Kasiu ty się proszę nie obraz ale ja w dobrej wierze ci to mówię. W nosidełku jak nie musisz to nie woź małej. Kręgosłup w tym wieku powinien być wyprostowany. W nosidełku góra dwie godziny dziecko.moze być podobno. Gondola to mniej zgrabny sprzęt ale chyba zdrowszy.
Nie obrażam się. Spokojnie. W nosidełku może 30 minut była :) zakupy i powrót do domu przez park. Po osiedlu zazwyczaj jeździ w gondoli. Nosidełko do auta albo jak jadę z nią autobusem to mi wygodniej :)
Co jak co ale mam tatę masażyste fizjoterapeute i takie podstawowe rzeczy wiem ;)

Wiecie co daje małej HiPP combiotic ale chyba jej nie służy i kupiłam kilka saszetek Bebilon pronutra by zobaczyć jak będą działać. Walka z gazami u nas jest ostra.
Jest jeszcze Bebilon profutura ale nie wiem jaka jest różnica.
Bebilon comfort jest na bodginki i wzdęcia. My na nim teraz jesteśmy. Bo zeszłam z bebilonu pepti

reklama
Dziecko na KP może nawrt kilka dni kup nie robić. Jeśli brzuch ja nie boli to spokójnie
U nas wczoraj cały dzień bez kup a wieczorem jedną je druga także nadrobił ale bolał go brzuch i płakał bardzo i jak puszczał Baka to była ulga także lekarka na takie akcje zaleciła kateter rektalny windi ale tylko doraźnie jak będzie źle.

Do góry