reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Tak, lekarz mówił że szyjka trochę się skróciła ale ile tego nie powiedział. Jak oni to mierzą to nie mam pojęcia :)
Ja te napięcia brzucha czuję, ale nie jest to ból. Ból to ja czuję mocny w pachwinach i w podbrzuszu.
No i jedna stopa mi puchnie :p ale to inna sprawa słoniowa :D

Też się zastanawiam. Włozy palec i wie, że szyjka skrócona .. [emoji15]
Czujesz tylko, że Ci ciężko pewnie. To ja też tak czasem czuje, ale rzadko. Częściej w ogóle nie mam pojęcia , że brzuch się zrobił twardy.
Mocno Cię boli brzuch ? A mówiłaś lekarzowi ?

reklama
Posiewu z pochwy ani moczu nie. Ogólne tak. Zawsze z morfologia mam na wizytę przynosić. Czy ja wiem .. chyba normalnie. Wcześniej mniej sikalam w ciągu dnia a więcej wstawałam w nocy. Teraz wstaje 1/2 w nocy ale znowu w dzień latam co chwilę. Wysikam się i znowu mi się chce. Pieczenia podczas załatwiania się nie mam. Ale czasem jak mnie boli krocze, czuje nacisk w pochwie jak chodzę to przy okazji delikatne pieczenie jest przy tym. Takie nie przyjemne uczucie. Nie jak przy zapaleniu lub jakiejś bakterii. Bo wtedy to piecze bardzo, tylko tak minimalnie odczuwalne. A czemu pytasz ?
Pytam bo nie raz szyjka leci właśnie jak jest jakaś bakteria . Ale twój lekarz by to pewnie zauważył a ty zapewne miałabyś objawy. Ale jeśli leżysz i jutro nie będzie skrócona to na pewno nie skraca się od tego :) a jeśli się skróci , pójdziesz do szpitala to pewnie pierwsze badania jakie zrobią to badanie moczu [emoji8] oni tam wszystko wiedzą jak robić żeby było dobrze [emoji6] pytam o te objawy bo czasem jesteśmy tak zakręcone i nawet nie zdajemy sobie sprawy że coś jednego może być połączone z czymś innym ..
Ja np nie wiedziałam że jak mnie mrowi w jednej nodze to może być zakrzepica która jest niebezpieczna w ciąży i ryzyko większe .. no gdzie bym przypuszczała że noga może mieć coś do ciąży

Tak, lekarz mówił że szyjka trochę się skróciła ale ile tego nie powiedział. Jak oni to mierzą to nie mam pojęcia :)
Ja te napięcia brzucha czuję, ale nie jest to ból. Ból to ja czuję mocny w pachwinach i w podbrzuszu.
No i jedna stopa mi puchnie [emoji14] ale to inna sprawa słoniowa :D
Mnie lekarz najpierw sprawdza szyjkę na fotelu, a potem drugi raz mierzy przez usg dopochwowo. I to jeszcze zazwyczaj aproksymuje mierząc[emoji4] tzn. Używa takiego wskaźnika na tym sprzęcie co ma[emoji4]

Pytam bo nie raz szyjka leci właśnie jak jest jakaś bakteria . Ale twój lekarz by to pewnie zauważył a ty zapewne miałabyś objawy. Ale jeśli leżysz i jutro nie będzie skrócona to na pewno nie skraca się od tego :) a jeśli się skróci , pójdziesz do szpitala to pewnie pierwsze badania jakie zrobią to badanie moczu [emoji8] oni tam wszystko wiedzą jak robić żeby było dobrze [emoji6] pytam o te objawy bo czasem jesteśmy tak zakręcone i nawet nie zdajemy sobie sprawy że coś jednego może być połączone z czymś innym ..
Ja np nie wiedziałam że jak mnie mrowi w jednej nodze to może być zakrzepica która jest niebezpieczna w ciąży i ryzyko większe .. no gdzie bym przypuszczała że noga może mieć coś do ciąży
Myślałam ostatnio o tym , że ciekawe czy nie mam żadnej infekcji bo jeszcze wyjdzie , że się szyjka skraca. No i się skróciła ale chyba nie od tego. Pytał lekarz czy dużo chodzę do łazienki. Bo jeśli tak to znaczy , że dziecko napiera glowka. Tyle, że ja nigdy sikaniem bym się nie przejęła bo przecież to naturalne , że kobieta w ciąży biega do łazienki co chwilę.
Jeśli mnie nie skieruje do szpitala to pewnie pobierze wymaga gbs, przypomnę mu. I powinien dać skierowania na badania na lipiec. To zobaczę co tam w moczu jest przy okazji.
I co z twoją noga ? Bierzesz leki na nią pewnie ?

A nie masz jakiejś pomocy od mamy/teściowej/siostry/przyjaciółki itp? Żeby Ci się trochę synkiem zajął ktoś?

To trochę wcześnie.. ciągle mnie zastanawia jak mógł Cię zostawić w domu z tak krótka szyjka i do tego jeszcze rozwarciem..
Leż , odpoczywaj jak najwięcej :(
A nie ma kto przyjechać do Ciebie ? Pomóż Ci trochę. Chociaż ogarnąć mieszkanie, zrobić pranie, obiad ugotować i podać małemu..
Synuś chodzi do przedszkola. Mąż go odwozi i przywozi po pracy. Ostatnio trochę chorował, łącznie ze 2 tyg był w domu, to byłam z nim sama. Niestety teściowa daleko, na mamę nie do końca mogę liczyć, jest na emeryturze,ale pomaga tylko wtedy kiedy mąż wyjeżdża lub gdy potrzebuje bardzo pomocy na chwile. Jak byłam w ciąży z synem to mieszkaliśmy u rodziców i wtedy kompletnie nic nie robiłam. Teraz pomimo tego ze ogarniam podstawowe rzeczy jak pranie, gotiwanie,szyjka od 20 tc trzymala sie na poziomie 26 mm. Raz nawet miała 32 mm:) teraz od 1 czerwca miała 22 mm... dodatkowo wód plodowych mam na granicy, AFI=6. Dlatego boję się z myślami czy nie podjechać na pogotowie mimo wizyty w środę... Z drugiej strony naprawdę często mnie badają,a to też drażni ta szyjka..

Mniam za mną tez chodzi, ale zastanawiam się zawsze czy łosoś wędzony to my możemy jesc? Surowego miesa czy ryby nie można, ale jak jest wędzony to już nie jest surowy? :p Może głupie pytanie, ale nurtuje mnie od początku ciazy, zaprzestałem o tym myśleć przez jakiś czas, ale mi przypomniałaś :D
Z tego co wiem, to można jeść wędzone na gorąco :)

Dziewczyny, kupujecie ochraniacze do łóżeczek...? Ja przy synku miałam taki beznadziejny,zapadajacy sie. Teraz znalazłam dla corci śliczny, ale ponoć już nie powinno sie ich używać...
Link do: Ochraniacze groźne dla dzieci. Niemowlęta mogą się udusić
Dziewczyny, nie dajcie się zwariować. Jak macie ochraniacze wiązane od dołu i góry, to dziecku nic się nie stanie. Ale mnie wkurzają takie "naukowe" wywody pod tytułem "kołderka jest be", "ochraniacz jest be".. a jak dziecko zaczyna się obracać z boczku na boczek, to w szelkach je podwiesimy na sen? Są dzieci, które śpią twarzą w materacyku.
Ja mam ochraniacze, bo ładnie wyglądają i będę je nakładać :)

klaudiaa975 Ty masz teraz bojowe zadanie :) masz leżeć i tylko ładnie pachnieć, nic więcej :) trzymaj się kobieto.
A co do samej szyjki, to moja znajoma z rozwarciem dwa tygodnie leżała i urodziła w terminie.

A tak poza tym dzień dobry i miłego dnia życzę. :)

Myślałam , że 3cm to normalna długość. Byle by się nie skracała tyle cm na mniej niż tydzień.. a już kupiłaś wszystko z wyprawki ? To może spakuj dla spokojnej głowy twojego ;) wiesz jak to jest z facetami. Później zapomnij o połowie i będziesz się dodatkowo stresować. :)
Hehe :D to jeszcze Cię prasowanie czeka :) ostatnio tak sobie myślałam , że szkoda , że ja już nic nie mam do prasowania bo tak mi się to spodobało :) ale na szczęście już jest wszystko gotowe bo teraz bym nie miała jak tego zrobić. I dziękuję sobie , że taka byłam narwana z zakupami, z torbą itp. to przynajmniej mogę odpoczywać spokojnie :) u Ciebie też szybko zleci. A kazał Ci lekarz leżeć ? Czy normalnie funkcjonujesz ?
Klaudia moge Ci przeslac ciuszki do prasowania jak popiore :D a tak serio to czekam jeszcze az mama mi przywiezie ciuszki, ktore kupila, zeby wszystko razem wyprac. Nie wiem czy nie bede musiala czegos dokupic :) takze czuje, ze u mnie do porodu z wyprawka sie bedzie ciagnelo, bo nie potrafie sie spiac tak jak Wy :D

reklama
Myślałam ostatnio o tym , że ciekawe czy nie mam żadnej infekcji bo jeszcze wyjdzie , że się szyjka skraca. No i się skróciła ale chyba nie od tego. Pytał lekarz czy dużo chodzę do łazienki. Bo jeśli tak to znaczy , że dziecko napiera glowka. Tyle, że ja nigdy sikaniem bym się nie przejęła bo przecież to naturalne , że kobieta w ciąży biega do łazienki co chwilę.
Jeśli mnie nie skieruje do szpitala to pewnie pobierze wymaga gbs, przypomnę mu. I powinien dać skierowania na badania na lipiec. To zobaczę co tam w moczu jest przy okazji.
I co z twoją noga ? Bierzesz leki na nią pewnie ?
W końcu nic mi nie dolega z ta noga :) ale musiałam zrobić dużo badań . Położna zauważyła moje utykanie i spytała co się dzieje i dostałam opiernicz że muszę zrobić badania bo to może być zakrzepica ale na szczęście nie jest [emoji6]

Co do tego ucisku głowa to nie wiem czy to zawsze od tego. Mój leży dupcia do dołu , niby mniejszy nacisk niż jakby leżał głową a i tak biegam co chwilkę do toalety

Do góry