reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Dzisisj od lekarza uslyszalam ze obwod brzuszka jest o dwa tygodnie mniejszy i musimy to kontrolować czy nie ma hipotrofi. Jak mały będzie źle przybieral to czeka mnie wizyta w szpitalu. Ale przepływy wyszły bardzo dobre. Czy któraś miała podobną sytuację albo słyszała o czymś takim?
Ja sobie sama porownywalam wymiary w internecie. Z tego co pamietam to wlasnie wymiary brzuszka byly wieksze o tydzien albo dwa niz norma. Lekarz na badaniu mowil, ze wszystko ok wiec ja sie tym nie martwie.

reklama
@karkula309 moze cie pociesze ale mamy podobna sytuacje finansowa tyle ze mi jeszcze sie dolicza L4 z zakladu pracy,pozniej macierzynskie no i na szczescie nie mamy kredytow.. czlowiek musi sie przyzwyczaic do tych innych warunkow,moj tez powiedzial ze bedzie szukal czegos dorywczo,tzn szuka ale godz pracy ma tak dziwne ze trudno cis znalesc,no i mowi ze u niego w pracy masa roboty ale po 12 nie moga robic,a ukraincy moga.. :wściekła/y: to sie nazywa wspieranie polskiego obywatela.. :crazy: boje sie co to bedzie po macierzynskim.. bede zmuszona wrocic do pracy bo nie damy rady.. a to wegiel,rachunki.. i dwoje dzieci..

Przecież brzuch może być mały nawet pod koniec ciąży, a dziecko urodzić się duże. Jeszcze takie praktyki jak mierzenie brzucha są? A na USG masz wszystko w porządku? Bo jeśli tak, to olać wynik na podstawie wielkości brzucha. To co ja mam powiedzieć, jak obwód mojego to 138cm? Nie dość że dwoje to pewnie giganty? Nie przejmuj się tym, bo na mój chłopski rozum jest to niemiarodajne.

Są słodkie, ale mnie te guziki wkurzają hłe hłe, no chyba, że są na zamek :p
Ale tu chodzi o obwod brzuszka dziecka a nie moj;)

A miałaś połówkowe ?
Jak będziesz na wizycie to spytaj lekarza jaki stopień ma łożysko i o całą resztę. Ale jeśli nie miałaś polowkowego to może dobrze by było zrobić USG 3 trymestru. Tam robią dokładnie wszystkie te pomiary. Przepływy i łożysko które są najważniejsze w 3 trym. Np. :)
Z tego co mi lekarz mówił, to specjalnie nie podaje się jaki stopień ma łożysko, bo pacjentki zaczynają szukać w sieci i panikować[emoji16] Ja tylko wiem czy jest dobrze, czy jest źle. Nie potrzebny mi na razie żaden stopień, bo po co? W połówkowych to jest zapisane, bo musi. Czasem po medycznemu, a czasem po prostu łożysko stopień ten i ten[emoji16] nie przywiązywałabym do tego wagi[emoji4]

To nie fajnie się u Was ułożyło...ale dacie radę najważniejsze żeby bąbelek urodził się zdrowy i o czasie a reszta się poukłada.
Nie masz nikogo znajomego, w rodzinie, kto ma firmę, żeby Cię zarejestrował teraz w ciąży i po miesiącu poszłabyś na zwolnieni? Moja bratowa tak zrobiła jak była w 5m-cu ciąży. miała płacone L4, macierzyński i teraz jest na płatnym wychowawczym to tylko 400zł ale zawsze coś.
Nie kochana .. u mnie w środowisku ludzie nie zakładają swoich firm niestety, każdy pracuje u kogoś :( myślałam o tym i nawet byłabym gotowa przez kilka miesięcy płacić sobie składki no ale nie znalazłam nikogo.
Trudno jakoś poradzimy .. tak jak napisałeś najważniejsze żeby mały był zdrowy :)

Nie kochana .. u mnie w środowisku ludzie nie zakładają swoich firm niestety, każdy pracuje u kogoś :( myślałam o tym i nawet byłabym gotowa przez kilka miesięcy płacić sobie składki no ale nie znalazłam nikogo.
Trudno jakoś poradzimy .. tak jak napisałeś najważniejsze żeby mały był zdrowy :)
Ja na poczatku myslalam zatrudnic sie u mamy ale pozniej dziewczyny stad nastraszyly kontrolami z zusu i tym, ze zabieraja kase jesli wiesz, ze jestes w ciazy i swiadomie sie gdzies zatrudniasz... balam sie ryzykowac, nie chcialam w ciazy jeszcze jakims zusem sie stresowac. Dlatego wybralam mniejsze zlo- staz :D

reklama
Kurde dziewczyny jaka ja dzis jestem padnieta... :eek: spalam w miare spoko tylko trzy razy wstawalam w nocy.. pozniej usnelam ,cos mi sie snilo ze sie zegnalam z bliskimi bo zrobilam juz wszystko dla nich i moglam odejsc i nagle zabraklo mi tchu i ktos z bliskich zaczal mi cos wyciagac z gardla i obudzilam sie kaszlac i nie mogac zlapac tchu.. prawdopodobnie tez sie posiusialam od tego troszke,bo bylo mokro ale nie na poscieli, na szczescie :oops:dziwne to bylo.. o_O
Współczuję. To brzmi jak te zmory senne czy coś takiego. Ja miałam ale paraliże senne w okresie dojrzewania i nadmiernego stresu. Ale nie będę opowiadała i się rozpisywała bo to głupie i przerażające..
Dzisiaj mi się śniło , że mnie kolega zgwałcił. Też spoko sen. Eh. Nie wiem skąd się takie rzeczy w głowie biorą.
Mnie też od 2 tyg pobolewa żołądek. Mi pomaga jedzenie dużo mniejszych porcji i powoli. Jak się szybko napcham to mocno boli. Jak normalnie zjadałam 2 kanapki tak teraz jem jedną i powoli, za 10-15min jak mnie nic nie boli zjadam powoli drugą. Pewnie masz rację, że to przez pośpiech plus to, że w brzuszku coraz mniej miejsca, macica uciska na żołądek i stąd te bóle.
Muszę nauczyć jeść mniej. Bo cały dzień coś tam podajem A na wieczór się napcham. Wczoraj mało co zjadłam przez cały dzień a na wieczór litr fasolki po bretońsku i się ruszyć nie mogłam aż do dzisiaj jestem najedzona :D
Bogi, jak ja czytam??? No to na prawdę trzeba być mną.. idę na spacer dotlenić mózgownicę.
No śmiesznie brzmiała twoja wypowiedź :D ale jak nie miałaś styczności z takim badaniem to nic dziwnego że nie wiedziałaś :*
Połówkowe miałam miesiąc temu, lekarka chciała zbadać przepływy i coś tam jeszcze, ale się poddała, bo za dużo powłok, utrudnione badanie, bla bla bla, do tego bez celu wysłała mnie na echo serca dziewczyn. Mam umówioną wizytę na badanie 3 trymestru, ale finansowo nie dam rady (w moim przypadku to koszt 320 zł). Takżę kolejne USG będzie u mnie w przychodni, ale nie płaczę z tego powodu bo mają dobry sprzęt, tylko lekarka jedna jest do bani, ale tam jest trzech, także spoko majonez.
No w sumie źle Ci mówię. Na powlokowym nie bada się łożyska i przepływów bo jest za wcześnie przecież. Mi dopiero zbadała na echu w 25 tygodniu. A tak to się robi na USG 3 trymestru. Jedynie na polowkowym się mierzy dzidziusiowi wszytko od główki po stopki z tego co pisałam wcześniej.
My też rezygnujemy raczej z prywatnego badania i zrobi mi lekarz prowadzacy. Chyba , że finansowo nam się wszystko rozpplanuje to wtedy pojedziemy. Ale za dużo wydatków na ten miesiąc jednak a jeszcze na przyszły trzeba zostawić na opłaty i życie..

Do góry