reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Dziewczyny z tym kombinowaniem to też nie tylko kontrole ale ogólny rachunek - nie opłaca się płacić sobie składek przez kilka miesięcy. Żeby dostać spoko macierzyński to naprawdę i składki trzeba dość wysokie płacić. A każdej mamie, nawet tej bezrobotnej należy się macierzyński 1000zł przez rok plus 500zł na dziecko, więc 1500zł. Także teraz nie opłaca się wkładać spora kasę w składki, ryzykowac kontrolę, bo potem dostaniecie i tak niewiele więcej niż te 1500zł. Liczyłam to na różne sposoby bo sama też jestem w takiej sytuacji a miałam opcję żeby ktoś mnie zatrudnił, ryzyko nie warte zachodu
Czyli teoretycznie jesli mam macierzynski normalnie z pracy to nalezy mi sie 500+ na drugie dziecko? I ile takie macierzynskie wyniesie bo chce np rok 80%

reklama
Ja na poczatku myslalam zatrudnic sie u mamy ale pozniej dziewczyny stad nastraszyly kontrolami z zusu i tym, ze zabieraja kase jesli wiesz, ze jestes w ciazy i swiadomie sie gdzies zatrudniasz... balam sie ryzykowac, nie chcialam w ciazy jeszcze jakims zusem sie stresowac. Dlatego wybralam mniejsze zlo- staz :D
No u rodziny to wiadomo , lepiej się nie zatrudniac :)
Dziewczyny z tym kombinowaniem to też nie tylko kontrole ale ogólny rachunek - nie opłaca się płacić sobie składek przez kilka miesięcy. Żeby dostać spoko macierzyński to naprawdę i składki trzeba dość wysokie płacić. A każdej mamie, nawet tej bezrobotnej należy się macierzyński 1000zł przez rok plus 500zł na dziecko, więc 1500zł. Także teraz nie opłaca się wkładać spora kasę w składki, ryzykowac kontrolę, bo potem dostaniecie i tak niewiele więcej niż te 1500zł. Liczyłam to na różne sposoby bo sama też jestem w takiej sytuacji a miałam opcję żeby ktoś mnie zatrudnił, ryzyko nie warte zachodu
Nie każdej mamie się należy 500+ mi się np nie należy ale ten 1000 z gminy będę miała ;)
I jezeli zatrudnić by się w 2 miesiącu i płacić składki do 5 miesiąca to się opłaca. Wtedy masz jeszcze 4 miesiące chorobowego i potem jednak ten macierzyński większy niż 1000

Mamusie nie nadążam za wami [emoji6]
Mam dzis taki śpiący dzien [emoji18] ale jeszcze chwilka i weekend majowy. Jakie macie plany?
Ja piorę ciuszki, zamierzam sie do prasowania posegregowania poukładania [emoji3]
W maju ogólnie chciałabym wyzamawiac wszystko do łóżeczka + zacząć chodzić do szkoły rodzenia [emoji3] w czerwcu zostawiam aptekę piżamki i bieliznę a lipiec mam zamiar byc na L4 i odpoczywać [emoji3] tzn cierpliwie czekać tego dnia i tej godziny [emoji28] pozdrawiam wszystkie mamusie [emoji3]
Ja też mam maj i czerwiec żeby wszystko pozamawiać i pokupować :) ale większość rzeczy mam upatrzonych, więc tylko zamówić :) lipiec też zostawiam na wylegiwanie się i oczekiwanie tego dnia :D

@klaudiaa975 mierzy się przepływy na połówkowym. Wszystkie miałam sprawdzone (serce, nerki, tętnice)[emoji16] później jeszcze mój gin sprawdzał ponownie, już po połówkowych[emoji16]

@Maljan właśnie miałam pytać, czy już macie zakupiony wózek [emoji16]
Który bebetto wybraliście w końcu?[emoji4] pościel śliczna[emoji16]
Hehe ten co miał być, jednak pierwszy wybór najlepszy :D torino, kolor 39 :)

Czyli teoretycznie jesli mam macierzynski normalnie z pracy to nalezy mi sie 500+ na drugie dziecko? I ile takie macierzynskie wyniesie bo chce np rok 80%
500+ na drugie dziecko należy się każdemu. A jeśli dochody w rodzinie nie przekraczają ileś tam to na pierwsze dziecko też 500+. Macierzyński roczny to 80% twojego wynagrodzenia średniego za ostatnie 12 miesięcy.

500+ na drugie dziecko należy się każdemu. A jeśli dochody w rodzinie nie przekraczają ileś tam to na pierwsze dziecko też 500+. Macierzyński roczny to 80% twojego wynagrodzenia średniego za ostatnie 12 miesięcy.
Sorry jakas ciemna jestem :/ ciekawe czy u mnie przekrocza na pierwsze..

Sorry jakas ciemna jestem :/ ciekawe czy u mnie przekrocza na pierwsze..
U nas niestety lipa bo to się podobno liczy z pita .. a mąż bierze premie , dodatek do urlopu do świąt no i nadgodziny przede wszystkim .. jak to wszystko zlicza to przekroczy .. ale tak nie powinno być bo kurcze to że robi nadgodziny to tylko jego wola

U nas niestety lipa bo to się podobno liczy z pita .. a mąż bierze premie , dodatek do urlopu do świąt no i nadgodziny przede wszystkim .. jak to wszystko zlicza to przekroczy .. ale tak nie powinno być bo kurcze to że robi nadgodziny to tylko jego wola
No wlasnie ,tyle ze oni licza kazdy dorobek ktory jest w domu..

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
IMG_0890.jpg
IMG_0891.jpg

Dziś alplikacja mi pokazała, że do porodu zostało 100 dni, jeju kiedy to zleciało. Na + mam 8 kg, także 55 kg na wadze, a obwód brzucha w miejscu pępka to 87 cm [emoji16]

Załączniki

• IMG_0890.jpg
    IMG_0890.jpg
    74,7 KB · Wyświetleń: 388
  • IMG_0891.jpg
    IMG_0891.jpg
    167,8 KB · Wyświetleń: 390
Do góry