reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Dziewczyny mam jeszcze jedno pytanie macie bole brzucha ale takie inne. Tzn nie wiem jak to napisać tak jakbym miała zakwasy brzucha i dół brzucha ciągnie w dół.
Myślę, że to się wiązadła i macica rozciągają. Tak mi mówiła położna na ostatniej wizycie jak jej mówiłam o tych samych objawach.

My na szczęście nie musimy zmieniać auta. Co prawda mąż ma 4osobowego cabrioleta więc jak się mała urodzi to już w 5tkę nim nie pojeździmy ale ja mam duże, rodzinne auto 7-osobowe. Wózek wejdzie mi do bagażnika na stojąco także się cieszę.

Mój też mnie wnerwia. Od tygodnia stoją 2 wielkie worki rzeczy zimowych do wyniesienia do piwnicy i tak stoją, codziennie mówi, że jutro rano wyniesie. Dziś ma ostateczny termin. Powiedziałam mu, że jak dziś tego nie zrobi to wysypię te wszystkie rzeczy i będzie musiał nie tylko wynieść ale też poukladać;) No i jeszcze zrobiłam mu rano kanapki z szynką na śniadanie i coś mu nie pasowało, że wędlina jakaś dziwna, że nie moja pieczona....no żesz k...wa. Od rana tak mnie zdenerwował, że szok. Jeszcze teraz dzieciaki wstały i od rana się tłuką ciągle coś im nie pasuje...buu.

reklama
Tak mnie strasznie ale jak wróciłam do domu zjadłam coś i przytuliłam się do poduszki
Ja będę szła 07-08maj na glukozę. W ciąży z chłopakami jakoś nie pamietam jak to było czy mi się spać chciało czy nie. Pamiętam tylko, że przez tydzień nie mogłam patrzeć na słodkie bo mnie mdliło.

My mamy opla astry też hatchbacka i pewnie w 4 z wózkiem będzie ciasno ale chyba narazie nie zmieniamy. Często wozimy rower córki w bagażniku więc chyba będziemy musieli przestać albo kupić bagażnik na dach. Teraz w planach budowa domu więc kupno auta jest nie na rękę tym bardziej że jak kupować to nowe bo używanych się boje.

Nawet nie mów ja mam w domu ciasteczka czekoladowe i mam na nie taka ochotę że szkoda by było mieć wstręt do słodkiego.
Mi gin kazał zrobić w 24 TC żeby jakby co szybko podjąć kroki jakby się okazało że wyniki są zle.

No tak ale jaka musi być wartość w badaniu glukometrem i tych dwóch badaniach po wypiciu żeby wykluczyć?
Też mnie to ciekawi.. na internecie są sprzeczne informacje .. znalazłam dwa artykuły niby z wytycznymi z 2017 roku i różne wartości.. nosz szkurde. Z reszta te normy zmieniają co jakiś czas.. cholera cukrzyca się zmienia czy co ? Choroba ta sama a rok temu z tymi wynikami ktoś miał cukrzycę a teraz z tymi samymi wynikami już nie ma cukrzycy .. można zglupiec . Mam darmowy czat medyczny z luxmedu chyba zaraz zapytam położnej

No tak ale jaka musi być wartość w badaniu glukometrem i tych dwóch badaniach po wypiciu żeby wykluczyć?
Nie mogę znaleźć nowszych zaleceń, znalazłam normy z 2014 roku

Kryteria rozpoznania cukrzycy ciążowej wg Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego z 2014 roku:

– na czczo >92-125 mg/dl, 5,1-6,9 mmol/l
– po 1 godz. ≥180 mg/dl, ≥10,0 mmol/l
– po 2 godz. >153-199 mg/dl, 8,5 -11,0 mmol/l

Mi położna wczoraj powiedziała, że po godzinie nie powinno być więcej jak 140mg

Biedroneczka10, chomiczka007 miłego siedzenia i oby wyniki były dobre. Nie chce wam się spać po tej glukozie. Wczoraj jak byłam na pobraniu krwi to była babeczka, ktora siedziała po glukozie, spala tak mocno na siedząco na krześle, że nie mogli jej dobudzić po godzinie na pobranie krwi. Pobrali jej, usiadła i znowu zasnęła:)
Mi sie teraz po 1 godzinie spać chce. Nie wiem czy to po glukozie czy z nudów, do tego cisza i spokój, leci nastrojowa muzyczka.

Dziś bede miala wyniki wraz normami to Wam dam znac. Mi by sie przydała niechec do slodyczy bo poki co to mak ciągle chęć [emoji28][emoji28]

reklama
Pisałam do położnej. Napisała mi na czczo 92mg/dl . Po podaniu glukozy : Po godzinie 180 mg/dl po 2 godzinach : 153 mg/dl
Ale widzę że chyba ile ludzi tyle zdań bo mi lekarz na ostatniej wizycie mówił inaczej :/

Do góry