reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

A kiedy masz połówkowe?
Pisałaś o szpitalu Medicover - myślisz o prywatnym porodzie czy masz taki pakiet?

Połówkowe mam 3 kwietnia zaraz po Świętach - właśnie w Szpitalu Medicover, mam abonament ,więc chodzę tam do ginekologa prowadzącego ciąże i na różne badania -niestety moja karta nie obejmuje porodu ;) musiałabym zapłacić za prywatny . Moje koleżanki, które tam rodziły mówią,że warto i się zastanawiam...

reklama
we wtorek wizyta pierwsze prenatalne 200, połówkowe 250 i sa trzecie tylko nie wiem jak u was czy tez sa? Sa potrzebne?

Wlasnie tez sie zastanawiam czy.prenatalne 3 trymestru jest konieczne bo jutro ide na polowkowei i nie wiem czy na nast sie zapisywac.

Ja się zarejestrowałam na to trzecie badanie, będzie mnie kosztowało co prawda 320zł, także jak z pieniądzem będziemy stali ok, to zrobię, a jak będzie słabo, to nie zrobię. Poza tym, chcę zobaczyć co powie mój gienio na następnej wizycie, czy mi planuje jakieś USG czy co.

Czy ktoras z Was podczas badania polowkowego dostanie lub bedzie kupowac plyte cd z filmikiem? U mnie jest mozliwosc kupienia takiej plytki ale zastanawiam sie czy na tym badaniu na tyle duzo widac ze bylaby to fajna pamiatka z okresu prenatalnego naszego malenstwa? Czy wiecie moze czy na badaniu polowkowym na nfz lekarz wlacza tez opcje 3d?
Ja miałam te genetyczne usg robione na NFZ i pani doktor włączyła 3D, ale dzieci nie miały na to ochoty i powychodziły jakieś dziwolągi, jedną tylko ładnie zobaczyłam, ale stwierdziłam, że nagrywać nic nie będę . A podobna do tatusia, że hej, ale tej tajemnicy mu nie zdradzałam :p

Hej, ojej nie jestem ekspertem,ale dwujajowe nie mogą być identyczne, mogą być tej samej płci,ale mają inny materiał genetyczny,więc nie będą takie same. Moje bliźnięta są dwujajowe , dwuowodniowe i dwukosmówkowe ,czyli każde miało swoje łożysko. Mam chłopca i dziewczynkę-są do siebie podobni tak jak rodzeństwo . Tylko bliźnięta jednojajowe-czyli identyczne mogą mieć jedno łożysko , czyli być może masz ciążę jednojajową jednokosmówkową dwuowodniową (najczęstsza postać przy identycznych bliźniakach). Być może jak byłaś w Polsce nie było jeszcze tak bardzo dobrze widać wszystko? Może spróbuj pójść jeszcze raz do innego lekarza,bo rzeczywiście przy jednokosmówkowej trzeba być pod stałą kontrolą. Wszystko będzie dobrze!

No właśnie niekoniecznie. Fascynuje mnie ten temat ostatnio i się dowiedziałam, że mogą być jednojajowe 2k2o, ale bardzo wcześnie zarodek musiałby się podzielić (do 4 dnia po zapłodnieniu). Tak na prawdę tylko badanie DNA potwierdzi jajowość dzieci, nawet jak są identyczne.

Dziewczyny jak myślicie w ciąży można jeść surimi pałeczki krabowe (one są z mięsa białych ryb) takie białe a taka jakby skórka różowa ?
A tam jem sushi i jest ok, myślę, że te paluszki pewnie też można.

Kiedyś się uczyłam na kursie, teraz tylko wyciągnęłam stare książki i notatki[emoji4]
Angielski przerobiłam i stwierdziłam, że jak leżę to za włoski się też zabiorę [emoji4] Co prawda są to podstawy, ale we Włoszech na wakacjach mi to wystarczyło[emoji16]

16uds65gf2i39h6o.png

[emoji173]10.08.2018[emoji173]
O jeju. Podziwiam !! Ja też leżałam a przyznam że ciężko mi było wziąć się nawet za przeczytanie gazety :/

Napisane na Redmi Note 4 w aplikacji Forum BabyBoom

Połówkowe mam 3 kwietnia zaraz po Świętach - właśnie w Szpitalu Medicover, mam abonament ,więc chodzę tam do ginekologa prowadzącego ciąże i na różne badania -niestety moja karta nie obejmuje porodu ;) musiałabym zapłacić za prywatny . Moje koleżanki, które tam rodziły mówią,że warto i się zastanawiam...
Komfort na pewno będzie większy, a to ważne. Pewnie mając tam abonament masz jakis rabat i zapłacisz mniej niż idąc z ulicy. Warte rozważenia faktycznie. Ja mam pakiet medyczny w Allianz i korzystam z różnych placówek sama dla siebie, a ciążę prowadzę w Damianie bo tam mam lekarkę której ufam bezgranicznie :)

Komfort na pewno będzie większy, a to ważne. Pewnie mając tam abonament masz jakis rabat i zapłacisz mniej niż idąc z ulicy. Warte rozważenia faktycznie. Ja mam pakiet medyczny w Allianz i korzystam z różnych placówek sama dla siebie, a ciążę prowadzę w Damianie bo tam mam lekarkę której ufam bezgranicznie :)
Damian tez jest świetny i chyba nawet ma lepszych lekarzy , moja koleżanka usuwała w Damianie swoim chłopcom migdałki prywatnie i jest bardzo zadowolona . U nas tez córka ma wskazanie do podcięcia migdałków bocznych - sa olbrzymie i o ile bardzo nie choruje to biedna chrapie i ma bezdechy . Nie mam pojęcia czy mi dadzą jakaś zniżkę za poród , na razie nie pytałam , boje sie tez kupować cos jeszcze dla malutkiej , chce przejść pozytywnie badanie połówkowe i wtedy zacznę myslec o rożnych sprawach . Ja taka zachowawcza jestem to bedzie twoje pierwsze dziecko?

@martini31 w ciąży warto brać pod uwagę wszystko :* ja np w ciąży z synem raz dostałam mega swędzącej pokrzywki. Masakra. W szpitalu wylądowałam. Do tej pory nie wiem po czym. To był jeden jedyny raz.
@madziula92 jak się czujesz ?
Ja już lepiej. Przynajmniej suchy kaszel mniejszy i nie mam duszności.
@Majlan coś tam powoli lepiej. Dzięki Kochana :*
@Fiorna u mnie też nie ma wiosny. A tak bardzo bym chciała.
@Marta_Bdg ja też miałam 6.6 po porodzie i transfuzje. Żelazo się nie wchłaniało. Ale to nie była sama wina niedoboru żelaza co najpewniej Wit B12 i kwasy folkowego. Dziś idę do lekarza i zobaczę czy tabletki plus dieta bogata w żelazo, B12 i kwas foliowy dała radę i podniosła hemo :)

Co do sprzątania to od tego jest mój mąż [emoji23] jest pedant i wiecznie chodzi i sprząta.
Ja za to gotuje, on w garach nic nie ruszy [emoji23] jak dla mnie podział ok ! :d
Ja to na wizyty NFZ nie narzekam. Mój lekarz ginekolog spoko. Lekarzy rodzinnych w przychodni mam trzech. Przychodzę i od ręki jestem przyjęta. Teraz jak w ciąży to jeszcze poza kolejnością. Mówię że to i to mi się dzieje, że jestem w ciąży i czy któryś lekarz mnie przyjmie i zawsze od ręki. Pielęgniarka zanosi kartę i przy wszystkich pacjentach - POTEM PANI WCHODZI.
Z synem jest za kolejnością przyjścia do pediatry. Bo teraz jako takich numerków nie ma przez sezon chorobowy. Pediatra przyjmuje w godzinach swojej pracy tyle dzieci ile tylko da radę przyjąć. Raz jak mały miał już napad duszności i kaszlu przy zapaleniu krtani wyszła z gabinetu, pyta które tak kaszle i wzięła nas poza kolejnością. Także nie mam na prawdę żadnego ale do wizyt na NFZ.

Dzisiaj właśnie idę na wizytę :) zobaczę co z hemoglobina :) i może dowiem się co za łobuz tam siedzi :) czy Maja czy Tymuś :)

Napisane na NEM-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

2 synów rodziłam na Zaspie. mój ginekolog tam pracuje i teraz tez będę tam rodzić przez cc. A ty gdzie zamierzasz rodzić?
Ja raczej też Zaspa:) Co by się nie działo zawsze jakoś tam ląduje i nigdy mnie nie odesłali. Jeśli mogę zapytać to gdzie prowadzisz ciążę? Ja prowadzę na Nfz w przychodni na Ujeścisku a usg mam w Invicta. Teraz z niecierpliwością czekam na 10 kwietnia na połówkowe.

@martini31 w ciąży warto brać pod uwagę wszystko :* ja np w ciąży z synem raz dostałam mega swędzącej pokrzywki. Masakra. W szpitalu wylądowałam. Do tej pory nie wiem po czym. To był jeden jedyny raz.
@madziula92 jak się czujesz ?
Ja już lepiej. Przynajmniej suchy kaszel mniejszy i nie mam duszności.
@Majlan coś tam powoli lepiej. Dzięki Kochana :*
@Fiorna u mnie też nie ma wiosny. A tak bardzo bym chciała.
@Marta_Bdg ja też miałam 6.6 po porodzie i transfuzje. Żelazo się nie wchłaniało. Ale to nie była sama wina niedoboru żelaza co najpewniej Wit B12 i kwasy folkowego. Dziś idę do lekarza i zobaczę czy tabletki plus dieta bogata w żelazo, B12 i kwas foliowy dała radę i podniosła hemo :)

Co do sprzątania to od tego jest mój mąż [emoji23] jest pedant i wiecznie chodzi i sprząta.
Ja za to gotuje, on w garach nic nie ruszy [emoji23] jak dla mnie podział ok ! :d
Ja to na wizyty NFZ nie narzekam. Mój lekarz ginekolog spoko. Lekarzy rodzinnych w przychodni mam trzech. Przychodzę i od ręki jestem przyjęta. Teraz jak w ciąży to jeszcze poza kolejnością. Mówię że to i to mi się dzieje, że jestem w ciąży i czy któryś lekarz mnie przyjmie i zawsze od ręki. Pielęgniarka zanosi kartę i przy wszystkich pacjentach - POTEM PANI WCHODZI.
Z synem jest za kolejnością przyjścia do pediatry. Bo teraz jako takich numerków nie ma przez sezon chorobowy. Pediatra przyjmuje w godzinach swojej pracy tyle dzieci ile tylko da radę przyjąć. Raz jak mały miał już napad duszności i kaszlu przy zapaleniu krtani wyszła z gabinetu, pyta które tak kaszle i wzięła nas poza kolejnością. Także nie mam na prawdę żadnego ale do wizyt na NFZ.

Dzisiaj właśnie idę na wizytę :) zobaczę co z hemoglobina :) i może dowiem się co za łobuz tam siedzi :) czy Maja czy Tymuś :)

Napisane na NEM-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
Juz jest lepiej, leki zaczęły działać [emoji16] cieszę się że Ty też lepiej się czujesz [emoji16]

Napisane na ASUS_X008D w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Do góry