reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

No masakra :D u nas tak od lat było , był proboszcz 25 lat u niego taki cennik się zaczął a kazden kolejny ksiądz po nim to kontynuowal zamiast zmienić na co łaska , ale widać im to odpowiada , może gdyby parafianie coś na to powiedzieli ale jakoś chyba ludziom to nie przeszkadza widać . ...
A np chyba organista podczas ślubu jeszcze swoją drugą się płaci . Pogrzeby też tyle co śluby .. za wszystko kasa. Jak zamawia się mszę świętą w czyjejs intencji tak samo trzeba , naszczescie to tylko 50 zł .
Raz podczas kolędy nowy proboszcz zapytał się czemu nie mamy ślubu kościelnego to mu mu powiedzialam że to tyle kosztuje sam ślub a gdzie reszta tym bardziej przy małym dziecku , powiedział że udzieli nam ślubu za darmo ale ma być skromnie bez hucznego przyjęcia, zreszta ja nigdy nie marzyłam o takim wielkim weselu , gdym brała ślub kościelny to bym chciała tylko najbliższe osoby rodzice , rodzeństwo i my , bo to dla nas robimy nie dla kogoś :) a ciekawe czy gdyby dał nam za darmo to obyło by się zapowiedzi wcześniej żeby ludzie wcześniej z całej wsi nie musieli wiedzieć :D
U was też są takie zapowiedzi przed ślubne , że ksiądz ogłasza podczas ogloszen na koniec mszy iles tam wcześniej przed datą ślubu że w związek małżeński mają zamiar wstąpić ten i ta .. ? :)
U nas zapowiedzi są wywieszane w gablocie przy wejściu do kościoła, nie są czytane. Czytane są wypominki☺
A za ślub daliśmy 500 zł 7 lat temu. A chrzest 100 zł.

reklama
U nas w poniedziałki s takim ciucholandzie są ubranka z F&F, Primark, H&M, Coolclub, Next itp. dane najlepsze marki za minus 70% czyli za grosze :)
Ja też mam taki ciucholand gdzie robię dzieciom zakupy i czasem coś dla siebie, lepsze marki, można znaleźć coś co jak nowe wygląda. Ostatnio kupiłam tam sobie sukienkę za 7 zł którą planuję założyć na chrzciny u znajomych za 2 tyg. Jak nowa. A chciałam taką wygodną do karmienia i sama mi w ręce weszła ☺

Kurczę, mam problem żeby ściągnąć mleko. Męża siostra zostanie dziś że 2-3godziny w szpitalu więc chciałam ściągnąć mleko na jedno karmienie ale słabo idzie. Ledwo mam 50ml z 2 razy. W czwartek jak ściągałam to nie było problemu. Godzinę po karmieniu miałam 100ml w 5min.

I do spowiedzi możemy iść skoro "żyjemy w grzechu" ?
To musisz się księdza spytać bo różnie do tego podchodzą. My z mężem przed ślubem mieszkaliśmy razem 3 lata i ksiądz nie udzielił rozgrzeszenia i komunii nie można było przyjąć. Tzn wiesz gdyby o samo mieszkanie chodziło to nie ma problemu ale że nie żyliśmy jak brat z siostrą(wiesz o czym mówię) i zamiaru poprawy nie było to rozgrzeszenia też nie było.

Kurczę...młoda wstała i miała w jednym oczku rope:(:( nie dużo,ale taka żółto zielona... nie wiem czy ja szczepic;(
Ja bym do przychodni zadzwoniła i spytała się pediatry bo też nie wiem. A na którą szczepienie? Zakrop oczko solą fizjologiczną i przejrzyj i znów Zakrop i zobacz czy zbiera się dalej ropa

Kurczę, mam problem żeby ściągnąć mleko. Męża siostra zostanie dziś że 2-3godziny w szpitalu więc chciałam ściągnąć mleko na jedno karmienie ale słabo idzie. Ledwo mam 50ml z 2 razy. W czwartek jak ściągałam to nie było problemu. Godzinę po karmieniu miałam 100ml w 5min.
Spróbuj jeszcze za chwilę a w ogóle to nakarm małą przed wyjściem to nie zdąży tak zglodnieć.

No masakra :D u nas tak od lat było , był proboszcz 25 lat u niego taki cennik się zaczął a kazden kolejny ksiądz po nim to kontynuowal zamiast zmienić na co łaska , ale widać im to odpowiada , może gdyby parafianie coś na to powiedzieli ale jakoś chyba ludziom to nie przeszkadza widać . ...
A np chyba organista podczas ślubu jeszcze swoją drugą się płaci . Pogrzeby też tyle co śluby .. za wszystko kasa. Jak zamawia się mszę świętą w czyjejs intencji tak samo trzeba , naszczescie to tylko 50 zł .
Raz podczas kolędy nowy proboszcz zapytał się czemu nie mamy ślubu kościelnego to mu mu powiedzialam że to tyle kosztuje sam ślub a gdzie reszta tym bardziej przy małym dziecku , powiedział że udzieli nam ślubu za darmo ale ma być skromnie bez hucznego przyjęcia, zreszta ja nigdy nie marzyłam o takim wielkim weselu , gdym brała ślub kościelny to bym chciała tylko najbliższe osoby rodzice , rodzeństwo i my , bo to dla nas robimy nie dla kogoś :) a ciekawe czy gdyby dał nam za darmo to obyło by się zapowiedzi wcześniej żeby ludzie wcześniej z całej wsi nie musieli wiedzieć :D
U was też są takie zapowiedzi przed ślubne , że ksiądz ogłasza podczas ogloszen na koniec mszy iles tam wcześniej przed datą ślubu że w związek małżeński mają zamiar wstąpić ten i ta .. ? :)
Tak, u nas też są zapowiedzi. Za które trzeba dodatkowo zapłacić jeśli jest się z innej parafii. My np braliśmy ślub w mojej parafii, mąż poszedł do swojej poprosić o zapowiedzi i ksiądz powiedział że należy się cytuję "co łaska, od 50 do 200 zł" [emoji23] A przy ślubie tak samo jak mówisz trzeba było osobno zapłacić organiście i pani od kwiatów i za nauki przedmałżeńskie [emoji16]

Ja bym do przychodni zadzwoniła i spytała się pediatry bo też nie wiem. A na którą szczepienie? Zakrop oczko solą fizjologiczną i przejrzyj i znów Zakrop i zobacz czy zbiera się dalej ropa

Spróbuj jeszcze za chwilę a w ogóle to nakarm małą przed wyjściem to nie zdąży tak zglodnieć.
Nakarmię ale wolałam ściągnąć też żeby jak mi się przedłuży wyjście dziecko nie było głodne.

reklama
Do góry