reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

No masakra :D u nas tak od lat było , był proboszcz 25 lat u niego taki cennik się zaczął a kazden kolejny ksiądz po nim to kontynuowal zamiast zmienić na co łaska , ale widać im to odpowiada , może gdyby parafianie coś na to powiedzieli ale jakoś chyba ludziom to nie przeszkadza widać . ...
A np chyba organista podczas ślubu jeszcze swoją drugą się płaci . Pogrzeby też tyle co śluby .. za wszystko kasa. Jak zamawia się mszę świętą w czyjejs intencji tak samo trzeba , naszczescie to tylko 50 zł .
Raz podczas kolędy nowy proboszcz zapytał się czemu nie mamy ślubu kościelnego to mu mu powiedzialam że to tyle kosztuje sam ślub a gdzie reszta tym bardziej przy małym dziecku , powiedział że udzieli nam ślubu za darmo ale ma być skromnie bez hucznego przyjęcia, zreszta ja nigdy nie marzyłam o takim wielkim weselu , gdym brała ślub kościelny to bym chciała tylko najbliższe osoby rodzice , rodzeństwo i my , bo to dla nas robimy nie dla kogoś :) a ciekawe czy gdyby dał nam za darmo to obyło by się zapowiedzi wcześniej żeby ludzie wcześniej z całej wsi nie musieli wiedzieć :D
U was też są takie zapowiedzi przed ślubne , że ksiądz ogłasza podczas ogloszen na koniec mszy iles tam wcześniej przed datą ślubu że w związek małżeński mają zamiar wstąpić ten i ta .. ? :)
Tak są [emoji4] wszędzie muszą być, bo to jest uwarunkowane prawem kościelnym. Zapowiedzi są po to, żeby w razie czego.. jakby ktoś wiedział, czy znał przyczynę, dlaczego nie możesz wstąpić w związek małżeński, miał czas żeby to zgłosić[emoji16] to takie nasze zagraniczne "czy ktoś zna powód dlaczego ta para nie może zawrzeć sakramentu, niech powie teraz albo zamilknie na wieki"[emoji16][emoji16]

reklama
Dziewczyny ja tak zmieniając temat to jeśli moja teraz ma te 4,3 kg i 58 cm i nosi te 62 cm ciuszki i ma w nich dużo luzu czyli pewnie jeszcze do końca listopada będzie dorastała do tego rozmiaru i przeskoczymy na 68 cm później to kombinezon na jesień/zimę szukać w rozmiarze raczej 74 cm ?
żeby miała luzu w nim żeby założyć jeszcze pod niego pajacyk ciepły i szalik. Bo jakbym kupiła 68 cm kombinezon to co pewnei byłby na cały grudzień tylko i już do sprzedania, to lepiej chyba 74 cm kupić żeby miała na grudzień/styczeń/luty.

Bo ja oczywiście z nudów jak dziecko śpi to nie odpocznę tylko szukam ciagle czegoś hahah
Na Allegro oczywiście
Ja kupiłam kilka takich polarowych na jesień 62-68 i założyłam raz , musiałam sprzedać. Drugi w sam raz a trzeci delikatnie za duży. Więc chyba będę patrzyła na 68-74 te różne polarki już , bo mam w kartonie jesszcze 2 kombinezony na zimę , dwa takie ciepłe kombinezony polarowe pod kombinezon np. I dwa dostaliśmy wczoraj jeszcze takie śliskie, to trochę tego mała ma już. Ale mimo wszystko rozejrzeć się za takich na 74 w razie czego :)

Ja właśnie zamowilam już ostatnio te ciuszki co pokazywałam i wszystko na 68 cm i jest takie jak powinno być tzn na pewno większe niż 62 cm także spokojnie [emoji5] ale dziękuje za ostrzeżenie. Dlatego się nie rozpędzam, bo i tak mówię za 2 tyg będę w Bytomiu i tam za max 150 zł kupię cała reklamówkę ślicznych i uszanowanych ciuszków na 68 cm dla niej :)
U nas w poniedziałki s takim ciucholandzie są ubranka z F&F, Primark, H&M, Coolclub, Next itp. dane najlepsze marki za minus 70% czyli za grosze :)

Idziecie do księdza, mówicie że chcecie ochrzcić dziecko, mówicie kiedy miałoby to być, dostajecie kartki do spowiedzi dla siebie i rodziców chrzestnych i tyle. Dane i adres chrzestnych trzeba podać. Na dzień przed chrzcinami pamiętam, że trzeba było dostarczyć te kartki z odbytej spowiedzi. Płaci się za chrzest po mszy przynajmniej u nas tak jest.
I do spowiedzi możemy iść skoro "żyjemy w grzechu" ?

No masakra :D u nas tak od lat było , był proboszcz 25 lat u niego taki cennik się zaczął a kazden kolejny ksiądz po nim to kontynuowal zamiast zmienić na co łaska , ale widać im to odpowiada , może gdyby parafianie coś na to powiedzieli ale jakoś chyba ludziom to nie przeszkadza widać . ...
A np chyba organista podczas ślubu jeszcze swoją drugą się płaci . Pogrzeby też tyle co śluby .. za wszystko kasa. Jak zamawia się mszę świętą w czyjejs intencji tak samo trzeba , naszczescie to tylko 50 zł .
Raz podczas kolędy nowy proboszcz zapytał się czemu nie mamy ślubu kościelnego to mu mu powiedzialam że to tyle kosztuje sam ślub a gdzie reszta tym bardziej przy małym dziecku , powiedział że udzieli nam ślubu za darmo ale ma być skromnie bez hucznego przyjęcia, zreszta ja nigdy nie marzyłam o takim wielkim weselu , gdym brała ślub kościelny to bym chciała tylko najbliższe osoby rodzice , rodzeństwo i my , bo to dla nas robimy nie dla kogoś :) a ciekawe czy gdyby dał nam za darmo to obyło by się zapowiedzi wcześniej żeby ludzie wcześniej z całej wsi nie musieli wiedzieć :D
U was też są takie zapowiedzi przed ślubne , że ksiądz ogłasza podczas ogloszen na koniec mszy iles tam wcześniej przed datą ślubu że w związek małżeński mają zamiar wstąpić ten i ta .. ? :)
U nas się wisi w gablocie pod kościołem jakiś okres. Takie nasze zapowiedzi. Z ambony nic ksiądz nie gada :)
I do spowiedzi możemy iść skoro "żyjemy w grzechu" ?
U nas nie. Gdy nie byłam w małżeństwie A chrzcilam to nie było dla nas spowiedzi ani komunii.za to chyba wszędzie chrzestni muszą komunię przyjść więc oni teoretycznie nie mogą żyć w grzechu. Zresztą u nas chrzestni muszą mieć zaświadczenie od siebie że są godnymi katolikami .A osobom bez ślubu w związkach czy rozwodnikom ksiądz zaświadczenia nie daje..

Cześć dziewczyny! Ja nie od Was, ale mam pytanie...
CZY którejś z Was nie został z okresu ciąży duphaston?
Moja koleżanka jest po IV, jeździ do swojego lekarza ponad 300 km i nie wpisał jej na zapas recepty, a lekarz rodzinny nie chce wypisać... czy któraś może nam pomoc? :-)

reklama
Do góry