reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2018

No masakra :D u nas tak od lat było , był proboszcz 25 lat u niego taki cennik się zaczął a kazden kolejny ksiądz po nim to kontynuowal zamiast zmienić na co łaska , ale widać im to odpowiada , może gdyby parafianie coś na to powiedzieli ale jakoś chyba ludziom to nie przeszkadza widać . ...
A np chyba organista podczas ślubu jeszcze swoją drugą się płaci . Pogrzeby też tyle co śluby .. za wszystko kasa. Jak zamawia się mszę świętą w czyjejs intencji tak samo trzeba , naszczescie to tylko 50 zł .
Raz podczas kolędy nowy proboszcz zapytał się czemu nie mamy ślubu kościelnego to mu mu powiedzialam że to tyle kosztuje sam ślub a gdzie reszta tym bardziej przy małym dziecku , powiedział że udzieli nam ślubu za darmo ale ma być skromnie bez hucznego przyjęcia, zreszta ja nigdy nie marzyłam o takim wielkim weselu , gdym brała ślub kościelny to bym chciała tylko najbliższe osoby rodzice , rodzeństwo i my , bo to dla nas robimy nie dla kogoś :) a ciekawe czy gdyby dał nam za darmo to obyło by się zapowiedzi wcześniej żeby ludzie wcześniej z całej wsi nie musieli wiedzieć :D
U was też są takie zapowiedzi przed ślubne , że ksiądz ogłasza podczas ogloszen na koniec mszy iles tam wcześniej przed datą ślubu że w związek małżeński mają zamiar wstąpić ten i ta .. ? :)
Tak są [emoji4] wszędzie muszą być, bo to jest uwarunkowane prawem kościelnym. Zapowiedzi są po to, żeby w razie czego.. jakby ktoś wiedział, czy znał przyczynę, dlaczego nie możesz wstąpić w związek małżeński, miał czas żeby to zgłosić[emoji16] to takie nasze zagraniczne "czy ktoś zna powód dlaczego ta para nie może zawrzeć sakramentu, niech powie teraz albo zamilknie na wieki"[emoji16][emoji16]

reklama
Dziewczyny ja tak zmieniając temat to jeśli moja teraz ma te 4,3 kg i 58 cm i nosi te 62 cm ciuszki i ma w nich dużo luzu czyli pewnie jeszcze do końca listopada będzie dorastała do tego rozmiaru i przeskoczymy na 68 cm później to kombinezon na jesień/zimę szukać w rozmiarze raczej 74 cm ?
żeby miała luzu w nim żeby założyć jeszcze pod niego pajacyk ciepły i szalik. Bo jakbym kupiła 68 cm kombinezon to co pewnei byłby na cały grudzień tylko i już do sprzedania, to lepiej chyba 74 cm kupić żeby miała na grudzień/styczeń/luty.

Bo ja oczywiście z nudów jak dziecko śpi to nie odpocznę tylko szukam ciagle czegoś hahah
Na Allegro oczywiście
Ja kupiłam kilka takich polarowych na jesień 62-68 i założyłam raz , musiałam sprzedać. Drugi w sam raz a trzeci delikatnie za duży. Więc chyba będę patrzyła na 68-74 te różne polarki już , bo mam w kartonie jesszcze 2 kombinezony na zimę , dwa takie ciepłe kombinezony polarowe pod kombinezon np. I dwa dostaliśmy wczoraj jeszcze takie śliskie, to trochę tego mała ma już. Ale mimo wszystko rozejrzeć się za takich na 74 w razie czego :)

Ja właśnie zamowilam już ostatnio te ciuszki co pokazywałam i wszystko na 68 cm i jest takie jak powinno być tzn na pewno większe niż 62 cm także spokojnie [emoji5] ale dziękuje za ostrzeżenie. Dlatego się nie rozpędzam, bo i tak mówię za 2 tyg będę w Bytomiu i tam za max 150 zł kupię cała reklamówkę ślicznych i uszanowanych ciuszków na 68 cm dla niej :)
U nas w poniedziałki s takim ciucholandzie są ubranka z F&F, Primark, H&M, Coolclub, Next itp. dane najlepsze marki za minus 70% czyli za grosze :)

Idziecie do księdza, mówicie że chcecie ochrzcić dziecko, mówicie kiedy miałoby to być, dostajecie kartki do spowiedzi dla siebie i rodziców chrzestnych i tyle. Dane i adres chrzestnych trzeba podać. Na dzień przed chrzcinami pamiętam, że trzeba było dostarczyć te kartki z odbytej spowiedzi. Płaci się za chrzest po mszy przynajmniej u nas tak jest.
I do spowiedzi możemy iść skoro "żyjemy w grzechu" ?

No masakra :D u nas tak od lat było , był proboszcz 25 lat u niego taki cennik się zaczął a kazden kolejny ksiądz po nim to kontynuowal zamiast zmienić na co łaska , ale widać im to odpowiada , może gdyby parafianie coś na to powiedzieli ale jakoś chyba ludziom to nie przeszkadza widać . ...
A np chyba organista podczas ślubu jeszcze swoją drugą się płaci . Pogrzeby też tyle co śluby .. za wszystko kasa. Jak zamawia się mszę świętą w czyjejs intencji tak samo trzeba , naszczescie to tylko 50 zł .
Raz podczas kolędy nowy proboszcz zapytał się czemu nie mamy ślubu kościelnego to mu mu powiedzialam że to tyle kosztuje sam ślub a gdzie reszta tym bardziej przy małym dziecku , powiedział że udzieli nam ślubu za darmo ale ma być skromnie bez hucznego przyjęcia, zreszta ja nigdy nie marzyłam o takim wielkim weselu , gdym brała ślub kościelny to bym chciała tylko najbliższe osoby rodzice , rodzeństwo i my , bo to dla nas robimy nie dla kogoś :) a ciekawe czy gdyby dał nam za darmo to obyło by się zapowiedzi wcześniej żeby ludzie wcześniej z całej wsi nie musieli wiedzieć :D
U was też są takie zapowiedzi przed ślubne , że ksiądz ogłasza podczas ogloszen na koniec mszy iles tam wcześniej przed datą ślubu że w związek małżeński mają zamiar wstąpić ten i ta .. ? :)
U nas się wisi w gablocie pod kościołem jakiś okres. Takie nasze zapowiedzi. Z ambony nic ksiądz nie gada :)
I do spowiedzi możemy iść skoro "żyjemy w grzechu" ?
U nas nie. Gdy nie byłam w małżeństwie A chrzcilam to nie było dla nas spowiedzi ani komunii.za to chyba wszędzie chrzestni muszą komunię przyjść więc oni teoretycznie nie mogą żyć w grzechu. Zresztą u nas chrzestni muszą mieć zaświadczenie od siebie że są godnymi katolikami .A osobom bez ślubu w związkach czy rozwodnikom ksiądz zaświadczenia nie daje..

Cześć dziewczyny! Ja nie od Was, ale mam pytanie...
CZY którejś z Was nie został z okresu ciąży duphaston?
Moja koleżanka jest po IV, jeździ do swojego lekarza ponad 300 km i nie wpisał jej na zapas recepty, a lekarz rodzinny nie chce wypisać... czy któraś może nam pomoc? :-)

reklama
Do góry