reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Ja też chyba zrobie tak jak wy kobity i po prostu tak jakby w dzień urodzin małej tylko w inny miesiąc czyli 4 kwietnia wyprawimy to wszytko :)

I będzie już ciepło chyba na dworze to u rodziców mojego na ogrodzie zaprosi się najbliższa rodzine jego, moich rodziców, chrzestnych oczywiście i porobie z jego mama jakieś 3 sałatki, śledziki, jajka, wędliny, chlebek i do tego jakieś winka, soki, woda i na początek oczywiście tort i jakieś ciasto u starczy ;) w końcu to święto dziecka, a nie żeby dorośli się ożarli jak szaleni haha

A w lutym/marcu będę myślała nad strojem dla mnie, dla malutkiej i nad ozdobami i zaproszeniami i chyba tyle? Czy coś jeszcze jest potrzebne. No i do kościoła się trzeba wybrać żeby uzgodnić termin tak? Bo ja taki szatan trochę jestem hah i rzadko kiedy tam bywam, wiec nawet nie wiem jak to wyglada te formalności i jak to się załatwia :/
My w tym tygodniu idziemy do księdza żeby powiedzieć że chcemy tego 28 października ochrzcić małą aż się stresuje jak sobie pomyślę o kazaniu od księdza .. mamy tylko ślub cywilny a dla kościoła to tak jakbysmy wcale ślubu nie mieli i żyli w grzechu , np nie możemy chodzić do spowiedzi czy sakramentu eEucharysti nawet podczas Chrztu , już kiedyś się nasłuchałam jak synka chrzcilismy dlaczego nie mamy ślubu kościelnego że to grzech i takie tam ..

reklama
U nas też właśnie tylko w 2 niedzielę w miesiącu są chrzciny :) moja teraz nosi 62 niektóre 68 , a ubranka do chrztu na 68 jej kupię , sukienkę już zamówiłam i sweterek z hm , płaszczyk już też zamówiony :) nie kupuje typowo zestawu do chrztu tylko takie bardziej eleganckie rzeczy które jeszcze później założymy :) sukieneczkę z hm kupiłam za 39 zł jak będzie taka tam sobie to użyje ja jaka sukienkę awaryjną na przebranie to wiadomo to maluszek i może się jej ulać czy cos .. :) więc warto mieć na zmianę cos sukieneczkę a dla chłopca dodatkową koszule czy body :)
Pod sukieneczkę założymy body na ramiączka a jak będzie zimno to na sukienkę sweterek i dopiero plaszczyk . Jeszcze muszę kupić rajstopki, buciki i czapkę
Jak zamawiałam ten sweterek i sukienkę z hm ze 3 dni temu to były dostępne wszystkie rozmiary a dzisiaj patrzę że kazden rozmiar wykupiony , ostro ludzie biorą .. :D
Chłopca chyba łatwiej ubrać jak dziewczynkę , koszule łatwiej wybrać jak sukienkę do tego rajstopki grube Zobacz załącznik 901210 Zobacz załącznik 901211 Zobacz załącznik 901213 Zobacz załącznik 901220 Zobacz załącznik 901212

Śliczne ubranka, ale najbardziej mnie ten płaszczyk urzekł :) no muszę jakiś taki tez elegansio jej sprawić na kwiecień i ogólnie na wiosnę żeby miała, bo tez wychodzę z założenia, ze ciuszki kupię takie uniwersalne eleganckie żeby miala na inne okazje jak zdąży ubrać, bo wiadomo teraz to nam będą jak na drożdżach rosły :)
To ja w takim razie jestem mega ciekawa jaki rozmiar moja będzie miała w marcu/kwietniu hah. Może już te na 80 cm czy ileś tam

My w tym tygodniu idziemy do księdza żeby powiedzieć że chcemy tego 28 października ochrzcić małą aż się stresuje jak sobie pomyślę o kazaniu od księdza .. mamy tylko ślub cywilny a dla kościoła to tak jakbysmy wcale ślubu nie mieli i żyli w grzechu , np nie możemy chodzić do spowiedzi czy sakramentu eEucharysti nawet podczas Chrztu , już kiedyś się nasłuchałam jak synka chrzcilismy dlaczego nie mamy ślubu kościelnego że to grzech i takie tam ..

Glupio, że tego nie wiem, ale do tego żebyśmy mogli ochrzcić malutka to musimy być chociaż małżeństwem z moim tak po cywilnemu? Tzn ślub w urzędzie taki mały bez wielkiej pompy? Bo my nie jesteśmy nawet małżeństwem, a ja tutaj chrzest planuje hah. Mała ma nazwisko oczywiście Bartka.

Nie przejmuj się. Sama wiesz jak w naszym kraju wyglada życie księży. Oni najwiecej morałów prawią, a ile się słyszy o strasznych rzeczach, które oni robią i można się domyślić co robią o czym się nawet i nie słyszy.. cnota, skromność, wstrzemięźliwość taaa jasne. Nie w tym kraju.

Daj spokój to chore. Cywilny ślub powinien być tak samo respektowany przez kościół jak taki kościelny. Nie kumam czemu tak się zachowuje kościół i księża i osobę tam służące.. ale wiaodmo jak nie wiaodmo o co chodzi i chodzi niestety o pieniążki.. ta grzech. Grzech to jest takie gadanie i osądzanie i upokarzanie ludzi, którzy się kochają, tworzą dobra normalna kochająca się rodzine itd. A oni krytyka. Nie kumam kościoła i księży i dlatego nie będę tam chodziła i nie chodzę. Wiarę można mieć w sercu i modlić się w domu itd i być po prostu dobrym człowiekiem.

A ile teraz ma wagi i cm? Podejrzewam, że może 68 cm już być dobre?

U nas młoda ma 58 cm/ 4,3 kg i nosi już tylko raczej te ciuszki na 62 cm i ma je oczywiście luźne, ale wole luzne niż na styk żeby dziecko nie miało jak ruszać nóżkami itd i podejrzewam, że jakoś za 1.5-2 miesiące na ten 68 wskoczymy czyli tak początek/koniec listopad, bo wole żeby miała swobodę i już teraz nakupiłam trochę na 68 cm a jak będę u mamy za 2 tyg w Bytomiu to jest tam wielki ciucholand co wtedy za ponad 100 zł kupiłam ubranka na 56/62 cm cała reklamówkę dosłownie na wycenę i na wage i piękne były :) teraz zrobimy tak samo, wydam 150 zł i kupię jej na 68/74 cm takie właśnie jesienno-zimowe kreacje ;) a moja mama się zajmie wtedy malutka z 3-4 h a my będziemy mieć luz i na miasto na ciuchy
Mały ma teraz 59 cm i waży 3630g;) ubieram mu 56 i 62 z pepco są dobre :) w ciucholandzie nieraz można trafić na naprawdę fajne ubranka [emoji16]

Śliczne ubranka, ale najbardziej mnie ten płaszczyk urzekł :) no muszę jakiś taki tez elegansio jej sprawić na kwiecień i ogólnie na wiosnę żeby miała, bo tez wychodzę z założenia, ze ciuszki kupię takie uniwersalne eleganckie żeby miala na inne okazje jak zdąży ubrać, bo wiadomo teraz to nam będą jak na drożdżach rosły :)
To ja w takim razie jestem mega ciekawa jaki rozmiar moja będzie miała w marcu/kwietniu hah. Może już te na 80 cm czy ileś tam
Możliwe że już z 80 bo to wypada ten rozmiar zazwyczaj jak na metkach 9-12 msc :) ja właśnie lubię skromne ubranka niż takie mega sukienki baletnice że najpierw sukienkę widać a na końcu dziecko . Teraz chłodno będzie na to i tak będzie płaszczyk to sukienki nie będzie jakoś tak widac w kościele . Tak myślę czy by jej nie kupić jasnego kocyka do kościoła biel czy ecru żeby okryć nozki . Szkoda że odrazu na początku września nie zrobiliśmy tak było fajnie ciepło wystarczyła by tylko sukienka i jakieś sweterek opaska a teraz trzeba będzie duzo ciepłej ubrac :)
W marcu kwietniu to też jeszcze chłodno może być jak w październiku :)

Glupio, że tego nie wiem, ale do tego żebyśmy mogli ochrzcić malutka to musimy być chociaż małżeństwem z moim tak po cywilnemu? Tzn ślub w urzędzie taki mały bez wielkiej pompy? Bo my nie jesteśmy nawet małżeństwem, a ja tutaj chrzest planuje hah. Mała ma nazwisko oczywiście Bartka.

Nie przejmuj się. Sama wiesz jak w naszym kraju wyglada życie księży. Oni najwiecej morałów prawią, a ile się słyszy o strasznych rzeczach, które oni robią i można się domyślić co robią o czym się nawet i nie słyszy.. cnota, skromność, wstrzemięźliwość taaa jasne. Nie w tym kraju.

Daj spokój to chore. Cywilny ślub powinien być tak samo respektowany przez kościół jak taki kościelny. Nie kumam czemu tak się zachowuje kościół i księża i osobę tam służące.. ale wiaodmo jak nie wiaodmo o co chodzi i chodzi niestety o pieniążki.. ta grzech. Grzech to jest takie gadanie i osądzanie i upokarzanie ludzi, którzy się kochają, tworzą dobra normalna kochająca się rodzine itd. A oni krytyka. Nie kumam kościoła i księży i dlatego nie będę tam chodziła i nie chodzę. Wiarę można mieć w sercu i modlić się w domu itd i być po prostu dobrym człowiekiem.
Nie trzeba mieć ślubu żadnego , nie musicie być małżeństem , tylko wiadomo ksiądz może sobie pogadać ale i tak ochrzci dziecko :)
No niestety tak jest ehh trzeba się najpierw nasłuchać

Hej Dziewczyny, witam się w ten wietrzny dzień.
U nas to chyba jednak skądś, wysypka zmieniła się, jest drobniejsza, czuć szorstkie pod palcami... jutro szczepienie, to zapytam lekarza. Dziś ostatni dzień z nabialem:(:(:(:(:(

My chrzciny w drugi Dzień Świąt Bożego Narodzenia... W lokalu dla najbliższej rodziny, rodzice, rodzeństwo z rodzinami i moi chrzestni, gdyż łącze dwie imprezy, chrzciny i moja 30stke;)

Załączniki

• 20180924_111647.jpg
    20180924_111647.jpg
    1,6 MB · Wyświetleń: 88

Osadzanie, krytykowanie przez księdza jest oczywiście zle ale muszę to napisac, chrzest to nie jest impreza żeby ładnie ubrać dziecko tylko przyjęcie wiary dla dziecka i obowiązkow na rodziców do wychowania dziecka w wierze w jakiej ten chrzest przyjmuje. Wydaje mi się że większość chrzci teraz bo trzeba, bo teściowie czy rodzice nalegają i to według mnie już jest powód do krytyki. Bo po co to robisz skoro nie wierzysz? Nie chodzisz do kościoła?
Mam nadzieję że się nie obrazicie ale według mnie to jest bezsensu.

@miloscwczasachpopkultury u nas nikt nas nie skrytykował że nie mamy kościelnego. Wprost przeciwnie. U nas księża chcą byśmy chrzcily mała normalnke na mszy jak inne rodziny. I mówi żebyśmy sobie rozwiązali sprawy formalne i on nam wtedy z miłą chęcią slubu udzieli. Baaa on mimo tego co za nami bardzo się cieszy ze chcemy ślub kościelny wziąć. Tylko jeszcze nie Teraz. I na prawdę oprócz tego że nie możemy przystąpić do komunii to nikt nas gorzej nie traktuje.

reklama
Mały ma teraz 59 cm i waży 3630g;) ubieram mu 56 i 62 z pepco są dobre :) w ciucholandzie nieraz można trafić na naprawdę fajne ubranka [emoji16]

To moja niezła kluseczka przy Twoim [emoji16]
Oj tak, ja uwielbiam ciuchilandy za to, że za grosze można mega piękne ubrania znaleźć, a dla maluchów to już w ogóle cuda widziałam i praktycznie 1/3 piętra u góry na wycenę tam jest dla dzieciaczków to już widze te perełki, które znajdziemy [emoji5][emoji1376]

Do góry