reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2018

To skok rozwojowy. Dziecko potrzebuje więcej mleka i jak Ci tak wisi cały dzień to cyce dostają sygnał że potrzeba więcej produkować. Ja tak miałam parę dni temu. Po tym jak mi maly co chwilę się domagał piersi czułam że tego mleka faktycznie przybyło. Nawet pisałam Wam o tym. Czułam jakby znów przyszedł nawał taki jak parę dni po porodzie. Teraz juz lepiej piersi nie są takie twarde ale widocznie jest w nich już więcej mleka bo mały już normalnie je.
Trzeba pozwolić dziecku ssać w takich momentach tyle ile chce bo to nam ustawia laktację. Najgorzej wtedy podać mm myśląc że dziecko głodne. Piersi produkują na bieżąco. Głodne nie będzie. Będzie wtedy tylko częściej jeść.
No ja też posłuchałam Waszych rad gdy byłam bliska załamania i podania mm. Teraz mimo tego , że nie umiemy się jezzcze idealnie przystawić to mała się najada jedną piersia i idzie spać , wstaje zadowolona, zauważyłam tez od wczoraj , że dużo obserwuje," bawi się ładnie ", ja ja całuje i mówię do niej , a ona się cała buzia uśmiecha , czasem zapiszczy. Już taka coraz fajniejsza się robi ;)
Jeszcze dzisiaj tak pomyślałam , że ona taka płaczliwa była i czasem jest od tej szczepionki. Położna tydzień temu mówiła , że będzie się zbierać, ropa, robić strupek i. Że może ja bolec rączka a ja nic nie uważałam na to bo mi z głowy wyleciało :(

reklama
To skok rozwojowy. Dziecko potrzebuje więcej mleka i jak Ci tak wisi cały dzień to cyce dostają sygnał że potrzeba więcej produkować. Ja tak miałam parę dni temu. Po tym jak mi maly co chwilę się domagał piersi czułam że tego mleka faktycznie przybyło. Nawet pisałam Wam o tym. Czułam jakby znów przyszedł nawał taki jak parę dni po porodzie. Teraz juz lepiej piersi nie są takie twarde ale widocznie jest w nich już więcej mleka bo mały już normalnie je.
Trzeba pozwolić dziecku ssać w takich momentach tyle ile chce bo to nam ustawia laktację. Najgorzej wtedy podać mm myśląc że dziecko głodne. Piersi produkują na bieżąco. Głodne nie będzie. Będzie wtedy tylko częściej jeść.
Dzięki Dziewczyny za odpowiedzi. Mi do głowy nie przyszło żeby mm podać. Tylko upierdliwe to noszenie na rękach. Tak jak Wam pisałam w nocy miała jedna 6 godzinna przerwę, a w dzień co 2 godz, nigdy tyle nie jadła. W końcu zasnęła, zobaczymy na jak długo.
@KatiNails mi położna kazała dopajac woda,zwłaszcza w upalach... mówiła że takie są zalecenia...Ale ja nie dopajam. Syna też nie dopajalam i zyje;)

No tak tylko mi pediatra kazała podawać wodę żeby wyplukłac żółtaczkę a później znajoma mi mówi że tak nie można robić bo to rozszerzenie diety. Ja tego nie rozumiem bo jeśli jest potrzeba to się daje i co z tego że się dietę rozszerza [emoji39] tak samo jeśli dziecko boli brzuch ciągle to moim zdaniem można spróbować herbaty . Jeśli zadziała to super jeśli nie to się więcej nie podaje i tyle. No ale nie mówię że się nie mylę, może nie mam racji . Wiem że jeśli dziecko boli brzuch to się próbuje wszystkiego i mi osobiście w ogóle nie przeszkadza że to rozszerzenie
Ja też dopajam. Małej się lepiej pierdzi po nich i ogólnie widzę , że chce jej się po prostu czasem pić. Cycka nie weźmie , bo nie jest głodna , ale butelkę pochłonie. Nie mam serca trzymać ją tylko na mleku. Dorosłemu chce się pić a co dopiero dziecku.

No ok rozszerzenie diety ale co z tego ?
Z czym to się wiąże ?
Nie bez powodu dzieci mają być na samym mleku do pewnego momentu. Zbyt wczesne rozszerzanie diety może prowadzić do alergii, nietolerancji itd. Co ciekawe jak chodze z córką do szpitala do alergologa bo ma AZS to pierwsze pytanie zawsze kiedy wprowadzane pokarmy były i czy była na kp czy mm.

A no to rozumiem :)
Na wyjście to ja muszę stanik kupić bo mam tylko takie miękkie i na wyjście zakładam zwykle stare swoje ale nie wygodnie w nich.. tylko , że u mnie w mieście nigdzie nie kupię uszetywnisnego do karmienia :// a na mój biust ciężko dobrać przez internet
Zobacz sobie w h&m. Ja tam kupiłam bardzo fajny sztywny :)

Rany to mnie nadal zalewa jak mały za długo śpi. Dzisiaj w nocy musiałam pierwszy raz spać w biustonoszu i z wkładkami bo tak to koszula do prania codziennie.
Mój mały nie śpi za długo [emoji16] Zazwyczaj 3-3,5h, czasami 4h. Wtedy dopiero czuję, że piersi zaczynają być twarde, ale już raczej mnie nie zalewa. Zalewało na początku

No tak tylko mi pediatra kazała podawać wodę żeby wyplukłac żółtaczkę a później znajoma mi mówi że tak nie można robić bo to rozszerzenie diety. Ja tego nie rozumiem bo jeśli jest potrzeba to się daje i co z tego że się dietę rozszerza [emoji39] tak samo jeśli dziecko boli brzuch ciągle to moim zdaniem można spróbować herbaty . Jeśli zadziała to super jeśli nie to się więcej nie podaje i tyle. No ale nie mówię że się nie mylę, może nie mam racji . Wiem że jeśli dziecko boli brzuch to się próbuje wszystkiego i mi osobiście w ogóle nie przeszkadza że to rozszerzenie
Wiesz Aleks też dostawał herbatki i nic mu nie było :) ale z Mają teraz nie będę kombinować. A z położonymi... Moja mi oststni powiedziała że mała dobrze by było od piersi odstawić jeśli dalej tak będzie z jej kupami. [emoji23] Nooo sorry. Ogólnie jest bardzo spoko ale... Tsk samo powiedziała że Maja ma pępek przepuklinowy. Gdzie pediatra mówi że nigdy w życiu ani jedno ani drugie

reklama
Do góry