Od razu. I u nas w szpitalu nie tyle wypisują opiekę na żonę co na dziecko bo żona nie jest w stanie sprawować opieki nad dzieckiem przez swój stan zdrowia przez tyle i tyle dni.Oj wysyp dzieciaczków będzie dzisiaj[emoji5] zaraz dziewczyny będą wrzucać wpisy że już są po[emoji5]
Dziewczyny mam pytanie
Mąż chce wziąć na mnie opiekę 14 dni. Czy może je wziąć np dwa tygodnie po porodzie czy od razu musi? Już się umówiłam z moim gin że mu wypisze , ale mąż ma do 17go urlop jeszcze. Jak weźmie teraz L4 to mu ten urlop się przerwie i krócej będzie w domu z nami.
W jakim czasie po porodzie można wziąć opiekę na żonę?
Bo np te 2 dni okolicznościowego ponoć w ciągu 3 tyg od porodu. Bo taki jest termin na zarejestrowanie dziecka w USC.
reklama
miloscwczasachpopkultury
Fanka BB :)
Ja córkę od urodzenia kąpałam codziennie. Głowę też. Później głowę to już rzadziej. Teraz 2 razy w tygodniu. Ale kąpanie to codzienny rytuał u nas od zawsze. Ona nawet jak jest padnięta po jakimś wypadzie czy dłuższej posiadówce u kogoś i zaśnie w aucie w drodze do domu to i tak w domu nie zaśnie z powrotem bez mycia.
Małego też zamierzam kąpać codziennie. Łącznie z myciem głowy teraz.
Tak ja myślę , że tym bardziej teraz w te upały to konieczne, z resztą sama nie wyobrażam sobie nie umyć się chociaż raz dziennie.
No ja 3 x dziennie prysznic i pielęgnacja krocza ostra po tym ale no włosy myje co 4 dni jak zwykle, a serio dużo robię przy niej i w domu także się nalałam i napoce, ona leży to odpoczywa i się tak nie poci skoro teraz zaczęłam ją ubierać tak jak wy tzn body z krótkim rękaw nóżki i skarpetki na to i Pielucha na uszko tetrowa i dziecko ma idealna temperaturę i nie jest zagrzane )
miloscwczasachpopkultury
O jaka ona do taty podobna na tym pierwszym zdjęciu najbardziej [emoji5] i ten uśmiech[emoji5] śliczna
Ja to się mylę i do małego co chwila mówię moja córeczko, laleczko, i Natusiu [emoji5]
Chyba trzeba się przestawić , że to tym razem chłopak [emoji5]
No podobna, ale do mnie jak miałam 1-2 miesiące tez i to bardzo, myśle ze z dnia na dzień będzie tez widać jak się zmienia na buzi oczy nosek usta kształt buzi skoro przybierze i zaczniemy dostrzegać moje cechy tez. Ustka podobno moje i minki moje jak byłam mała i teraz dziękujemy [emoji173]️
Hah ni tak [emoji5] ja synka chce za 3-4 lata.
miloscwczasachpopkultury
Moj jadła o 3.30 i nadal śpi. 4h [emoji33] zaraz ja budzę.
No to korzystaj ale tak jak mówisz budź po max 4 h bo nie miałabym ja np serca „korzystać” z 6-7 h i maluszka nie nakarmić i nie przebrać.
Meml
U nas też codzienny rytuał z myciem. Od malutkiego tak robiliśmy i Marta ma już zakofowane w głowie. Kolacja, kąpiel cZy prysznic i spać.Jasne, to tez można tak odbierać i właśnie relaksować maluszka kąpielą i to go uśpi czytałam nawet o tym artykuł w gazecie. Ja co 2gi dzień kąpanie z myciem i czekaniem włosków, a tak to codziennie po każdej zmianie pieluchy i tak przemywam cały dół łącznie z nóżkami stopami tetra z czysta woda i letnia to ja chłodzi myje i nawilża
miloscwczasachpopkultury
Ja widze twoje usta i uśmiech
Uuuf [emoji179][emoji173]️[emoji173]️[emoji173]️ pocieszylas mnie, bo mam czasami uczucie takie smutku tzn mega się cieszę jak każdy prawie mówi czysty tatuś itd rodzinka Łachaczów itd ale lekko przykro, ze zapominają o tym ze mamusia 9 ideowcy nosiła w brzuszku itd i później rodziła te 28 h prawie
miloscwczasachpopkultury
Oj wysyp dzieciaczków będzie dzisiaj[emoji5] zaraz dziewczyny będą wrzucać wpisy że już są po[emoji5]
Dziewczyny mam pytanie
Mąż chce wziąć na mnie opiekę 14 dni. Czy może je wziąć np dwa tygodnie po porodzie czy od razu musi? Już się umówiłam z moim gin że mu wypisze , ale mąż ma do 17go urlop jeszcze. Jak weźmie teraz L4 to mu ten urlop się przerwie i krócej będzie w domu z nami.
Bo np te 2 dni okolicznościowego ponoć w ciągu 3 tyg od porodu. Bo taki jest termin na zarejestrowanie dziecka w USC.
Ja nie wiem jak, ale np pare dni opieki po szpitalu to się należy chyba od razu, tylko ze szpitala potrzebny papierek, ze lezysz albo lezalas i on to musi zanieść do pracy tak słyszałam na korytarzu na ginekologii jak tatusiowe przychodzili i pytali jak to ma być. Mój ma urlop do 19 sierpnia i składamy te w Niemczech wniosek o urlop tacierzyński od razu, bo tam jest 70% za każdy miesiąc płatne, a mu przysługuje na raz musi wziąć 2 miesiące i to 7 tyg przed wniosek musi być. Także jak złożzymy 19 sierpnia to tak na początek/polowe października dostanie. Idealnie by było i wtedy do połowy grudnia i później i tak ma 2 tyg przerwy świątecznej i sylwestrowa i na nowy rok do pracy hahha
Także w październiku podróż nad morze na tydzień, w listopadzie na początku do mojej mamy na Śląsk, a w grudniu na święta na 5 dni tez do mamy na Śląsk i jeden dzień świąt tutaj u jego rodziców
Sylwester bysmy chcieli chyba tak „rodzinnie” [emoji5][emoji7][emoji179]
miloscwczasachpopkultury
Oj wysyp dzieciaczków będzie dzisiaj[emoji5] zaraz dziewczyny będą wrzucać wpisy że już są po[emoji5]
Dziewczyny mam pytanie
I czemu niby mieliby zabierać wam z urlopu tego co ma on do 17 sierpnia? To chyba dwa osobne urlopu i nie mogą.. dopiero ten urlop tez ttatusiowy to licząc po 17 sierpnia także np od 18 sierpnia do 2 września jakoś
Anulaa88
Uwaga jade na porodówkę [emoji23] wykrakalas [emoji3] skurcze co 4-6min, nawalaja jak nie wiem, odszczekuje jak wcześniej mówiłam ze nie bardzo bolesne [emoji33]
U mnie skurcze co 8 minut i zrobiły się dłuższe i bardziej bolesne. Poczekam do 5nad ranem i chyba też się z mężem zabierzemy na porodówke.
Dziewczyny powodzenia! Trzymam kciuki![emoji16]Ja od 2,5 h skurcze co 9 minut i boli jak jasna cholera ale czekam aż będą częściej.
reklama
Vanilia120
Przyjmują mnie na oddział. Miałam 5 skurczy jak byłam podłączona do ktg i ani jeden się nie zapisał. Rozwarcie na palec więc nawet nie wiem czy to jest 1 cm. Ciągle krwawie i mam skurcze co 8-9 minut. Zbadali mi wody czy nie są zielone, ale wszystko ok. Jak dziewczynie przede mną je badali to strasznie się darka a to w sumie nie bolało. Bardziej bolą mnie moje skurcze.