reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Oj wysyp dzieciaczków będzie dzisiaj[emoji5] zaraz dziewczyny będą wrzucać wpisy że już są po[emoji5]

Dziewczyny mam pytanie
Mąż chce wziąć na mnie opiekę 14 dni. Czy może je wziąć np dwa tygodnie po porodzie czy od razu musi? Już się umówiłam z moim gin że mu wypisze , ale mąż ma do 17go urlop jeszcze. Jak weźmie teraz L4 to mu ten urlop się przerwie i krócej będzie w domu z nami.
W jakim czasie po porodzie można wziąć opiekę na żonę?
Bo np te 2 dni okolicznościowego ponoć w ciągu 3 tyg od porodu. Bo taki jest termin na zarejestrowanie dziecka w USC.
Od razu. I u nas w szpitalu nie tyle wypisują opiekę na żonę co na dziecko bo żona nie jest w stanie sprawować opieki nad dzieckiem przez swój stan zdrowia przez tyle i tyle dni.

reklama
Ja córkę od urodzenia kąpałam codziennie. Głowę też. Później głowę to już rzadziej. Teraz 2 razy w tygodniu. Ale kąpanie to codzienny rytuał u nas od zawsze. Ona nawet jak jest padnięta po jakimś wypadzie czy dłuższej posiadówce u kogoś i zaśnie w aucie w drodze do domu to i tak w domu nie zaśnie z powrotem bez mycia.
Małego też zamierzam kąpać codziennie. Łącznie z myciem głowy teraz.
Tak ja myślę , że tym bardziej teraz w te upały to konieczne, z resztą sama nie wyobrażam sobie nie umyć się chociaż raz dziennie.

No ja 3 x dziennie prysznic i pielęgnacja krocza ostra po tym ale no włosy myje co 4 dni jak zwykle, a serio dużo robię przy niej i w domu także się nalałam i napoce, ona leży to odpoczywa i się tak nie poci skoro teraz zaczęłam ją ubierać tak jak wy tzn body z krótkim rękaw nóżki i skarpetki na to i Pielucha na uszko tetrowa i dziecko ma idealna temperaturę i nie jest zagrzane :))

O jaka ona do taty podobna na tym pierwszym zdjęciu najbardziej [emoji5] i ten uśmiech[emoji5] śliczna

Ja to się mylę i do małego co chwila mówię moja córeczko, laleczko, i Natusiu [emoji5]
Chyba trzeba się przestawić , że to tym razem chłopak [emoji5]

No podobna, ale do mnie jak miałam 1-2 miesiące tez i to bardzo, myśle ze z dnia na dzień będzie tez widać jak się zmienia na buzi oczy nosek usta kształt buzi skoro przybierze i zaczniemy dostrzegać moje cechy tez. Ustka podobno moje i minki moje jak byłam mała i teraz :) dziękujemy [emoji173]️

Hah ni tak [emoji5] ja synka chce za 3-4 lata.

Jasne, to tez można tak odbierać i właśnie relaksować maluszka kąpielą i to go uśpi :) czytałam nawet o tym artykuł w gazecie. Ja co 2gi dzień kąpanie z myciem i czekaniem włosków, a tak to codziennie po każdej zmianie pieluchy i tak przemywam cały dół łącznie z nóżkami stopami tetra z czysta woda i letnia to ja chłodzi myje i nawilża :)
U nas też codzienny rytuał z myciem. Od malutkiego tak robiliśmy i Marta ma już zakofowane w głowie. Kolacja, kąpiel cZy prysznic i spać.

Ja widze twoje usta i uśmiech :)

Uuuf [emoji179][emoji173]️[emoji173]️[emoji173]️ pocieszylas mnie, bo mam czasami uczucie takie smutku tzn mega się cieszę jak każdy prawie mówi czysty tatuś itd rodzinka Łachaczów itd ale lekko przykro, ze zapominają o tym ze mamusia 9 ideowcy nosiła w brzuszku itd i później rodziła te 28 h prawie :(

Oj wysyp dzieciaczków będzie dzisiaj[emoji5] zaraz dziewczyny będą wrzucać wpisy że już są po[emoji5]

Dziewczyny mam pytanie
Mąż chce wziąć na mnie opiekę 14 dni. Czy może je wziąć np dwa tygodnie po porodzie czy od razu musi? Już się umówiłam z moim gin że mu wypisze , ale mąż ma do 17go urlop jeszcze. Jak weźmie teraz L4 to mu ten urlop się przerwie i krócej będzie w domu z nami.
Bo np te 2 dni okolicznościowego ponoć w ciągu 3 tyg od porodu. Bo taki jest termin na zarejestrowanie dziecka w USC.

Ja nie wiem jak, ale np pare dni opieki po szpitalu to się należy chyba od razu, tylko ze szpitala potrzebny papierek, ze lezysz albo lezalas i on to musi zanieść do pracy tak słyszałam na korytarzu na ginekologii jak tatusiowe przychodzili i pytali jak to ma być. Mój ma urlop do 19 sierpnia i składamy te w Niemczech wniosek o urlop tacierzyński od razu, bo tam jest 70% za każdy miesiąc płatne, a mu przysługuje na raz musi wziąć 2 miesiące i to 7 tyg przed wniosek musi być. Także jak złożzymy 19 sierpnia to tak na początek/polowe października dostanie. Idealnie by było i wtedy do połowy grudnia i później i tak ma 2 tyg przerwy świątecznej i sylwestrowa i na nowy rok do pracy hahha :)

Także w październiku podróż nad morze na tydzień, w listopadzie na początku do mojej mamy na Śląsk, a w grudniu na święta na 5 dni tez do mamy na Śląsk i jeden dzień świąt tutaj u jego rodziców :)

Sylwester bysmy chcieli chyba tak „rodzinnie” [emoji5][emoji7][emoji179]

Dziewczyny mam pytanie

I czemu niby mieliby zabierać wam z urlopu tego co ma on do 17 sierpnia? To chyba dwa osobne urlopu i nie mogą.. dopiero ten urlop tez ttatusiowy to licząc po 17 sierpnia także np od 18 sierpnia do 2 września jakoś :)

Uwaga jade na porodówkę [emoji23] wykrakalas [emoji3] skurcze co 4-6min, nawalaja jak nie wiem, odszczekuje jak wcześniej mówiłam ze nie bardzo bolesne [emoji33]
U mnie skurcze co 8 minut i zrobiły się dłuższe i bardziej bolesne. Poczekam do 5nad ranem i chyba też się z mężem zabierzemy na porodówke.
Ja od 2,5 h skurcze co 9 minut i boli jak jasna cholera ale czekam aż będą częściej.
Dziewczyny powodzenia! Trzymam kciuki![emoji16]

reklama
Przyjmują mnie na oddział. Miałam 5 skurczy jak byłam podłączona do ktg i ani jeden się nie zapisał. Rozwarcie na palec więc nawet nie wiem czy to jest 1 cm. Ciągle krwawie i mam skurcze co 8-9 minut. Zbadali mi wody czy nie są zielone, ale wszystko ok. Jak dziewczynie przede mną je badali to strasznie się darka a to w sumie nie bolało. Bardziej bolą mnie moje skurcze.

Do góry