reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Żeby dostac tacierzyński na 2 miesiące czy o czym teraz mowa? Bo na bank Bartek jak ma umowę na firmę tamta niemiecka, polski meldunek to normalnie mu przysługuje te wolne i te 70 % pensji za każdy miesiąc [emoji848]
No właśnie o ten tacierzynski mi chodzi. Chyba potrzebny jest meldunek w De, ale lepiej się dowiedzieć gdzieś u źródła. 100 % pewności nie mam.

reklama
Ja złożyłam w tamtym tyg, ale też nic nie dostałam. Dzwoniliśmy do Krankenkasy się zapytać jak to wygląda i wysłałam wszystko online przez aplikację. Za 2 dni miałam pieniądze na koncie.
No widzisz, to ja nie wiem od czego to zależy, ze jednym sami wysyłają, a inni musza się o to prosic :p

No właśnie o ten tacierzynski mi chodzi. Chyba potrzebny jest meldunek w De, ale lepiej się dowiedzieć gdzieś u źródła. 100 % pewności nie mam.

Polacy pracujący na umowę tam normalnie dostawali to, także nie wiem. Może każdy „rejon” ma inne zasady. U Bartka na bank tak nie ma, ze musi mieć meldunek w Niemczech. Na 100 % pytał Niemca, który jest na wysokim stanowisku tam i go lubi bardzo, także musiał mu dobrze powiedzieć :D

Polacy pracujący na umowę tam normalnie dostawali to, także nie wiem. Może każdy „rejon” ma inne zasady. U Bartka na bank tak nie ma, ze musi mieć meldunek w Niemczech. Na 100 % pytał Niemca, który jest na wysokim stanowisku tam i go lubi bardzo, także musiał mu dobrze powiedzieć :D
Jeżeli tak jest to super. I tego Wam życzę! Ale szukałam teraz z ciekawości po necie jak to jest i było napisane, że warunkiem jest meldunek i druga rzecz, że taki wniosek musi być złożony u pracodawcy min. 7 tyg przed porodem. Nie chcę nic negować, bo życzę Wam tego wspólnego czasu razem z całego serca, ale może dowiedzcie się jak to wygląda prawnie dla świętego spokoju.

Eh masz racje, bo my Cię nie lubimy i specjalnie mieszamy, żebyście przypadkiem nie dostali czegoś co rzekomo Wam się należy... Jaki niby mamy w tym interes? Z naszej kieszeni te pieniądze nie ida, tylko z państwa. Nikt Ci złe nie radzi pisząc, żebyście się dokładnie zorientowali w kadrach czy urzędzie, żebyście się później nie rozczarowali. Nie słyszałam o tym, żeby Niemcy były dzielone na jakies rejony, w ktrorych obowiązują jakies inne przepisy prawa. Chyba, ze to o czym piszesz to nie jest wg elternzeit i elterngeld tylko jakiś dodatek od zakładu pracy, ale nigdy o czymś takim nie słyszałam i jest dziwnie właśnie podobne do elternzeit.

A tak w ogóle to szkoda, że nie wiedziałam o tym urlopie jak się Marta urodziła. Wtedy akurat się przeprowadzaliśmy i ja z Martą odebrałam nowe mieszkanie, a Enno dopiero po 2 tyg do nas dojechał. Żebyśmy wiedzieli, że jest taki urlop to pojechalibyśmy razem. Teraz tez zmienia pracę, więc nie skorzystamy z tego urlopu ;).

reklama
A tak w ogóle to szkoda, że nie wiedziałam o tym urlopie jak się Marta urodziła. Wtedy akurat się przeprowadzaliśmy i ja z Martą odebrałam nowe mieszkanie, a Enno dopiero po 2 tyg do nas dojechał. Żebyśmy wiedzieli, że jest taki urlop to pojechalibyśmy razem. Teraz tez zmienia pracę, więc nie skorzystamy z tego urlopu ;).
Ja tez nie wiedziałam, ze tata tez może wziac. Ale mój to gdzieś wyczytał i mówię jeśli rzeczywiście tak ma to wygladac to spoko, bo on ma 50km w jedna strone do pracy, wiec zaoszczędzi na paliwie i będzie z nami w domu. Jak coś będzie trzeba to będzie pod reka ;)

Do góry