miloscwczasachpopkultury
Fanka BB :)
Cudna, a jaka główka się swieci, chyba jej tez ciepełko doskwiera
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
To nie zależy raczej od firmy to odgórne przepisy. Znalazłam dwie strony po Polsku poczytaj sobie o tym Nie wiem do konca czy to Was dotyczy, bo Twoj facet nie ma stałego pobytu w DE i chyba nie ma tam meldunku? Na jednej z tych stron o tym pisali, ale musielibyście się dokładniej zorientować.Osoba, ktora jest Niemcem na stanowisku takiego team lidera to mówiła Bartkowi, ze 70 % i 2 miesiące wolnego pod rząd. Także może co firma albo umowa to inaczej. Albo może zaokrąglił, i tak okej. Dostac 4 tys na rękę i mieć wolne to luksus a z tymi zasadami to nie wiem jak tam dokładnie jest. Może rzeczywiście 1,5 miesiąca wcześniej trzeba zgłosić ten termin.
No właśnie chyba tak, ale nie wiem napewno, wiec nie chce w błąd wprowadzać. Ale o elterngeld trzeba składać wniosek w urzędzie, tego nie płaci pracodawca.A to nie trzeba czasem mieć zameldowania/ stałego pobytu w Niemczech?[emoji4] tak kojarzę, ale mogę się mylić[emoji16]
To nie zależy raczej od firmy to odgórne przepisy. Znalazłam dwie strony po Polsku poczytaj sobie o tym Nie wiem do konca czy to Was dotyczy, bo Twoj facet nie ma stałego pobytu w DE i chyba nie ma tam meldunku? Na jednej z tych stron o tym pisali, ale musielibyście się dokładniej zorientować.
Link do: become DE mummy [emoji295]: Elternzeit
Link do: Komu przysługuje i ile wynosi zasiłek wychowawczy w Niemczech (Elterngeld)
Też mi się wydaje, że trzeba mieć niemiecki meldunek. Ale na 100 % nie jestem pewna.No właśnie chyba tak, ale nie wiem napewno, wiec nie chce w błąd wprowadzać. Ale o elterngeld trzeba składać wniosek w urzędzie, tego nie płaci pracodawca.
Ja nie chce się spierać ani nic z tych rzeczy, bo sama nie mam stu procentowej pewności, tym bardziej jak to wyglada w Waszym przypadku, bo mój jest inny. Najlepiej jak się Twój zapyta o to w dziale personalnym, bo team lider tez może nie jest na tyle zorientowany i mógł przestawić sytuacje na bazie własnych doświadczeń. Mi udało się ustalić, ze najpóźniej 7 tyg przed rozpoczęciem muszę złożyć wniosek u pracodawcy o elternzeit, następnie po urodzeniu dziecka złożyć w urzędzie wniosek o elterngeld i to jest równowartość maxymalnie do 67% pensji. Jak się dowiecie czegoś konkretnego to daj znać, bo sama jestem ciekawa jak to będzie w Waszym przypadkuJa tylko się sugeruje tym co mówił mu przełożony nad nim, Niemiec właśnie. Ale na pewno jutro poczytam
Nie ma, mieszkamy w PL. Ale i tak mu przysługuje te 2 miesiące wolnego i on coś mówił o 70 % pensji wtedy za każdy miesiąc
To ja na odwrót [emoji16] przed porodem, podczas skurczy zjadłam w domu tylko pół kromki chleba z masłem i to sam środek bez skórki, bo w tym bólu nie mogłam nic więcej [emoji16] i po porodzie mam słaby apetyt [emoji14]Po porodzie tym bardziej [emoji23] ja wiecznie głodna chodziłam a 12h bez jedzenia. Wiec jak urodziłam o 3.20 to dopiero mogłam zjeść trochę zupy mlecznej na kolacje! Myślałam że Oszaleje [emoji33] taka głodna byłam. Następnego dnia jak się dosiadlan do jedzenia to masakra... To co w szpitalu i mąż jeszcze przywozil bulki, Serki, owoce, wędline, Biszkopty itp.
Tak, juz dosyc dawno, chyba w marcu wysłali mi papiery i ja je zaraz wypelnilam i odesłałam. Dostałam już nawet mutterschaftsgeld za 6 tyg przed porodem i to tak wszystko szybko jak dla mnie a koleżance nie wysłali jeszcze chyba nic do tej pory, nie wiem od czego to zależy, mamy tego samego pracodawcę, ta sama krankenkasse, a ona ma termin na początek września. A Ty już skladalas?Też mi się wydaje, że trzeba mieć niemiecki meldunek. Ale na 100 % nie jestem pewna.
@Lustysia składałaś już w Krankenkasse Mutterschutz?
Też mi się wydaje, że trzeba mieć niemiecki meldunek. Ale na 100 % nie jestem pewna.
@Lustysia składałaś już w Krankenkasse Mutterschutz?
Ja złożyłam w tamtym tyg, ale też nic nie dostałam. Dzwoniliśmy do Krankenkasy się zapytać jak to wygląda i wysłałam wszystko online przez aplikację. Za 2 dni miałam pieniądze na koncie.Tak, juz dosyc dawno, chyba w marcu wysłali mi papiery i ja je zaraz wypelnilam i odesłałam. Dostałam już nawet pieniądze za 6 tyg przed porodem i to tak wszystko szybko jak dla mnie a koleżance nie wysłali jeszcze chyba nic do tej pory, nie wiem od czego to zależy, mamy tego samego pracodawcę, ta sama krankenkasse, a ona ma termin na początek września. A Ty już skladalas?