reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2018

reklama
Osoba, ktora jest Niemcem na stanowisku takiego team lidera to mówiła Bartkowi, ze 70 % i 2 miesiące wolnego pod rząd. Także może co firma albo umowa to inaczej. Albo może zaokrąglił, i tak okej. Dostac 4 tys na rękę i mieć wolne to luksus :D a z tymi zasadami to nie wiem jak tam dokładnie jest. Może rzeczywiście 1,5 miesiąca wcześniej trzeba zgłosić ten termin.
To nie zależy raczej od firmy to odgórne przepisy. Znalazłam dwie strony po Polsku poczytaj sobie o tym ;) Nie wiem do konca czy to Was dotyczy, bo Twoj facet nie ma stałego pobytu w DE i chyba nie ma tam meldunku? Na jednej z tych stron o tym pisali, ale musielibyście się dokładniej zorientować.
Link do: become DE mummy ☀: Elternzeit
Link do: Komu przysługuje i ile wynosi zasiłek wychowawczy w Niemczech (Elterngeld)

To nie zależy raczej od firmy to odgórne przepisy. Znalazłam dwie strony po Polsku poczytaj sobie o tym ;) Nie wiem do konca czy to Was dotyczy, bo Twoj facet nie ma stałego pobytu w DE i chyba nie ma tam meldunku? Na jednej z tych stron o tym pisali, ale musielibyście się dokładniej zorientować.
Link do: become DE mummy [emoji295]: Elternzeit
Link do: Komu przysługuje i ile wynosi zasiłek wychowawczy w Niemczech (Elterngeld)

Ja tylko się sugeruje tym co mówił mu przełożony nad nim, Niemiec właśnie. Ale na pewno jutro poczytam :)

Nie ma, mieszkamy w PL. Ale i tak mu przysługuje te 2 miesiące wolnego i on coś mówił o 70 % pensji wtedy za każdy miesiąc :D

Ja tylko się sugeruje tym co mówił mu przełożony nad nim, Niemiec właśnie. Ale na pewno jutro poczytam :)

Nie ma, mieszkamy w PL. Ale i tak mu przysługuje te 2 miesiące wolnego i on coś mówił o 70 % pensji wtedy za każdy miesiąc :D
Ja nie chce się spierać ani nic z tych rzeczy, bo sama nie mam stu procentowej pewności, tym bardziej jak to wyglada w Waszym przypadku, bo mój jest inny. Najlepiej jak się Twój zapyta o to w dziale personalnym, bo team lider tez może nie jest na tyle zorientowany i mógł przestawić sytuacje na bazie własnych doświadczeń. Mi udało się ustalić, ze najpóźniej 7 tyg przed rozpoczęciem muszę złożyć wniosek u pracodawcy o elternzeit, następnie po urodzeniu dziecka złożyć w urzędzie wniosek o elterngeld i to jest równowartość maxymalnie do 67% pensji. Jak się dowiecie czegoś konkretnego to daj znać, bo sama jestem ciekawa jak to będzie w Waszym przypadku :)

Po porodzie tym bardziej [emoji23] ja wiecznie głodna chodziłam a 12h bez jedzenia. Wiec jak urodziłam o 3.20 to dopiero mogłam zjeść trochę zupy mlecznej na kolacje! Myślałam że Oszaleje [emoji33] taka głodna byłam. Następnego dnia jak się dosiadlan do jedzenia to masakra... To co w szpitalu i mąż jeszcze przywozil bulki, Serki, owoce, wędline, Biszkopty itp.
To ja na odwrót [emoji16] przed porodem, podczas skurczy zjadłam w domu tylko pół kromki chleba z masłem i to sam środek bez skórki, bo w tym bólu nie mogłam nic więcej [emoji16] i po porodzie mam słaby apetyt [emoji14]

Też mi się wydaje, że trzeba mieć niemiecki meldunek. Ale na 100 % nie jestem pewna.

@Lustysia składałaś już w Krankenkasse Mutterschutz?
Tak, juz dosyc dawno, chyba w marcu wysłali mi papiery i ja je zaraz wypelnilam i odesłałam. Dostałam już nawet mutterschaftsgeld za 6 tyg przed porodem i to tak wszystko szybko jak dla mnie :p a koleżance nie wysłali jeszcze chyba nic do tej pory, nie wiem od czego to zależy, mamy tego samego pracodawcę, ta sama krankenkasse, a ona ma termin na początek września. A Ty już skladalas?

Ostatnia edycja:
Też mi się wydaje, że trzeba mieć niemiecki meldunek. Ale na 100 % nie jestem pewna.

@Lustysia składałaś już w Krankenkasse Mutterschutz?

Żeby dostac tacierzyński na 2 miesiące czy o czym teraz mowa? Bo na bank Bartek jak ma umowę na firmę tamta niemiecka, polski meldunek to normalnie mu przysługuje te wolne i te 70 % pensji za każdy miesiąc [emoji848]

reklama
Tak, juz dosyc dawno, chyba w marcu wysłali mi papiery i ja je zaraz wypelnilam i odesłałam. Dostałam już nawet pieniądze za 6 tyg przed porodem i to tak wszystko szybko jak dla mnie :p a koleżance nie wysłali jeszcze chyba nic do tej pory, nie wiem od czego to zależy, mamy tego samego pracodawcę, ta sama krankenkasse, a ona ma termin na początek września. A Ty już skladalas?
Ja złożyłam w tamtym tyg, ale też nic nie dostałam. Dzwoniliśmy do Krankenkasy się zapytać jak to wygląda i wysłałam wszystko online przez aplikację. Za 2 dni miałam pieniądze na koncie.

Do góry