reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Dziewczyny wzruszyłam sie na maksa, dzisiaj na świat przyszły czworaczki, 4 dziewczynki - można podejrzeć na fb - Brodnickie Czworaczki [emoji7] w skończonym 27tyg, najmniejsza ma 700g, reszta po 800g. [emoji7][emoji7][emoji7] jak ja bym już chciała swojego bąbelka[emoji33]❣️

reklama
Dziś byłam w szpitalu zapisać się do porodu w De tak się robi później jest wszystko wypełnione i gotowe. Też tak robilyscie dziewczyny z De? Posjarzylam się położnej na mojego gina na brak regularnych usg powiedziała że w moim przypadku to rzeczywiście nie ok. I umowila mi wizytę z ordynatorem na usg i omówienie plan porodu. No mój gin też się co do tego nie wyrażała. Moi przyjaciele na obecne dni to wiatrak, miska z wodą, picie z kostkami lodu oraz aerozol do kwiatków z wodą. Jak Wy sobie radzicie? Dziś zgrzeszylan kupiłam sobie colę ( już któryś raz w ciąży wczesniej tego nie piłam)i chipsy i wpierdzielilam wszystko nim mąż przyszedl żeby nie widział..teraz mi się odbija
Właśnie, zapomniałam się położnej zapytać o ten em.plan porodu....
Ja się nie zapisywałam do żadnego szpitala, bo nie wiem w którym będę rodzic. W sumie od soboty mogę już wybrać, a do soboty mam tylko jedną opcję.
Ja zaraz idę wziac zimny prysznic, bo się rozpływam normalnie. Ja pije zimne, siedzę przy wiatraku i chłodzę się jeszcze mokrym ręcznikiem a i tak leci że mnie. Normalnie uwielbiam takie lato, ale w ciąży nie daje rady.

Jestem juz w domku.. łazilysmy z mloda dobre 4 godziny po miescie :D a zaraz idziemy z mezulem do sklepu :D gin mowil ze mam duzo spacerowac :D

Co do recznikow.. ja recznika tez nie biore ,wole ją sama umyc w domku ;)

Skad Ty masz sile żeby tyle godzin chodzić w takim upale jeszcze z tym rozwarciem? :D ja idę na spacer z pieskiem na 15 min i wymiękam jak mam wracać na 3 piętro xd

Ja ręcznika też nie biorę bo u mnie tylko chusteczki nawilżanie potrzebne dla dzidzi. Kąpią zaś za zgodą rodziców zdaje się w drugiej dobie od porodu. Myślę więc że to co z tej mazi najlepsze zdąży się już wchłonąć i zdziałać swoje.

U mnie na ktg znów skurcze na 100. Ale lekarz nawet nie zajrzał do środka że tak powiem. Chyba sam już zniechęcony jest że niby coś się dzieje A potem zonk ;) następne ktg teoretycznie w poniedziałek ale doktorek jak twierdzi wcale nie chce mnie już widzieć. Też ma chłop swe marzenia i wymyślił sobie że spasuje mu moja osoba za 6 tygodni;)

Dziewczyny wzruszyłam sie na maksa, dzisiaj na świat przyszły czworaczki, 4 dziewczynki - można podejrzeć na fb - Brodnickie Czworaczki [emoji7] w skończonym 27tyg, najmniejsza ma 700g, reszta po 800g. [emoji7][emoji7][emoji7] jak ja bym już chciała swojego bąbelka[emoji33]❣️

Ojeju, to nieźle, ale rodzice to teraz będą mieć hardkor, trochę współczuje. Wiaodmo to jest cud nie do opisania, bo rzadko kiedy się zdarza, ale ile roboty przy takiej czwórce hohoho [emoji3][emoji39]

Ja ręcznik kąpielowy dla małej biorę, bo przecież po porodzie musza małą obmyć i wykąpać z tej całej mazi z brzuszka. Nie wyobrażam sobie zostawiać na takie upały dziecka w tym ze względów higieny itd. Zreszta od razu później położna pokaże pierwszy raz jak kąpać, 2 dni po i później dopiero w domku będziemy sami próbowali :)
A pupkę itd będziecie tam przemywały tylko chusteczkami nawilzonymi skoro nie bierzecie ręczników? :D
To już jest standardem w większości szpitali [emoji4] zarówno w Polsce, jak i zagranicą. Jeśli to jest zdrowe i dobre dla dziecka, to moje wyobrażenia i mój komfort psychiczny jest tutaj najmniej ważny[emoji4]
W tej książce którą czytasz o tym nie napisali? Tzn. O myciu? Bo ja kojarzę, że było[emoji16]

W szpitalu, tak jak Kasia napisała wystarczą chusteczki i gaziki[emoji4] Zresztą nie mam zamiaru tam spędzić kilku dni, jeśli nie będzie takiej konieczności. Kąpieli niemowlaka też nie musi mi nikt pokazywać [emoji4] Jak będę potrzebować pomocy, to mam mamę. Ty chyba teściową masz blisko?[emoji4]

Skurcze były z początku słabe ale 2-3 godz. przed cc to już masakra, mała nie wstawiala się w kanał na cc okazało się że była okrecona pepowina jak szyneczka i to ją trzymało , lekarz się śmiał że mam stalową szyjkę. Ale i tak sie długo nie nameczylam moja siostrę tak trzymali prawie 24h przed cc
Współczuję w takim razie Tobie i siostrze. Najgorsze , to przeżyć dwa porody przy jednym dziecku ..

reklama
Ja jak wstaję w nocy do wc to nawet światła nie włączam , żeby się nie wybudzać to mogę nawet nie zauważyć [emoji5]

Ale boisz się bólu? Ja za pierwszym razem szłam do porodu na lajcie i to było dobre nastawienie. Teraz jest gorzej. Ale bólu się nie boję tylko ogólnie , że coś może pójść nie tak albo wręcz za szybko i nie zdążę do szpitala..

U nas podobno najpóźniej 2 tyg po terminie wywołują.

Ja popieram żebyście jechali bo mnie dziwią te twoje twardnienia brzucha które tak długo trzymają. Mnie często łapią ale to trwa może minute i puszcza i za chwilę znów złapie i po chwili puszcza. Ale jak piszesz , że godzinę trzyma taki skurcz to mnie to dziwi. Jedź będziesz spokojniejsza.

Ja biorę jeden ręcznik. U nas kąpią po porodzie parę godzin i na drugi dzień. Chyba , że matka sobie nie życzy.
Ja mówiłam swojej ginekolog, że brzuch mam twardy prawie cały czas, to powiedziała, że tak może być :)

Do góry