reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Raczej bym nie pozwoliła na trzymanie ciąży do 42 tyg. Zbyt duże ryzyko dla mnie i dziecka. Łożysko traci swoją „ważność”, zreszta 4,5 kg to od razu cesarka, wiec musieliby wcześniej ciąć :D

Ale rozumiem o co chodzi :)
Jednak dzieci z powietrza się nie tworzą tylko z naszych genów, wiec gdybanie gdybaniem, ale wagę można sobie określić mniej więcej [emoji5][emoji28]
Myślę, że nie miałabyś na to wpływu. W wielu szpitalach czekają do 42tyg z wywoływaniem.
A co do wagi może być tak, że usg będzie wskazywało mniej więc będzie kobieta rodzić sn, a po porodzie okaże się, że dziecko ma 4,5 kg. Więc niekoniecznie wcześniej cesarka.

reklama
Po takich rodzicach nie miałaby podstaw żeby być większa [emoji5][emoji28] ja się cieszę, bo będzie mi może i łatwiej się rozpakować z kruszynka o wadze 2,4-2,8 kg
Z tego co Cię już poznałam, to każdą sytuację umiesz sobie przedstawić w pozytywach :D jak mała to dobrze, bo łatwiej (niby) a jakby lekarz powiedział Ci, że będzie duża, to byś też mówiła, że dobrze bo będzie silna itd :D
Ps. To nie zarzut, tylko dobra cecha Twoja :) każdą opcję widzieć w pozytywach :)

Myślę, że nie miałabyś na to wpływu. W wielu szpitalach czekają do 42tyg z wywoływaniem.
A co do wagi może być tak, że usg będzie wskazywało mniej więc będzie kobieta rodzić sn, a po porodzie okaże się, że dziecko ma 4,5 kg. Więc niekoniecznie wcześniej cesarka.

No dokładnie nie ma na to wplywu..ja mialam termin na 28.10 a urodzilam 11.11 :) Potem chodzili i się nim zachwycali ze ma taka ladna skorke nie jest pomarszczony ani nic :D

Moja mama urodziła 4700 sn :D
Ja urodzilam.41+6 i raczej nie mialam wyboru zeby wczesniej rodzić oczywiscie jak nic sie nie dzieje :)
W niczym nie ma reguly, wazne zeby byly zdrowe czy beda wazyc 3 kg czy ponad 4kg nieistotne:) :)
Tak.samo z porodami jedna sie meczy zeby urodzic 3kg dziecko a inna 4kg urodzi migiem :)
Idealne podsumowanie :)

Z tego co Cię już poznałam, to każdą sytuację umiesz sobie przedstawić w pozytywach :D jak mała to dobrze, bo łatwiej (niby) a jakby lekarz powiedział Ci, że będzie duża, to byś też mówiła, że dobrze bo będzie silna itd :D
Ps. To nie zarzut, tylko dobra cecha Twoja :) każdą opcję widzieć w pozytywach :)
Też to zauważyłam [emoji23][emoji23] także nastawienie górą [emoji16]

Zobacz załącznik 868111

Podjechaliśmy do szpitala i Pani na rejestracji od razu kazała nam iść na oddział i do lekarza zagadać bezpośrednio żeby czasu nie tracić i nie czekać. Wszystko powiedzieliśmy, lekarz powiedział, że nie będzie mnie brał na fotel i robił usg i sprawdzał szyjki, bo w tym tygodniu ciąży nie ma co ryzykować i gmerać tam i kusić los a każda ingerencja i wkładanie sondy do środka to ryzyko, że pobudzone zostaną prawdziwe skurcze, skrócenie się szyjki itd. Wiec podłączył mnie na 40 min na KTG i tutaj wyniki.
Bicie serduszka idealnie na poziomie 140-160, a skurczy żadnych nie mam tzn na dole ten wykres to aktywność macicy i waha się od 15-35, ale to nie żadne skurcze tylko praca macicy i jak dzidzia się rusza. Mówi, że mam brać magnez, dużo odpoczywać i udać się jutro do swojego lekarza z tym wynikiem z ktg żeby i tak wszystko sprawdzić. Jestem zawiedziona, że nie sprawdził mojej szyjki jednak, ale skoro lepiej nie ryzykować to okej. Na jutro się zapisze prywatnie tutaj do lekarza i może on mi sprawdzi wszystko dokładnie.

Jestem spokojna :)

Dzięki za wsparcie i troskę wszystkim [emoji173]️[emoji8]
Sprawdziłas i jestes spokojna :) Najważniejsze

Ja też liczę że zostało mi 6tygodni bo tyle do 40 ale liczę że 3 do bezpiecznego czasu. I wtedy niech się dzieje co chce. Byle nie przez czerwiec :)
Tez tak myślę! Byle przetrwać czerwiec :) jutro się dowiem jak moja szyjka i jaki duzy jest już.
A z tą waga urodzeniowa to nam lekarz mówił, że dziedziczne. I już się boję bo ja mam 161 cm a ważyłam niecałe 4,5 kg a moj ma 178 cm i wazyl 4,6 więc ginekolog mi powiedział, że Mały też będzie ciężki

I jak ? Lepiej ? Mnie też tak czasem zaboli w różnych miejscach np jak chce buta w powietrzu założyć lub docisnę nogę żeby skarpetkę założyć. Teraz musimy się poruszać jak babcie , żeby nas nic nie bolało. :)
Narazie jest ok zresztą dziś i cukier mi skacze i duszno mi i wszystko naraz masz rację teraz to jak babcie się poruszamy ;)

Jasne :) ja po prostu za dużo już czytałam wypowiedzi dziewczyn chociażby z lipcowek i innych żeby martwić się tym, że będę się męczyć do 40-42 tyg. A skoro tak dużo dzieciaczków pcha się tak wcześnie na świat to może i jest nadzieja u mnie. Cieszę się, że moja jest dziewczynka, bo podobno maja mniejsze główki i łatwiej rodzic i ogólnie są mniejsze, także takie 2,5 kg to szybko by mogło się rozpakować [emoji5][emoji16]
Taaa nie zawsze dziewczynki są mniejsze moja była większa o 500 g od syna ;) więc reguły nie ma i oboje urodziłam równy tydz po terminie z om.i szczerze nawet nie myślałam żeby było szybciej tylko czekałam kiedy to nastąpi;) i nie da się tego przeoczyć ;)

reklama
Możemy się uczyć od Karoliny :D także moje nastawienie na dzisiaj: urodzę zdrowego, silnego chłopca, z wagą średnią -3,5 kg, poród będzie trwał 1h i wcale nie będzie tak bolał :D
Zapomniałaś dodać że położne beda mile i będzie super , a jak nie będą mile to też super bo nie będziemy się rozczulać nad sobą. I faceci nie zemdleja będą nas wspierać , a jak zemdleja to też super bo to znaczy że są wrażliwi [emoji16] nie no naprawdę takie podejście ułatwia życie bo ja trochę schizuje na punkcie ciąży i nie umiem znaleźć we wszystkim pozytywów . A to też się przekłada na ciążę [emoji848]

Do góry