reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Dzień dobry :)
Ja jeszcze dziś zamówiłam biustonosz do karmienia i trzecią koszulę prawdopodobnie już do porodu :D
Zapowiada się kolejny nudny dzień bo mój ma 2 zmiany... jeszcze dziś oddajemy auto do mechanika także na razie stopuję z zakupami bo nie wiemy ile nas to szarpnie..ostatnio niby nic wielkiego a 470 zł poszło.

My jutro zamawiamy z Allegro fotel rozkładany, x 2 stanik do karmienia, materac do łóżeczka, kocyk, zestaw do łóżeczka, klin i to już przedostatnie zamówienie :)

reklama
No to brawo za tyle wykonanej roboty :)

Mi się tez wydaje, że z racji tego, że dziewuszki Luzizy maja bardzo dobra wagę i podobną do siebie to będą bliźniaki jednojajowe dwuowodniowe i dwukosmuwkoe. W takiej ciąży każda dzidzia ma swoją lodówkę tzn osobny dostęp do pępowiny i wszystkich wartości niezbędnych do rozwoju prawidłowego. W tym drugim rodzaju czyli jednoowodniowa jednokosmowkoaa często jedno z maluszków jest o wiele mniejsze i lżejsze, bo dochodzi do podkradania jedzenie, bo jedzą z jednej pępowiny i często taka ciąża musi być rozwiązana max w 33-34 tyg.
Ja właśnie miałam bliźniacza ciąże tą straconą i była dwuowodniowa jednokosmowkowa także dzidzie były w osobnych „balonikach”, ale miały jeden dostęp do lodówki

Okej

Ojej stracilas ciaze blizniacza? Dawno?
Współczuję, nie wiedzialam.
Moja kumpela urodzjla w 36 tyg blizniaki jednojajowe to jeden mial 2400 a drugi 2700.

U mnie dziś 52 dni pozostały [emoji23][emoji5]

IMG_0073.JPG

Załączniki

• IMG_0073.JPG
    IMG_0073.JPG
    143,9 KB · Wyświetleń: 357
No nie wiem jakie są przesłanki takich decyzji.
Na pewno w tym lux medzie gdzie ja chodzę nie robią. Najlepsze jest to, że mają sprzęt i moja ginekolog mówi, że walczyła o to żeby go używać, ale mają zakaz...
Ooo znalazłam coś takiego w necie: ". W prawidłowo przebiegającej ciąży nie ma potrzeby robienia KTG przed wystąpieniem akcji porodowej, chyba że termin porodu został przekroczony o około tydzień. KTG zaleca się także wykonać w każdym wypadku niepokojów zgłaszanych przez matkę, niezależnie od tego, czy odczuwa ona skurcze, bo KTG może je wykryć. Natomiast badanie to wykonuje się rutynowo podczas porodu."

Luxmed właśnie mówi że w szpitalu bo ja też u nich ciążę prowadzę. Ale sama i tak wolę w szpitalu bo od razu zakładają kartę , sprawdzają wszystko i jak do porodu to wszystko jest w systemie i położne kojarzą kobiety.
Moja gin z lux medu powiedziała że zależy od szpitala. Ale nie ma takiego obowiązku jako takiego

Dziewczyny wrzucę Wam pomysł na obiad. Dzisiaj jestem u mamy i wynalazła przepis w gazecie na pulpety z cukinią i papryką
20180613_125842.jpg
. Myślałam , że zwykłe z pieczarkami a tu takie super wyszły. Mniam.. robiłyśmy wszystko dokładnie jak w przepisie. Tylko czubrycy nie miałyśmy☺
Polecam rewelacja☺

Załączniki

• 20180613_125842.jpg
    20180613_125842.jpg
    1 MB · Wyświetleń: 329
Ja to przed ciążą miałam tak, że 2-3 dni przed wizytą u ginekologa już się trzęsłam i stresowałam :D teraz w ciąży to co innego, bo wiem że muszę dla synka żeby kontrolować jego rozwój, no i wiadomo lubię go podejrzeć na usg :D
100 razy wolę iść do dentysty niż gina :D
O jeju .. ja mam na odwrót. Trzęsę się przed dentysta [emoji4] może to dlatego że ja miałam monitoring owulacji, co chwilę jakaś bakteria więc często gościłam u ginekologa także czułam się jak u siebie [emoji39]
No to brawo za tyle wykonanej roboty :)

Mi się tez wydaje, że z racji tego, że dziewuszki Luzizy maja bardzo dobra wagę i podobną do siebie to będą bliźniaki jednojajowe dwuowodniowe i dwukosmuwkoe. W takiej ciąży każda dzidzia ma swoją lodówkę tzn osobny dostęp do pępowiny i wszystkich wartości niezbędnych do rozwoju prawidłowego. W tym drugim rodzaju czyli jednoowodniowa jednokosmowkoaa często jedno z maluszków jest o wiele mniejsze i lżejsze, bo dochodzi do podkradania jedzenie, bo jedzą z jednej pępowiny i często taka ciąża musi być rozwiązana max w 33-34 tyg.
Ja właśnie miałam bliźniacza ciąże tą straconą i była dwuowodniowa jednokosmowkowa także dzidzie były w osobnych „balonikach”, ale miały jeden dostęp do lodówki
A mogę zapytać w którym tygodniu straciłaś ciążę ? Przykre że takie rzeczy zdarzają się tak często.. ale super że teraz jest wszystko ok i już niebawem będziesz mieć swoją kruszynke :)
Ooo znalazłam coś takiego w necie: ". W prawidłowo przebiegającej ciąży nie ma potrzeby robienia KTG przed wystąpieniem akcji porodowej, chyba że termin porodu został przekroczony o około tydzień. KTG zaleca się także wykonać w każdym wypadku niepokojów zgłaszanych przez matkę, niezależnie od tego, czy odczuwa ona skurcze, bo KTG może je wykryć. Natomiast badanie to wykonuje się rutynowo podczas porodu."
Ja właśnie dziwię się że niektóre z nas chodzą lub będą chodzić na ktg. Nie mam dużo znajomych co już rodziły ale z tego co wiem przed terminem żadna nie chodziła na ktg jeśli się nic nie działo [emoji4]

reklama
IMG_0087.JPG
Właśnie przyszło moje zamówienie z zalando, klapki i kosmetyczka dla mnie do szpitala oraz strój dla mnie. Jest bardzo ładny i ogolnie teraz wydaje się być spoko, ale nie wiem co będzie za miesiac, zastanawiam się czy nie wymienić go na większy. Jeśli chodzi o klapki to tez mega mi się podobają, ale ciężko mi się je ubiera na nogę, muszę na sile pomagac sobie rękami, wiec raczej się to nie sprawdzi... A wydaje mi się, ze nie mam jakiś szerokich stop, Wiec to chyba tylko na takie chudziutkie :p nie wiem czy jak wymienię na większe to coś to da :/ Jedynie do kosmetyczki nie mam zastrzeżeń, bo to na szczęście nie musi pasowac, Wiec jest okej :D

Muszę nadrobić teraz cały wczorajszy Dzien ;) Trochę tego napisaliście :D

Załączniki

• IMG_0087.JPG
    IMG_0087.JPG
    1,8 MB · Wyświetleń: 355
Do góry