oliwiapatrycja
Fanka BB :)
tutaj same minusy, ja bylam nacinana bolało wiadomo bo szwy ciagna po miesiącu przestało całkowicie , ładnie zszyli nie mam żadnych zgrubien itp , blizna praktycznie nie widoczna , moglam noramalnie chodzic jak sie zagoilo ,a reszta spraw tak samo jak przed porodem wiadomo jakich gdy mnie nacinali wogole tego nie czulam tego w którym momencie to robili, gdybym miała wybierać teraz wole nacięcie niż pęknąć nie wiadomo na ile stron , to moje zdanie każdy ma inneCzytam teraz i nacięcie jest dużo gorsze. I dlatego kobiety wolą żeby obyło się bez tego. Ale z tego co tu pisze to lepiej jest popękać. To po co w ostateczności to robią. ?
Krocze po nacięciu goi się dłużej, jest bardziej bolesne i podatne na infekcje. Pęknięcie I stopnia dobrze i szybko się goi, podczas gdy nacięcie jest głębsze, wymaga szycia, które nie zawsze jest wykonane starannie. Źle zaadaptowane tkanki są przyczyną długotrwałej bolesności, tworzenia się zrostów, grudek itp.
- Nacięcie krocza nie zapobiega rozluźnieniu pochwy po porodzie i pogorszeniu się jakości współżycia, bo jest wykonywane w momencie, gdy tkanki krocza są maksymalnie rozciągnięte przez główkę. By zmniejszyć ich rozciągnięcie, zabieg musiałby być wykonywany dużo wcześniej, gdy główka znajduje się wyżej w kanale rodnym. Nacięcie osłabia natomiast mięśnie pochwy i utrudnia ich powrót do stanu przed porodem.
- Zabieg ten nie zapobiega też obniżeniu napięcia mięśni dna miednicy, a co za tym idzie – wypadaniu narządów rodnych oraz wysiłkowemu nietrzymaniu moczu. Z badań przeprowadzonych w Szwecji, w których mierzono siłę mięśni krocza (przez trzymanie w pochwie globulek o różnej wadze) wynika, że kobiety po nacięciu miały mięśnie najbardziej osłabione. Także mięśnie kobiet bez obrażeń krocza i po pęknięciu fizjologicznym były słabsze (bo uległy rozciągnięciu), ale w mniejszym stopniu.
takie moje odczucia, każda kobieta inna każden organizm , jedni przechodzą dobrze drudzy gorzej tak samo jak przy pęknięciu, czy tam cc