reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Czytam teraz i nacięcie jest dużo gorsze. I dlatego kobiety wolą żeby obyło się bez tego. Ale z tego co tu pisze to lepiej jest popękać. To po co w ostateczności to robią. ?

Krocze po nacięciu goi się dłużej, jest bardziej bolesne i podatne na infekcje. Pęknięcie I stopnia dobrze i szybko się goi, podczas gdy nacięcie jest głębsze, wymaga szycia, które nie zawsze jest wykonane starannie. Źle zaadaptowane tkanki są przyczyną długotrwałej bolesności, tworzenia się zrostów, grudek itp.

• Nacięcie krocza nie zapobiega rozluźnieniu pochwy po porodzie i pogorszeniu się jakości współżycia, bo jest wykonywane w momencie, gdy tkanki krocza są maksymalnie rozciągnięte przez główkę. By zmniejszyć ich rozciągnięcie, zabieg musiałby być wykonywany dużo wcześniej, gdy główka znajduje się wyżej w kanale rodnym. Nacięcie osłabia natomiast mięśnie pochwy i utrudnia ich powrót do stanu przed porodem.
  • Zabieg ten nie zapobiega też obniżeniu napięcia mięśni dna miednicy, a co za tym idzie – wypadaniu narządów rodnych oraz wysiłkowemu nietrzymaniu moczu. Z badań przeprowadzonych w Szwecji, w których mierzono siłę mięśni krocza (przez trzymanie w pochwie globulek o różnej wadze) wynika, że kobiety po nacięciu miały mięśnie najbardziej osłabione. Także mięśnie kobiet bez obrażeń krocza i po pęknięciu fizjologicznym były słabsze (bo uległy rozciągnięciu), ale w mniejszym stopniu.
tutaj same minusy, ja bylam nacinana bolało wiadomo bo szwy ciagna po miesiącu przestało całkowicie , ładnie zszyli nie mam żadnych zgrubien itp , blizna praktycznie nie widoczna , moglam noramalnie chodzic jak sie zagoilo ,a reszta spraw tak samo jak przed porodem wiadomo jakich:D gdy mnie nacinali wogole tego nie czulam tego w którym momencie to robili, gdybym miała wybierać teraz wole nacięcie niż pęknąć nie wiadomo na ile stron , to moje zdanie każdy ma inne
takie moje odczucia, każda kobieta inna każden organizm , jedni przechodzą dobrze drudzy gorzej tak samo jak przy pęknięciu, czy tam cc

reklama
Nie lubię czytać takich artykułów z internetu że to np same minusy , może i są ...ale minusów też można dużo podać przy CC, samoistnym pęknięciu , takie internety tylko nakręcają człowieka. Każdy ma wybór :) albo czasem wyboru nie ma bo są różne sytuacje i każda chwila jest cenna , i bywa że trzeba zrobić coś na co wcześniej byśmy się nie zgodzili

Ja się nie wypowiem nt zabiegów, nacięć itd... Chociaż sama wolałabym nacięcie niż pęknięcie. Moim zdaniem każda z nas ma inny próg bólu i od tego zależy, jak potem to odczuwamy itd[emoji4] To jest tak, jak u dentysty. Jedni kanałowe robią bez znieczulenia, inni nie są w stanie bez tego obejść[emoji4][emoji85]

Dzięki, że we mnie wierzysz :D Jak coś to będę Was zasypywała toną zapytań co robić [emoji14] Ale mam nadzieję, że mi się uda opanować i przetrwać :D

Kochana, a może dziś akurat uda się wejść punktualnie :D Będę trzymała kciuki, żeby nie było żadnych opóźnień albo jak już coś, żeby były małe ;) I oczywiście daj znać po wizycie ;)
Hehe też mam taką nadzieję;) może akurat dziś się gin wyrobi :)

Czytam teraz i nacięcie jest dużo gorsze. I dlatego kobiety wolą żeby obyło się bez tego. Ale z tego co tu pisze to lepiej jest popękać. To po co w ostateczności to robią. ?
Ja byłam nacinana w pierwszym porodzie, po prostu popękałabym bez tego, bo Kuba był dużym dzieckiem. Po 3 dniach chodziłam prawie normalnie, a po tygodniu mogłam spokojnie siedzieć. Ale jak wiadomo, każdy jest inny, inaczej odczuwa ból, gojenie się rany i te pe. Tak samo nacięcie ma wiele zwolenników i przeciwników, jak kp, cc czy inne rzeczy.

U mnie dzisiaj zimno w porównaniu do wczorajszego dnia, w ciągu dnia ma być góra 20 stopni :) Co dla mnie jest prawie idealną temperaturą, nie za zimno, nie za ciepło, mogę funkcjonować jak człowiek.

U mnie też dzisiaj chłodniej, mam nadzieję , że tak zostanie :) jakoś nie mogłam tej nocy spać, rwa tak mi dokuczała, że nie mogłam się ułożyć a na dodatek miałam taką zgagę, że nie mogłam wytrzymać, aż tak silnej nie miałam w ciąży jeszcze ;/ jem śniadanie i idę się ogarniać, bo na 11.30 wizyta :)

Super, że wszystko okej z Synusiem :) to najważniejsze :)

Ja za zmywarką nie przepadam, bo tą rolę w moim domu pełnię ja :p a tak na poważnie to jak zrobimy w końcu remont kuchni to piekarnik i zmywarka to będą dwa pierwsze sprzęty, które kupię :p Już nawet wiem gdzie będą stały :D Udanego dnia i wizyty u fryzjera :)

Moja Siostra i Brat mają po 3 dzieci i się mieszczą z 3 fotelikami z tyłu bez problemu ;) Jeżdżą skodą octavią i oplem signum, dzieciaki są w wieku 3, 6 i 9 lat i się mieszczą :)

Ja dziś będę pilnować dwumiesięcznego synusia mojej przyjaciółki i trochę się cykam, bo nie wiem za bardzo nigdy co zrobić jak dziecko zaczyna płakać :p oby Mały grzecznie spał, albo chociaż nie płakał :D
A kojarzysz moze jakie foteliki maja ? Bo bliźniaki juz w takich większych jeżdżą Cybex a dla maleństwa mam bazę familyfix i trzeba dokupić cos . Koleżanka mi mówiła , ze wg nowych przepisów , jak jest 3 dzieci to jedno najstarsze nie musi miec fotelika tylko Taka podkładkę pod pupe , ale to chyba troche strach :( najwyżej bedzie jeździła z przodu koło kierowcy a ja z moim dupskiem bede musiała sie wcisnąć jakos miedzy bliźniaki , lub któreś z bliźniąt z przodu .

U mnie też dzisiaj chłodniej, mam nadzieję , że tak zostanie :) jakoś nie mogłam tej nocy spać, rwa tak mi dokuczała, że nie mogłam się ułożyć a na dodatek miałam taką zgagę, że nie mogłam wytrzymać, aż tak silnej nie miałam w ciąży jeszcze ;/ jem śniadanie i idę się ogarniać, bo na 11.30 wizyta :)

Napisz po wizycie :)

reklama
U mnie ma być znow ciepło, 29 stopni... Pare dni było chłodniej i zaś :/ oj biedna, to pewnie się nie wyspalas? Daj znać po ;)

Do góry