reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2018

A to, że słabiej czuję małą to na pewno nie od tych 4ech tabletek nospy, które wzięłam od piątku. Tak się złożyło. Kazał się nie martwić więcej odpoczywać i na kolejnej wizycie powiedział, że da mi l4. Tyle, że ja muszę pracować do końca lipca. Jedynie na przełomie czerwca,lipca mogę wziąć 12-13dni wolnego i chyba tak zrobię.
Ja jak przez tydzień brałam nospe czułam małą, ale jej ruchy były słabsze, płynniejsze i spokojniejsze. Tylko brałam 2x1. Jak odstawiłam po dwóch dniach wróciło wszystko do normy.

reklama
Nebud to steryd, raczej nie polecam. Stosowaliśmy u syna przy zapaleniu oskrzeli i płuc.
Ja tez mam mega suche śluzówki, zarówno gardło i nos, czasem aż w nocy się duszę. Ale czytałam ze to normalne w ciązy więc się nie stresuje tym. Polecam w takiej sytuacji Nebudose Hipertonic, to roztwór soli fizjologicznej który nawilża śluzówkę:

Nebo-Dose hipertonic to roztwór do inhalacji wspomagający proces samooczyszczania się górnych dróg i dolnych dróg oddechowych. Dzięki hipertonicznemu stężeniu chlorku sodu roztwór działa obkurczająco, pozwalając na łatwiejsze usunięcie wydzieliny na zewnątrz. Dodatkowo preparat nawilża błonę śluzową ułatwiając oddychanie.
Nebbud jest dopuszczony w ciąży. Ale jak każdy lek - bierzemy po konsultacji z lekarzem i jak jest taka konieczność.
Czyli przy zapaleniu krtani , oskrzeli.

Najlepszy sposób nawilżacz powietrza :)

W pierwszej ciąży na początku 8 miesiąca strasznie się załatwiłam klimatyzacja w samochodzie... nic nie pomagało... i mój gin przepisał mi wtedy pulmicort na 7 lub 10 dni ( steryd) to o ile dobrze się orientuję jest to samo co nebud i oprócz tego też azitriolek (antybiotyk) na 3 dni. Stosowałam nie widząc innej opcji na wyleczenie chociaż niektore opinie na necie mnie przekazały. .. w każdym razie synek urodził się zdrowy:) mam nadzieję że pomoglam:)
Steryd i pulmicort działają miejscowo. Dlatego Wola przepisać to zamiast leki jakieś działająco ogólnoustrojowo. Nebbud jest dopuszczony w ciąży :) w 9tc miałam zapalenie krtani i robiłam z nebbudu inhalacje :)

Co do leżenia i chodzenia i bujania maluszka.
Zastanawiam się jak to jest po porodzie czy tryb życia w ciąży przekłada się na tryb dziecka potem.
Dokładnie chodzi o to że jak kobiety całą ciążę leżą to dziecko nie jest bujane a spać musi , więc zasypia bez bujania i czy jak ono się urodzi to może będzie zasypiać sam , bez bujania tak jak w brzuszku ?
A jak ktoś dużo chodzi to dzidziuś bujany cały czas i czy po porodzie może będzie potrzebował tego bujania.. takie mam przemyślenia jak nie mogę spać :D
Nie zgodziłabym się z tym, pierwsza ciąża zagrożona i cała przeleżałam a córka potrzebowała bujania do usypiania także nie jest to regułą.

Śliczne brzuszki macie [emoji1] mój też piłeczka [emoji846]

Ja w ciąży z synem dużo chodziłam i nie ma problemu zasnąć leżąc. Z córką musiałam część ciąży leżeć a po narodzinach myślałam, że mi ręce odpadną [emoji23]

Nie zgodziłabym się z tym, pierwsza ciąża zagrożona i cała przeleżałam a córka potrzebowała bujania do usypiania także nie jest to regułą.
Śliczne brzuszki macie [emoji1] mój też piłeczka [emoji846]

Ja w ciąży z synem dużo chodziłam i nie ma problemu zasnąć leżąc. Z córką musiałam część ciąży leżeć a po narodzinach myślałam, że mi ręce odpadną [emoji23]
Kurcze.. a miałam chwilkę nadzieję że tak może być że jak leżę to potem dziecko będzie bez bujania zasypiać :D

A to co za przykry temat? Czy to tajemnica?
Z której częsci Wrocławia jesteś?

Ja dziś 4km zrobiłam, też lazłam jak sierota, chyba już ostatni raz tak się wyprawiłam daleko. Tez nie lubię kiecek i całe życie się przed nimi wzbraniam ale teraz już mój spocony tyłek przemówił i ma frustracja sięgnęła zenitu. Tak więc kupiłam bawełnianą sukienkę ciążową i chodzę tylko w niej. Nie wyobrażam sobie teraz na me dupsko założyć galoty. Tylko kuźwa pojawił się nowy problem, obtarte uda, normalnie już nie mogłam iśc tak bolało. Nie wiedziała ze chodzenie w sukienkach jest takie skomplikowane :p Ale czytałam że trzeba sobie mąką ziemniaczają podsypać więc jutro spróbuję, może ludzie nie będą się dziwnie gapić jak mi spomiędzy nóg będzie wypadać biały prosze :p hihi a zresztą, i tak się ciągle gapia jakby baby w ciązy nie widzieli.
Tak! też obtarlam sobie uda w niedzielę! Polecam puder rosmannowy baby Dream, kupilam w zeszlym rolu celowo dla takiego zastosowania. Po nim skóra mniej trze o skórę plus on troszkę łagodzi to co już się wydarzyło.
Przy okazji, dziewczyny - zasypki do dziececego pupska są już obecnie niepolecane. Mogą przesuszać skórę a przede wszystkim podrażniać drogi oddechowe malucha.

Tak! też obtarlam sobie uda w niedzielę! Polecam puder rosmannowy baby Dream, kupilam w zeszlym rolu celowo dla takiego zastosowania. Po nim skóra mniej trze o skórę plus on troszkę łagodzi to co już się wydarzyło.
Przy okazji, dziewczyny - zasypki do dziececego pupska są już obecnie niepolecane. Mogą przesuszać skórę a przede wszystkim podrażniać drogi oddechowe malucha.
Wystarczy krem nawilżający, a jak się coś dzieje to krem z cynkiem :) przy synu 4 lata temu pudru nie używałam i teraz też używać nie będę :D

Już wiem dlaczego mi wczesniej nie dawał zdjęć, bo faktycznie nic nie widać, dzisiaj musiał się troche postarać bo znowu miała nogi i ręce na głowie, to chyba jej stała pozycja akrobatkiZobacz załącznik 861330
Moja mała tak samo nie lubi się za bardzo pokazywac i zakrywa się rączka, wiec tez nie mam takich ładnych zdjec :( tylko jedno twarzy z drugiego prenetalnego. Ale w trakcie badania musiałam iść na spacer, zjeść trochę cukierków, żeby mała zaczęła się ruszać i zmieniła pozycje :D bo nawet wszystkiego nie mogła zbadać co trzeba ;P

reklama
Do góry