reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

reklama
Aa to może się z wami odziele czymś: byłam dziś u personalnej bo nam się zmieniło ubezpieczenie społeczne, ale mniejsza z tym, zapytałam się jej jak mam termin na 27 czyli koniec miesiąca to jak bd mnie ZUS rozliczał z L4/ macierzyńskiego, tak wiec powiedziała mi żebym do niej pisała o każdej porze dnia i nocy jak urodzę, a najlepiej żebym doniosła akt urodzenia do 5 września bo do tego dnia jest księgowana wypłata. Może się komuś przyda moja nowa wiedza :D

Tak, jak dziewczyny mówią[emoji4]Też obstawiam nietolerancję na laktozę.
Mnie w ciąży wyszła skaza białkowa i uczulenie na pszenicę, a nigdy w życiu nie miałam żadnej alergii.
Wyeliminuj pewne składniki i będziesz wiedzieć[emoji4]Ja do kadr poszłam po otrzymaniu dowodu. Telefonicznie wcześniej musiałam zgłosić, że zmieniło się nazwisko. Nfz załatwiłam, przy okazji, jak byłam u lekarza. No i wymieniałam kartę NFZ. Z dowodem możesz potem zmienić prawko. Gdzieś jeszcze akt ślubu się dawało [emoji16]ale nie pamiętam już dokładnie, bo to było dwa lata temu. I w banku też dopiero, jak będziesz mieć dowód.
Kochana tylko nietolerancja na laktozę to co innego niż nietolerancja na białko mleka krowiego. Laktoza to cukier zawarty w mleku a nie białko

Tylko bez powodu, nigdy jak się uderze w głowę. Bo to mi się nigdy nie zdarza, czasem w nocy w ścianę uderzyłam przez sen ale po tym tylko guz i nic więcej. A te ataki mam różnie, jak kupuję mięso w sklepie i później już cały dzień do d.. albo jak leżę oglądam tv , jak robię obiad. No po prostu niespodziewanie. A jak na początku zaczynam mieć blaski w oczach to już mi się płakać chce bo wiem co mnie czeka. :(
Powiem mu o tym , może to będzie ważne i będę musiała mieć CC ..

W takim razie koniecznie musisz powiedzieć o wszystkim gin. Nie daj Boże jak Ci się tak zrobi już na łóżku porodowym. Moim zdaniem to jest wskazanie do cc.

@Ewka34 pewnie bedziesz miała alergie:( mi od kilku dni na przedramieniu wyszła taka wysypka ale w jednym miejscu i zaczęłam pic wapno i widzę ze jest lepiej :) ciekawe co mnie uczulilo..

Prześcieradło ochronne przed zalaniem tak ? Ja kupiłam dwa prześcieradła które są nie przemakalne , takie specjalne. Ale zastanawiam się czy nie kupić jeszcze dodatkowo czegoś pod spód ? Czy takie prześcieradło wystarczy. Ale chyba takie maleństwo nie przesikuje się jeszcze ? W dodatku , że będę na bierzaco sprawdzać pieluszkę

Ja przy córce nie miałam nic pod prześcieradłem i nigdy nic się nie wydarzyło. Dopiero jak zaczęła spać bez pieluchy, a zdarzały jej się nocne wpadki. Ale mimo wszystko ten ochraniacz jest z ceraty i pociła się śpiąc na nim. Maluszkowi do łóżeczka bym nie zakładała.

Klin pod materac teraz kupię bo z małą to kombinowałam podkładając książki pod nogi łóżeczka z jednej strony, tak żeby był spadek bo bardzo jej się ulewało na początku.
Łóżeczko umyję jakieś 2 tyg tyg przed terminem, uszykuję pościel i poszewki do łóżeczka i na nasze łóżko też i nakryję jakimś dużym prześcieradłem , żeby się nie kurzyło. Mąż powlecze jak będę w szpitalu pościel małemu i naszą.

reklama
1. A na taki komplet : body długi rękaw+leginsy/polspiochy będziecie zakładać sweterek lub bluzę ? Nawet jak będzie ciepło ? Czy raczej body wystarcza ?
2. Pod pajacyk trzeba włożyć body ? Żeby lepiej trzymały pieluszkę i ogólnie żeby było dziecku ciepłej ? Bo musi mieć dwie warstwy ?
Czuje , że będę się stresować podczas ubierania :// że nie będę wiedziała co ubrać na daną pogodę itp..

No właśnie wszystko zależy od temperatury. Mówi się , że taki leżący maluch to warstwę więcej niż dorosły. Zawsze sprawdzałam palcem na karku dziecka. Jak był wilgotny to za ciepło było ubrane a jak chłodny to za lekko.
Pod pajaca zawsze zakładałam body. Pajac to tylko do spania a body pod nim najczęściej z krótkim rękawem albo bez rękawka. Bodziak to zawsze podstawa i w domu i na wyjście. Na to zakłada się wszystko inne, sweterek , bluzę. Chyba że upał to sam bodziak.
Noworodkowi można zamiast bodziaka kaftanik założyć. Ale ja ich nie lubiłam. Mam teraz dla małego kilka ale chyba przegrają z body. Body lepiej trzyma pieluszkę i nie podwija się na pleckach.

Do góry