reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

reklama
Aa to może się z wami odziele czymś: byłam dziś u personalnej bo nam się zmieniło ubezpieczenie społeczne, ale mniejsza z tym, zapytałam się jej jak mam termin na 27 czyli koniec miesiąca to jak bd mnie ZUS rozliczał z L4/ macierzyńskiego, tak wiec powiedziała mi żebym do niej pisała o każdej porze dnia i nocy jak urodzę, a najlepiej żebym doniosła akt urodzenia do 5 września bo do tego dnia jest księgowana wypłata. Może się komuś przyda moja nowa wiedza :D

Tak, jak dziewczyny mówią[emoji4]Też obstawiam nietolerancję na laktozę.
Mnie w ciąży wyszła skaza białkowa i uczulenie na pszenicę, a nigdy w życiu nie miałam żadnej alergii.
Wyeliminuj pewne składniki i będziesz wiedzieć[emoji4]Ja do kadr poszłam po otrzymaniu dowodu. Telefonicznie wcześniej musiałam zgłosić, że zmieniło się nazwisko. Nfz załatwiłam, przy okazji, jak byłam u lekarza. No i wymieniałam kartę NFZ. Z dowodem możesz potem zmienić prawko. Gdzieś jeszcze akt ślubu się dawało [emoji16]ale nie pamiętam już dokładnie, bo to było dwa lata temu. I w banku też dopiero, jak będziesz mieć dowód.
Kochana tylko nietolerancja na laktozę to co innego niż nietolerancja na białko mleka krowiego. Laktoza to cukier zawarty w mleku a nie białko

Tylko bez powodu, nigdy jak się uderze w głowę. Bo to mi się nigdy nie zdarza, czasem w nocy w ścianę uderzyłam przez sen ale po tym tylko guz i nic więcej. A te ataki mam różnie, jak kupuję mięso w sklepie i później już cały dzień do d.. albo jak leżę oglądam tv , jak robię obiad. No po prostu niespodziewanie. A jak na początku zaczynam mieć blaski w oczach to już mi się płakać chce bo wiem co mnie czeka. :(
Powiem mu o tym , może to będzie ważne i będę musiała mieć CC ..

W takim razie koniecznie musisz powiedzieć o wszystkim gin. Nie daj Boże jak Ci się tak zrobi już na łóżku porodowym. Moim zdaniem to jest wskazanie do cc.

@Ewka34 pewnie bedziesz miała alergie:( mi od kilku dni na przedramieniu wyszła taka wysypka ale w jednym miejscu i zaczęłam pic wapno i widzę ze jest lepiej :) ciekawe co mnie uczulilo..

Prześcieradło ochronne przed zalaniem tak ? Ja kupiłam dwa prześcieradła które są nie przemakalne , takie specjalne. Ale zastanawiam się czy nie kupić jeszcze dodatkowo czegoś pod spód ? Czy takie prześcieradło wystarczy. Ale chyba takie maleństwo nie przesikuje się jeszcze ? W dodatku , że będę na bierzaco sprawdzać pieluszkę

Ja przy córce nie miałam nic pod prześcieradłem i nigdy nic się nie wydarzyło. Dopiero jak zaczęła spać bez pieluchy, a zdarzały jej się nocne wpadki. Ale mimo wszystko ten ochraniacz jest z ceraty i pociła się śpiąc na nim. Maluszkowi do łóżeczka bym nie zakładała.

Klin pod materac teraz kupię bo z małą to kombinowałam podkładając książki pod nogi łóżeczka z jednej strony, tak żeby był spadek bo bardzo jej się ulewało na początku.
Łóżeczko umyję jakieś 2 tyg tyg przed terminem, uszykuję pościel i poszewki do łóżeczka i na nasze łóżko też i nakryję jakimś dużym prześcieradłem , żeby się nie kurzyło. Mąż powlecze jak będę w szpitalu pościel małemu i naszą.

reklama
1. A na taki komplet : body długi rękaw+leginsy/polspiochy będziecie zakładać sweterek lub bluzę ? Nawet jak będzie ciepło ? Czy raczej body wystarcza ?
2. Pod pajacyk trzeba włożyć body ? Żeby lepiej trzymały pieluszkę i ogólnie żeby było dziecku ciepłej ? Bo musi mieć dwie warstwy ?
Czuje , że będę się stresować podczas ubierania :// że nie będę wiedziała co ubrać na daną pogodę itp..

No właśnie wszystko zależy od temperatury. Mówi się , że taki leżący maluch to warstwę więcej niż dorosły. Zawsze sprawdzałam palcem na karku dziecka. Jak był wilgotny to za ciepło było ubrane a jak chłodny to za lekko.
Pod pajaca zawsze zakładałam body. Pajac to tylko do spania a body pod nim najczęściej z krótkim rękawem albo bez rękawka. Bodziak to zawsze podstawa i w domu i na wyjście. Na to zakłada się wszystko inne, sweterek , bluzę. Chyba że upał to sam bodziak.
Noworodkowi można zamiast bodziaka kaftanik założyć. Ale ja ich nie lubiłam. Mam teraz dla małego kilka ale chyba przegrają z body. Body lepiej trzyma pieluszkę i nie podwija się na pleckach.

Do góry