reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Teraz z tego co się orientuję jest 3 miesiące umowa o pracę na okres próbny, a potem na czas nieokreślony. Koleżankę mam kierowniczkę jednej biedronki, a druga pracuje [emoji14]
Ale mówię my to wszystko liczyliśmy, wiele rzeczy braliśmy pod uwagę i koniec końców postanowiliśmy że zawieszamy działaność.
Taki plus że rok czasu jestem dla dzieci :) i nie musimy się o nic martwić. A to co czas stałe klientki sobie przyjmę dla przyjemności i na swoje 'waciki' [emoji14] bo dla mnie kasa dzieci to rzecz święta.
I to co mam na syna idzie na syna

Ale o przedszkole, ubrania, leki, dentyste, zabawki, jakieś przyjemności nie muszę się martwić :) a był czas co i na terapię sensoryczną co tydzień 100 zł szło...
Co jak co sobie odzaluje, na ciucha mi szkoda, a mój syn ma taką garderobę że szok [emoji23]
Ale to chyba normalne u każdej matki.
A teraz jak będzie córka to wogole [emoji23] już widzę jak ja będę stroić [emoji23]
Ja slyszalam inaczej.. 3 miesiace probny,33 miesiace okreslony i pozniej na nieokreslony

reklama
Ja mam wózek po córce. Baby Design Lupo. Dokładnie taki jak na zdjęciu
Zobacz załącznik 854620
Zobacz załącznik 854623
Jeśli chodzi o spacerówkę to wygodna jest dla dziecka dla mamy już niekoniecznie. Jest dosyć ciężka i zajmuje sporo miejsca w bagażniku. Ale to chyba wada większości tych wózków 2w1 3w1. Niestety coś za coś. Spacerówki typu parasolka są lekkie i zajmują mało miejsca jednak dziecku w takim wózku nie jest komfortowo.

Co do kryteriów przyjęcia do przedszkola to u nas pierwszeństwo mają dzieci których oboje rodzice pracują, poza tym liczy się odległość od przedszkola. Niby znieśli rejonizację ale chyba logiczne jest że ktoś kto mieszka blisko przedszkola ma pierwszeństwo przed kimś z drugiego końca miasta. Poza tym jeśli starsze rodzeństwo chodzi do przedszkola to młodsze ma punkty dodatkowe za to.
Ja zapisywałam Natalkę w kwietniu a poszła od września. Chore dla mnie jest zapisywanie dziecka 3 lata wcześniej. Nie wiem po co dyrektorzy przedszkoli robią takie cyrki. I tak potem trzeba przeprowadzić weryfikację tych wniosków sprzed 3 czy 2 lat. Od 2017 zmieniły się przepisy i każde dziecko w wieku 3 lat ma mieć zagwarantowane miejsce w publicznym przedszkolu w swoim rejonie. Jeśli miejsca zabraknie w tym najbliższym to rodzic ma prawo dopłat do dojazdów do dalszego.
Ja po roku wróciłam do pracy i z córką była moja mama więc o żłobku nie musiałam myśleć ani o opiekunce. Wiem tylko że publicznych żłobków u nas w mieście nie ma. Chyba nigdzie teraz nie ma. Prywatnych jest kilka. Jedne są całkiem prywatne i to koszt ponad 1000zł a inne są dofinansowane z urzędu gminy/miasta i kosztują podobnie jak publiczne przedszkola.
U nas są 4 żłobki publiczne :)

Ja juz po wizycie córcia ma 1150g ułożona główką w dół troche sie dziś najadlam strachu bo miałam mocne skurcze nad ranem z brzucha do krzyża .Lekarz mnie dziś z trzy razy badał żeby sprawdzic co i jak i stwierdził że mała mi tak napiera na szyjke i dlatego te bóle a szyjka ma 3 cm wiec jest prawidłowa.
Duża już córcia :) który masz tc dokładnie?

Ja mam takie głupie pytanie że szok, aż zastanawiałam się czy pytać :zawstydzona/y:
Ponieważ biorę większą ilość żelaza mam problemy ze zrobieniem dwójki (klocka inaczej) no i czasem muszę cisnąć mocniej by coś zrobić :p myślicie ze takie ciśnięcie może zaszkodzić maluchowi? :rolleyes2:
Maluchowi nie ale kochana możesz się nabawić przez to parcie hemoroidów. Ja tak miałam przy pierwszej ciąży. Wtedy brałam tardyferon i on u mnie powodował takie zaparcia. Teraz przed ciążą miałam anemię i dostałam od rodzinnej sorbifer dolures czy jakoś tak brałam do lutego jak już byłam w ciąży i o żadnych zaparciach nie było mowy. U mnie nie działało wtedy nic ani picie większej ilości wody ani ruch, nawet na toalecie siadałam z uniesionymi nogami bo tak wyczytałam w necie i nic. Męczyłam się tak ze 2 mies, potem dostałam hemoroidy ale jeden specyfik z apteki i mi przeszły.
Dziewczyny od jakiegos czasu mam krew w nosie,w lewej dziurce,nie leci ciurkiem, tylko jak smarkne w chusteczke to widze.. nie wiem od czego to.. :/
Też tak mam. Od początku ciąży miewam krew w nosie, nie leci mi ale mam zaschniętą i dziąsła mi strasznie krwawią. Jak byłam u dentysty to powiedział, że w ciąży może tak być ale w czwartek idę na wizytę do ginekologa to mu o tym powiem bo nieraz to kilka chusteczek muszę zużyć by oczyścić nos z krwi. Podobno można brać wit c albo rutinoscorbin bo uszczelnia naczynka ale nie biorę na własną rękę też dopytam o to w czwartek.

@Luiza. Może jeszcze uda się wam go namówić, żeby gdzieś bliżej szukał szkoły[emoji16]

@kasiak85 witaminę C można i niby jest zalecana, ale ja też unikam jej w tabletkach. Wolę jeść więcej warzyw czy pić wodę z cytryną i miętą[emoji16]

reklama
@Luiza. Może jeszcze uda się wam go namówić, żeby gdzieś bliżej szukał szkoły[emoji16]

@kasiak85 witaminę C można i niby jest zalecana, ale ja też unikam jej w tabletkach. Wolę jeść więcej warzyw czy pić wodę z cytryną i miętą[emoji16]
Ja wit.C tez unikam w tabletkach bo to sciema.. warzywa i owoce ok... ale przy niedoborze polecam kwas askorbinowy tzw. Wit.C w proszku ;)

Do góry