reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Ja się już zapisuje do położnej. Przed porodem przysługuje 6 wizyt i po porodzie 8 :) fajnie bo w razie czegoś niepokojącego położna też przyjdzie i sprawdzi itp.

Dla mnie też glukoza bez tragedii [emoji23]
Po porodzie to wiedziałam i na te wizyty czekam :) ale przed porodem to właśnie nie wiem, czy to konieczne? Będę miała o czym z nią gadać itp? :D

reklama
Po porodzie to wiedziałam i na te wizyty czekam :) ale przed porodem to właśnie nie wiem, czy to konieczne? Będę miała o czym z nią gadać itp? :D
Ja po tych dwóch moich ostatnich wizytach w szpitalu wolę mieć.
Zawsze przyjedzie coś powie. W razie jakby się coś działo też możesz dzwonić. Położna też badać potrafi. Także ja to się po prostu będę czuła bezpieczniej mając już swoją położna przed porodem.

Kurcze współczuję że owoców nie możecie :(
Muszę jakąś ciekawą alternatywę w warzywach sobie poszukać :)

Ja właśnie też dzisiaj będę miała glukometr to będę sobie mierzyła i zobaczymy też. A przypomnij mi godzinę albo i 2 godziny jaki cukier powinien być??
Mi w książeczce do zapisywaniu pomiarów lekarka wpisała, że na czczo ma być góra 92 (glukometr może pokazać max 100, ja na gluko miałam 106, a z krwi w labo wyszło mi 103, także one mają margines błędu), a godzinę/dwie po jedzeniu ma być max 120 (na glukometrze ok 125-130)

@Maljan dzwoniłam właśnie do mojej przychodni i się orientowałam nt położnej. Kazała mi tuż przed porodem się z nią kontaktować i ustalić wszystko. Wiem, że kontakt do niej będzie trzeba potem podać w szpitalu [emoji4]
Dzięki za info :* tak tak, to też już wiem że w szpitalu trzeba podać kontakt do położnej i do lekarza którego wybrało się dla dziecka. Ja mam "problem" taki że jestem niby zapisana do przychodni i do położnej odkąd skończyłam 18 lat i musiałam się przepisać na część dla dorosłych. Ale ja nigdy do tej przychodni nie chodzę, nie znam tych lekarzy/położnych. I teraz szukam opinii do jakiej położnej zapisać się w Dąbrowie :p bo ty też masz swoją gdzieś tam u siebie? Nie w Katowicach?

Moje kochane Ciężaróweczki co planujecie dziś na obiad?
Mnie brak pomysłów... :(
U mnie też brak pomysłów a pasowałoby się wziąć za robotę bo mój idzie po 13 do pracy :/
Nie musi być położna z Twojej przychodni. Ja mam zupełnie inna (polecana przez mamy u nas w mieście).
Właśnie dzwoniłam i mnie zapisała w system ;) będziemy się umawiać na te 6 wizyt przed porodem i 8 po porodzie :)
Dodatkowo doradca laktacyjym nie jest, ale dziewczyny ja chwaliły że przy karmieniu potrafi pomóc.

Ja dziś nawet nie wiem na co mam smaka. Aleks chce pizze to pewnie zrobię w lidlomixie ciasto na szybko i jemu zrobię margerite a Damianowi coś tam więcej na drugą wrzucę.
Tylko nad sobą się zastanawiam. Bo na pizzę ja dziś smaka nie mam [emoji23][emoji23]
A mogłabyś mi dać namiary na tą położne ? Też chce mieć przed wizytą ale jakos tak nie umiem się zdecydować na jakąś . One dojeżdżają do domu czy trzeba gdzieś jechać ?
Może po to , żeby bakterie się nie mieszały.. ale z drugiej strony jak się wlozy ubranko to i tak przejdą szpitalnymi. Nie wiem. W maju będę w szpitalu gdzie chce rodzić to wyoytam o wszystko.
Tylko jeszcze nie wiem jak. Mam podejść na IP powiedzieć, że chce tu rodzić i , że chciałabym się coś więcej dowiedzieć ? Obejrzeć sale ?

Też takie rodziny znam. Ale z reguły to wina ojca bo jak przyjedzie to nie chce mu się uczyć nic robić przy dziecku czy wychowywać jak należy.
My z K już rozmawialiśmy wiele razy na ten temat i pewnie jeszcze ze 100bedziemy. Sam powiedział , że nie chce być kojarzony z prezentami i słodyczami. Przyjedzie , wyjdziemy na spacer i wspólnie coś kupimy jeśli tak zadecydujemy.
Nie będzie rozpieszczał, choć to jego wymarzona pierwsza córeczka. To wie jak się to później skonczy. Powiedział , że mama czyli ja jestem najważniejsza i wychowywac będziemy wspólnie. Nie tata dobry a mama zła.

Nie pisze Ci na odwrocie recepty ?
Nie chcę Cię w błąd wprowadzać. Najwyżej dziewczyny mnie poprawia. Ale raczej 75 się robi. A masz zrobić po 1 i 2 h czy tylko po 2 ?

I dobre podejście. My od początku będziemy się uczyć i wychowywać jak należy żeby później nie było problemów. K wie, że ja jako matka będę miała rację w wielu kwestiach i nie będzie podważał mojego zdania. Wiem ,że to różnica ale widzę jak zachowuje się gdy mamy pod opieką Lenę. Córkę mojego brata, jak powiem tak, to tak tak ma być. Patrzy na K czy jednak jej pozwoli. Mówi , że ciocia powiedziała i proszę to zrobić.
Więc też się nauczyła , że nie ma u wujka jakiegos specjalnego traktowania
Ale skoro chcecie tak robić to wymaga naprawdę dużo samozaparcia.. no bo sam fakt jak przyjeżdża facet to pewnie chce się pójść na jakieś zakupy, kupić dziecku buty czy pójść do kina, pojechać gdzieś . Wiadomo dla rodziców to pewnie rozrywka ( ja bym się cieszyła jakbym z mężem kupowała ciuszki itp ) a dla dziecka kiedyś to w dalszym ciągu moze być utożsamione z tym że jest tatuś są zakupy , przyjemności.. ja się przyznam że chyba nie byłabym w stanie nauczyć dziecka by nie czuło sie " rozpieszczane " jak przyjeżdża tatuś
Ja chcę właśnie widziec się z nią przed porodem ;) mam kilka pytań potrzebowałbym rad. Np czytałam że warto jest wiedzieć jak przystawiać dziecko do piersi po porodzie bo w niektórych szpitalach podobno nie zawsze chętnie pomagają

Dzięki za info :* tak tak, to też już wiem że w szpitalu trzeba podać kontakt do położnej i do lekarza którego wybrało się dla dziecka. Ja mam "problem" taki że jestem niby zapisana do przychodni i do położnej odkąd skończyłam 18 lat i musiałam się przepisać na część dla dorosłych. Ale ja nigdy do tej przychodni nie chodzę, nie znam tych lekarzy/położnych. I teraz szukam opinii do jakiej położnej zapisać się w Dąbrowie [emoji14] bo ty też masz swoją gdzieś tam u siebie? Nie w Katowicach?
I do położnej i do pediatry możesz się zapisać gdzie tylko chcesz. Nie musi być to położna typowo z Twojej przychodni czy lekarz z Twojej przychodni. Tak na prawdę pediatrę / lekarza chyba dwa razy do roku możesz zmieniać. Po prostu idziesz gdzie Ci się podoba i składasz deklarację wyboru

Na NFZ przysługuje Ci też 6 wizyt z położna przed porodem :)
Tak wiem, ale nie chce z tego korzystać[emoji5]
Mi przeszedł przez głowę kebab [emoji23] na osiedlu mi otworzyli wczoraj [emoji23] i podobno pyszny [emoji23][emoji23] a jeszcze mięsko baraninka [emoji7]
Ooo tak[emoji16] dobry pomysł[emoji16][emoji16]
Dzięki za info :* tak tak, to też już wiem że w szpitalu trzeba podać kontakt do położnej i do lekarza którego wybrało się dla dziecka. Ja mam "problem" taki że jestem niby zapisana do przychodni i do położnej odkąd skończyłam 18 lat i musiałam się przepisać na część dla dorosłych. Ale ja nigdy do tej przychodni nie chodzę, nie znam tych lekarzy/położnych. I teraz szukam opinii do jakiej położnej zapisać się w Dąbrowie [emoji14] bo ty też masz swoją gdzieś tam u siebie? Nie w Katowicach?
Tak[emoji16] z przychodni, gdzie jestem zapisana. W sumie powiem ci, że wszystko mi jedno, jaka przyjdzie[emoji5]

reklama
Do góry